Gegevens over vacatures missen een recente stijging van het aantal ontslagen, zegt econoom Goldman

laatste update: 02-2023


Volgens nieuw onderzoek van Goldman Sachs geeft het vacaturerapport van de Labour Department mogelijk geen recente opleving van het aantal ontslagen weer.

Manuel Abecasis, een econoom van Goldman Sachs, keek naar ontslagaankondigingen die zijn ingediend onder de Worker Adjustment and Retraining Notification Act, die bedrijven verplicht om deelstaatregeringen en getroffen personen 60 dagen van tevoren op de hoogte te stellen van plannen om 500 of meer werknemers te ontslaan. De WARN-wet is ook van toepassing op bedrijven die ten minste 50 banen schrappen wanneer een arbeidsplaats wordt gesloten of het aantal ontslagen goed is voor ten minste een derde van het totale personeelsbestand.

WAARSCHUWING Berichten uit zeven grote staten – Californië, New York, Texas, Florida, Pennsylvania, Virginia en Ohio – hebben de neiging om het nationale beeld zeer nauwkeurig te volgen, wat handig is omdat sommige van de kleinere staten traag zijn met het rapporteren van de gegevens. En de WARN Act-gegevens van de grote staat zijn actueler dan de Job Openings and Labour Turnover Survey of JOLTS van de Labour Department.

Abecasis zegt dat op basis van WARN-berichten van december en januari van de zeven grote staten, het ontslagpercentage ongeveer 1,1% is, hoger dan het ontslagpercentage van 0,9% in het JOLTS-rapport van november. Hij voegt eraan toe dat de WARN-kennisgevingsgegevens consistent zijn met recente onderzoeksresultaten van de Conference Board.

Toegegeven, een ontslagpercentage van 1,1% is nog steeds historisch erg laag. Maar de opleving is significant voor beleidsmakers van de Federal Reserve, die zeggen dat de arbeidsmarkt te krap blijft. Tijdens de persconferentie na de vergadering in december zei voorzitter Jerome Powell dat de arbeidsmarkt “uit balans” bleef.

Het rendement op de beleidsgevoelige 2-jaars Treasury TMUBMUSD02Y,
4,219%
was 4,22%. De S&P 500 SPX,
+0,40%
is met 13% gestegen sinds het dieptepunt van midden oktober, in de hoop dat het Fed-beleid niet zo krap hoeft te zijn als de Fed-functionarissen zeggen dat het zal moeten worden.

Plaats een reactie