FTX zoekt gerechtelijke uitspraken over de verkoop van activa, privacy van klanten Door Reuters

laatste update: 02-2023©Reuters. FILE FOTO: Voormalig FTX Chief Executive Sam Bankman-Fried, die wordt beschuldigd van fraude vanwege de ineenstorting van de failliete cryptocurrency-uitwisseling, arriveert op de dag van een hoorzitting bij de federale rechtbank van Manhattan in New York City, VS op 3 januari 2023. REUTERS/David

Door Dietrich Knauth en Tom Hals

(Reuters) – Crypto-uitwisseling FTX zal woensdag een Amerikaanse faillissementsrechtbank vragen om delen van zijn bedrijf te mogen veilen en om de namen van klanten gedurende ten minste zes maanden geheim te houden terwijl het werkt aan het terugvorderen van verloren gegane fondsen in wat naar verluidt een enorme fraude was .

FTX zal de Amerikaanse faillissementsrechter John Dorsey in Delaware vragen om procedures goed te keuren voor de verkoop van gelieerde ondernemingen LedgerX, Embed, FTX Japan en FTX Europe als een manier om geld in te zamelen voor klanten, die potentieel miljarden dollars hebben verloren.

De oprichter van FTX, Sam Bankman-Fried, 30, werd vorige maand door de federale rechtbank van Manhattan aangeklaagd voor twee gevallen van telefraude en zes gevallen van samenzwering wegens vermeende diefstal van deposito’s van klanten om schulden van zijn hedgefonds, Alameda Research, te betalen en liegen tegen aandeleninvesteerders over De financiële toestand van FTX. Hij heeft onschuldig gepleit.

De vier bedrijven die FTX van plan is te verkopen, zijn relatief onafhankelijk van de bredere FTX-groep en hebben elk hun eigen gescheiden klantaccounts en afzonderlijke managementteams, volgens de documenten van de FTX-rechtbank.

De crypto-uitwisseling heeft gezegd dat het niet toegewijd is om een ​​van de bedrijven te verkopen, maar dat het tientallen ongevraagde aanbiedingen heeft ontvangen. FTX verwacht extra biedingen te genereren door veilingen in februari en maart te plannen.

De US Trustee, een faillissementswaakhond die deel uitmaakt van het ministerie van Justitie, heeft zich verzet tegen de verkoop van de filialen voordat er een uitgebreid onderzoek kan worden gedaan naar de omvang van de FTX-fraude die Bankman-Fried zou hebben gepleegd.

De voormalige miljardair heeft tekortkomingen in de risicobeheerpraktijken van FTX erkend, maar heeft gezegd dat hij niet gelooft dat hij strafrechtelijk aansprakelijk is.

Naast het verloren geld van klanten, heeft de ineenstorting van het bedrijf ook aandelenbeleggers mogelijk miljarden dollars gekost. Sommige van die investeerders werden bekendgemaakt in een rechtszaak op maandag, waaronder American football-ster Tom Brady, Brady’s ex-vrouw supermodel Gisele Bündchen en New England Patriots-eigenaar Robert Kraft.

FTX heeft gevraagd om de namen van haar klanten gedurende ten minste zes maanden geheim te houden vanwege de bezwaren van mediabedrijven zoals de New York Times en de US Trustee. FTX heeft gezegd dat het verdere verlengingen kan zoeken, onder voorbehoud van rechterlijke toetsing.

Het bedrijf heeft betoogd dat typische faillissementsregels die openbaarmaking van schuldeisers vereisen, waaronder maar liefst 9,5 miljoen klanten, hen kunnen blootstellen aan oplichting, privacywetten schenden en rivalen in staat stellen om ze te stelen, waardoor de waarde van FTX wordt ondermijnd terwijl het op kopers jaagt.

Het verzoek van FTX werd ondersteund door de officiële commissie van schuldeisers en ad-hocgroepen van FTX-klanten.

De mediabedrijven hebben betoogd dat schuldeisers niet anoniem mogen vechten over hoeveel geld ze moeten ontvangen.

Plaats een reactie