Gesprekken over schuldenplafond gezien op ‘slecht moment’ terwijl onderhandelaars ‘op pauze drukken’

laatste update: 05-2023


De onderhandelingen over het schuldenplafond liepen vrijdag in de problemen en zorgden voor schrik op de markten, hoewel analisten zeiden dat er in dit proces tegenslagen te verwachten zijn.

“We hebben besloten om op pauze te drukken, omdat het gewoon niet productief is”, zei Republikeinse afgevaardigde Garret Graves uit Louisiana, plaatsvervangend voorzitter van het Huis van Afgevaardigden, Kevin McCarthy.

Graves suggereerde ook dat de vertegenwoordigers van het Witte Huis van Biden in de gesprekken “onredelijk” waren.

“Totdat mensen bereid zijn om redelijke gesprekken te voeren over hoe je daadwerkelijk vooruit kunt gaan en het juiste kunt doen, gaan we hier niet zitten en tegen onszelf praten”, zei de congreslid vertelde verslaggevers.

Toen hem werd gevraagd of de onderhandelaars dit weekend persoonlijk zouden ontmoeten, zei Graves: “Ik weet het nu niet zeker.”

“We zijn er niet”, zei ook Graves, in een opmerking die aangaf dat een deal niet op handen was.

Amerikaanse aandelen DJIA,
-0,33%
verkocht na zijn opmerkingen aan verslaggevers, en alle drie de belangrijkste aandelenmeters SPX,
-0,14%

COMP,
-0,24%
afgesloten met bescheiden verliezen. Traders keken ook naar de opmerkingen van Jerome Powell, hoofd van de Federal Reserve, en naar een rapport dat minister van Financiën Janet Yellen had gezegd dat er meer bankfusies nodig zouden kunnen zijn.

“Er zijn echte meningsverschillen tussen de partijen over begrotingskwesties en gesprekken zullen moeilijk zijn”, zei een functionaris van het Witte Huis. “Het team van de president werkt hard aan een redelijke tweeledige oplossing die het Huis en de Senaat kan passeren.”

Rep. Patrick McHenry, een Republikein uit North Carolina die betrokken was bij de gesprekken, zei dat er geen plannen waren voor onderhandelaars om vrijdag weer bij elkaar te komen, volgens een rapport van Wall Street Journal.

“Dit is een harde stop”, zei McHenry. “We zitten op een heel slecht moment.”

McCarthy vertelde verslaggevers dat er “beweging door het Witte Huis moet zijn, en we hebben nog geen beweging, dus ja, we moeten pauzeren.”

Aandelen waren woensdag en donderdag vooruitgegaan, waarbij de winst deels te danken was aan de optimistische opmerkingen van Biden en McCarthy over de impasse over de schuldlimiet. Analisten suggereerden dat de markten te optimistisch waren geworden en de tegenslag van vrijdag was geen verrassing.

“Tekenen van frustratie hebben vandaag de plaats ingenomen van de vrolijke praatjes die het grootste deel van de week plaatsvonden. We vinden dit een niet verrassende wending tijdens constructieve onderhandelingen”, aldus Kim Wallace en Sandra Namoos van 22V Research in een notitie.

Terry Haines, oprichter van Pangea Policy, beschreef de ontwikkeling van vrijdag als een “voorspelbare hobbel in de kronkelende onderhandelingsweg”, eraan toevoegend dat “wat het betekent voor markten is dat er heel weinig hoop is op een deal tegen het einde van zondag, en dat de onderhandelingen zullen gaan volgende week in.”

Nu lezen: Impasse van schuldenplafond: dit is wat er in een tweeledige deal zou kunnen passen

En zie: ‘Doomsday machine’: Dit is wat er kan gebeuren als het schuldenplafond wordt overschreden

Robert Schroeder van MarketWatch heeft bijgedragen aan dit rapport.Plaats een reactie