Genesis, de Gemini-crypto-onderneming van de Winklevoss-tweeling die door SEC is belast met de verkoop van niet-geregistreerde effecten

laatste update: 02-2023


Amerikaanse effectenregelgevers hebben Genesis Global Capital en crypto-uitwisseling Gemini Trust Co. donderdag aangeklaagd voor het aanbieden en verkopen van niet-geregistreerde effecten aan particuliere beleggers, waarbij onthullingen en andere vereisten ter bescherming van marktdeelnemers werden omzeild.

Genesis en Gemini haalden miljarden dollars aan crypto-activa op bij honderdduizenden investeerders via niet-geregistreerde aanbiedingen, met behulp van een programma voor het lenen van crypto-activa genaamd Gemini Earn, aldus de Securities and Exchange Commission.

De klacht beoogt de teruggave van alle “onrechtmatig verkregen winsten” plus rente en eventuele civielrechtelijke boetes, aldus de SEC.

De SEC onderzoekt ook of er andere overtredingen van de effectenwet zijn gepleegd en of er andere bedrijven of personen zijn die verband houden met het vermeende wangedrag.

De tweeling Tyler en Cameron Winklevoss zijn de grondleggers van Gemini. De crypto-uitwisseling werd eind vorig jaar aangeklaagd door investeerders die beweerden dat het bedrijf rentedragende rekeningen had verkocht zonder ze als effecten te registreren, ook via het Gemini Earn-programma.

Zie ook: ‘Super zwak’, zegt Tyler Winklevoss, mede-oprichter van Gemini, over SEC-aanklachten

De Winklevoss-tweeling was vroege kampioen van cryptocurrencies en gebruikte het geld en de roem die ze wonnen in juridisch gekibbel met Facebook-moederbedrijf Meta Platforms Inc. META,
+2,87%
en Meta’s oprichter Mark Zuckerberg over hun rol bij het creëren van de socialemediagigant om Gemini te lanceren.

Volgens de SEC-klacht is de Gemini Earn-overeenkomst tussen Genesis, onderdeel van een dochteronderneming van Digital Currency Group, en Gemini in december 2020 van start gegaan.

Gemini-klanten, waaronder Amerikaanse particuliere beleggers, zouden de mogelijkheid krijgen om hun crypto-activa aan Genesis te lenen in ruil voor de belofte van Genesis om een ​​hoge rente te betalen.

Gemini heeft makelaarskosten afgetrokken die oplopen tot 4,29%, beweert de SEC.

“Genesis oefende vervolgens zijn discretie uit over het gebruik van de crypto-activa van investeerders om inkomsten te genereren en rente te betalen aan Gemini Earn-investeerders”, aldus de SEC.

In november kondigde Genesis echter aan dat het de Gemini Earn-investeerders niet zou toestaan ​​hun crypto-activa op te nemen vanwege een liquiditeitscrisis als gevolg van volatiliteit op de cryptomarkt na de faillissementsaanvraag van FTX, aldus de SEC.

Lees ook: Gemini’s Cameron Winklevoss beschuldigt crypto-exec Barry Silbert van ‘kwade trouw’ die vasthoudt aan bevroren fondsen

Op dat moment had Genesis ongeveer $ 900 miljoen aan investeerdersactiva van 340.000 Gemini Earn-investeerders, aldus de SEC. Gemini beëindigde eerder deze maand het Gemini Earn-programma.

“Vanaf vandaag hebben de Gemini Earn-retailinvesteerders hun crypto-activa nog steeds niet kunnen opnemen”, zei de SEC in een verklaring.

“We beweren dat Genesis en Gemini niet-geregistreerde effecten aan het publiek hebben aangeboden, waarbij ze de openbaarmakingsvereisten omzeilden die bedoeld waren om investeerders te beschermen”, zei SEC-voorzitter Gary Gensler in een verklaring.

De aanklachten “bouwen voort op eerdere acties om de markt en het investerende publiek duidelijk te maken dat platforms voor het uitlenen van cryptovaluta en andere tussenpersonen moeten voldoen aan onze beproefde effectenwetten”, zei Gensler.

De klacht van de SEC werd ingediend bij de US District Court voor het zuidelijke district van New York.

Plaats een reactie