Fujifilm: bedrijfstransformatie positief (FUJIF)

laatste update: 12-2022


winpaard

Beleggingsscriptie

FUJIFILM (OTCPK:FUJIF) had een teleurstellend resultaat met Novavax voor de levering van vaccins, aangezien dit naar verwachting een game-changer zou zijn. Desondanks was de recente handel sterk en zijn de bedrijfsrichtlijnen voor FY3/2023 naar boven bijgesteld. Wij geloven het aandeel prijscorrectie YTD is een kans om de aandelen te kopen.

Snelle inleiding

FUJIFILM, opgericht in 1934, is een fabrikant van fijnchemicaliën die voortkomt uit Daicel (OTCPK:DACHF) en fotofilm produceert. Het breidt zich uit naar de gezondheidszorg, met de nadruk op uitbreiding als contractontwikkelings- en productieorganisatie en als fabrikant van diagnostische beeldvormingssystemen, waaronder endoscopen, CT-, MRI- en röntgenscanners.

Het bedrijf levert ook materialen zoals fotoresists en optische film voor de halfgeleiderindustrie, outsourcing van bedrijfsprocessen (digitalisering van print- en contentbeheer ter vervanging van kantoorapparatuur) en farmaceutische medicijnen. Op het eerste gezicht lijkt het bedrijf een divers en verschillend bedrijfsmodel te hebben, maar het kernthema is FUJIFILM’s technologische expertise op het gebied van beeldvorming en het overbrengen van productievaardigheden (bijv. hoogwaardige controle en verbetering van de productieopbrengst) naar relevante nieuwe markten.

Belangrijkste financiële gegevens met consensusprognoses

Belangrijkste financiële gegevens met consensusprognoses

Belangrijkste financiële gegevens met consensusprognoses (Bedrijf, Refinitiv)

Q1-2 FY3/2023 omzet opgesplitst per bedrijfssegment

Q1-2 FY3/2023 omzet opgesplitst per bedrijfssegment

Q1-2 FY3/2023 omzet opgesplitst per bedrijfssegment (bedrijf)

Q1-2 FY3/2023 OP-marge per bedrijfssegment

Q1-2 FY3/2023 OP-marge per bedrijfssegment

Q1-2 FY3/2023 OP-marge per bedrijfssegment (bedrijf)

Onze doelstellingen

We willen onze aanvankelijke visie herzien vanuit een optimistische houding in maart 2021, toen de vooruitzichten voor de gezondheidszorgsector positief leken, met name voor de CDMO-activiteiten. Helaas heeft de geringe vraag naar het COVID-19-vaccin van Novavax (NVAX) geleid tot beëindiging van de leveringsovereenkomst met FUJIFILM; Novavax heeft ermee ingestemd om tot 185 miljoen dollar te betalen in een schikking.

FUJIFILM-aandelen presteerden het afgelopen jaar slechter dan de meeste van zijn branchegenoten op het gebied van beeldverwerking en kantoordiensten, waarbij Canon (CAJ) en Olympus (OTCPK:OCPNY) goed standhielden en aanzienlijk profiteerden van een depreciërende Japanse yen.

Grafiek
Gegevens door YCharts

Novavax-probleem werd verwacht

Het is teleurstellend dat het bedrijf niet kon profiteren van zijn relatie met Novavax. Sinds de eerste aankondiging in juli 2020 was er een duidelijk gebrek aan enige positieve nieuwsstroom, en het werd steeds duidelijker dat de acceptatie van het COVID-19-medicijn in de VS vertraagd en uiteindelijk te laag was. Gelukkig is het bedrijf begonnen met het ontvangen van de schikkingsbetalingen vanaf Q2 FY3/2023.

Ondanks deze tegenslag waren de resultaten van het bedrijf in Q1-2 FY3/2023 robuust, waarbij zowel de omzet als de bedrijfswinst met 12% op jaarbasis stegen. De bedrijfswinst van Q2 FY3/2023 bereikte een recordhoogte en het bedrijf verhoogde de verwachtingen voor de bedrijfswinst voor FY naar een nieuwe recordhoogte van JPY 260 miljard/USD 1,8 miljard. Dit was een positieve verrassing, aangezien het bedrijf in staat was om zijn financiële doelstellingen voor de middellange termijn een jaar eerder dan gepland te halen.

De huidige inkomstendrivers zijn tweeledig. De grootste bijdrage levert Imaging, gedreven door de vraag van zowel consumenten als professionele producten. FUJIFILM is een innovatieve speler op de markt voor smartphoneprinters, met producten zoals de Instax Mini Link 2 die opnieuw een hit blijken te zijn. Voor de professionele ruimte is de nieuwe HS2 spiegelloze camera die in juli 2022 werd gelanceerd, goed onthaald. De andere kleinere drijfveer was van bedrijfsinnovatie, bestaande uit de vraag naar multifunctionele apparaten en printers toen kantoorpersoneel terugkeerde, evenals uitbesteding van bedrijfsprocessen. Over het algemeen wordt verwacht dat beeldvorming de belangrijkste groeimotor op jaarbasis zal zijn voor FY3/2023.

Vooruitzichten op langere termijn

Ondanks de ervaring van Novavax blijft het bedrijf investeren in het vergroten van de capaciteit voor de contractontwikkeling en productieorganisatie met een nieuwe faciliteit in Japan. Strategisch denken we dat er een groeiende vraag zal zijn naar biofarmaceutica en vaccins in Japan en Azië, om minder afhankelijk te worden van overzeese leveranciers. Deze nieuwe vestiging in Toyama zal naar verwachting in FY3/2027 operationeel worden, wat nog even op zich laat wachten, maar we denken dat het opschalen van dit bedrijf op de langere termijn positief zal zijn.

Andere strategische initiatieven zijn investeringen in een nieuwe CMP-slurryfabriek (chemisch mechanisch polijsten) in Kumamoto, Japan, die naar verwachting in januari 2024 in bedrijf zal worden genomen. FUJIFILM streeft naar de ontwikkeling van een one-stop-shop service voor de halfgeleiderindustrie, die andere gerelateerde producten levert zoals post-CMP-reinigers en fotolakmateriaal.

Hoewel er geen garantie is dat deze investeringen een hoog rendement zullen opleveren, is de recente trend van het bedrijf in ROIC bemoedigend, met een stijging van een bescheiden 3,5% in FY3/2013 tot 7,0% in FY3/2022. Hoewel het absolute niveau relatief laag blijft, geeft het wel aan dat het bedrijf zijn kapitaaltoewijzing aan meer winstgevende investeringen verbetert.

waardering

Op basis van consensusprognoses (zie de tabel met de belangrijkste financiële gegevens hierboven), worden de aandelen verhandeld op PER FY3/2024 13,5x en een vrije kasstroomopbrengst van 3,5%. Deze statistieken zien er aantrekkelijk uit, vooral gezien de groeiende medische blootstelling van het bedrijf, die over het algemeen een hoge waarderingspremie met zich meebrengt.

Risico’s

Het opwaartse risico komt voort uit een seizoensgebonden stijging van de vraag naar Imaging-producten in H2 FY3/2023, waardoor de inkomsten hoger waren dan verwacht, wat resulteerde in een grote overschrijding van de herziene vooruitzichten. De versoepeling van de lockdowns in China zal gunstig zijn voor de verkoop van medische systemen en kantoorapparatuur, waardoor de inkomsten in deze regio kunnen worden hersteld.

Het neerwaartse risico komt voort uit een sterker wordende Japanse yen, waarbij de huidige USDJPY-aanname voor FY3/2023 is vastgesteld op JPY135. Een sterke stijging van de zilverprijs zal negatief zijn voor de winstgevendheid van fotografische films.

Conclusie

FUJIFILM boekt geleidelijk vooruitgang bij het omvormen van zijn bedrijfsportfolio naar activiteiten met een hoger rendement. Hoewel het bedrijf waarschijnlijk geen sterk groeiprofiel zal laten zien, vertoont het wel tekenen van een aantrekkelijk bereidingsbedrijf. De Novavax-aflevering is ongelukkig, maar het bedrijf heeft zijn inkomsten in het afgelopen kwartaal naar recordniveaus kunnen laten groeien. Met de aandelencorrectie YTD denken we dat dit een koopmogelijkheid is.

Plaats een reactie