FTX werd gerund als ‘persoonlijk leengoed’, geconfronteerd met hacks, ontbrekende activa, zeggen advocaten van Reuters

laatste update: 12-2022©Reuters. FILE FOTO: Op 28 november 2021 zijn afbeeldingen van virtuele cryptocurrencies op Amerikaanse dollarbankbiljetten geplaatst. REUTERS/Dado Ruvic/Illustration/File Photo

Door Dietrich Knauth, Tom Hals en Tom Wilson

NEW YORK/LONDON (Reuters) – FTX werd gerund als een “persoonlijk leengoed” van voormalig CEO Sam Bankman-Fried, zeiden advocaten van de ingestorte crypto-uitwisseling tijdens de eerste faillissementshoorzitting, terwijl ze de lopende uitdagingen beschreven, zoals hacks en substantiële ontbrekende activa.

In de meest spraakmakende crypto-uitbarsting tot nu toe diende FTX bescherming in de Verenigde Staten in nadat handelaren in drie dagen $ 6 miljard van het platform hadden gehaald en rivaliserende beurs Binance een reddingsovereenkomst had opgegeven. Door de ineenstorting worden naar schatting 1 miljoen schuldeisers geconfronteerd met verliezen van in totaal miljarden dollars.

Een advocaat van FTX zei dinsdag tijdens een faillissementshoorzitting dat het bedrijf nu van plan is om gezonde bedrijfseenheden te verkopen, maar het onderwerp is geweest van cyberaanvallen en dat er “substantiële” activa ontbreken.

FTX zei zaterdag dat het een strategische evaluatie van zijn wereldwijde activa heeft gelanceerd en zich voorbereidt op de verkoop of reorganisatie van sommige bedrijven. FTX zei dinsdag dat het interesse ontving van potentiële kopers voor zijn activa en een proces zou uitvoeren om ze te reorganiseren of te verkopen.

De hoorzitting vond plaats in de US Bankruptcy Court in Wilmington, Delaware en werd live gestreamd naar ongeveer 1.500 kijkers op YouTube en Zoom.

Een advocaat zei ook dat het bedrijf werd gerund als een “persoonlijk leengoed” van Bankman-Fried met $ 300 miljoen uitgegeven aan onroerend goed zoals huizen en vakantie-eigendommen voor senior personeel. FTX, geleid sinds de faillissementsaanvraag door de nieuwe CEO John Ray, heeft Bankman-Fried ervan beschuldigd samen te werken met Bahamaanse toezichthouders om de Amerikaanse faillissementszaak te “ondermijnen” en activa naar het buitenland te verplaatsen.

Bankman-Fried reageerde niet onmiddellijk op een e-mail waarin om commentaar werd gevraagd.

Reuters meldde eerder dat Bankman-Fried’s FTX, zijn ouders en senior executives van de mislukte cryptocurrency-uitwisseling de afgelopen twee jaar ten minste 19 eigendommen ter waarde van bijna $ 121 miljoen op de Bahama’s hebben gekocht, blijkt uit officiële eigendomsrecords.

Advocaten zeiden ook dat er een onderzoek moet plaatsvinden naar de verkoop van FTX door Binance in juli 2021. Binance kocht in 2019 een belang in FTX.

Afzonderlijk een aanvraag laat op maandag door Ed Mosley van Alvarez & Marsal, een adviesbureau dat FTX adviseert, toonde aan dat het kassaldo van FTX van $ 1,24 miljard op zondag “aanzienlijk hoger” was dan eerder werd aangenomen.

Het omvat ongeveer $ 400 miljoen op rekeningen die verband houden met Alameda Research, het cryptohandelsbedrijf dat eigendom is van Bankman-Fried, en $ 172 miljoen bij de Japanse tak van FTX.

Reuters heeft gemeld dat Bankman-Fried in het geheim $ 10 miljard aan klantgelden heeft gebruikt om zijn handelsactiviteiten te ondersteunen, en dat ten minste $ 1 miljard van die deposito’s was verdwenen.

OPENBARING DEBAT

Tijdens de hoorzitting voerden FTX-vertegenwoordigers aan dat namen van klanten geheim moesten worden gehouden, omdat het bekendmaken ervan de cryptomarkt zou kunnen destabiliseren en klanten open zou stellen voor hacks. FTX voerde ook aan dat zijn klantenlijst een waardevol bezit is, en het bekendmaken ervan zou toekomstige verkoopinspanningen kunnen schaden of rivalen in staat kunnen stellen zijn gebruikersbestand af te troggelen.

Een rechter zei dat die namen geheim kunnen blijven tot een toekomstige rechtszitting.

FTX-advocaten beschreven ook een ongemakkelijke wapenstilstand met door de rechtbank aangestelde vereffenaars die toezicht houden op de liquidatie van FTX’s Bahama’s-eenheid, FTX Digital Markets.

De twee partijen bereikten een eerste akkoord om hun in de VS gevestigde insolventieprocedure voor rechter John Dorsey te coördineren, waarbij de mogelijkheid van tegenstrijdige uitspraken van twee verschillende Amerikaanse faillissementsrechters wordt vermeden. Maar beide partijen gaven aan dat ze nog steeds bredere meningsverschillen hebben over hoe het herstel en behoud van activa van verschillende FTX-filialen moet worden gecoördineerd.

Bankman-Fried, FTX en de vereffenaars van de Bahama’s reageerden niet onmiddellijk op verzoeken om commentaar.

BESMETTING ANGST

De val van FTX uit de gratie heeft de cryptowereld doen rillen, waardoor bitcoin naar het laagste niveau in ongeveer twee jaar is gestegen en de angst voor besmetting is ontstaan ​​bij andere bedrijven die al aan het bijkomen zijn van de ineenstorting van de cryptomarkt dit jaar.

De grote Amerikaanse crypto-geldschieter Genesis zei maandag dat het een faillissement probeerde af te wenden, dagen nadat de ineenstorting van FTX het bedrijf dwong de inwisseling van klanten op te schorten.

“Ons doel is om de huidige situatie met wederzijds goedvinden op te lossen zonder dat er een faillissementsaanvraag nodig is”, zei een woordvoerder van Genesis in een verklaring per e-mail aan Reuters, eraan toevoegend dat het gesprekken met schuldeisers blijft voeren.

Een rapport van Bloomberg News, dat bronnen citeerde, had gezegd dat Genesis moeite had om vers geld op te halen voor zijn uitleeneenheid.

The Wall Street Journal meldde, onder verwijzing naar bronnen, dat Genesis Binance had benaderd op zoek naar een investering, maar dat de crypto-uitwisseling besloot dit niet te doen, uit angst voor belangenverstrengeling. Genesis benaderde ook private equity-firma Apollo Global Management (NYSE:) voor kapitaalsteun, zei de WSJ.

Apollo reageerde niet onmiddellijk op een verzoek van Reuters om commentaar op het WSJ-rapport, terwijl Binance weigerde commentaar te geven.

Crypto-uitwisseling Gemini, die in samenwerking met Genesis een crypto-uitleenproduct beheert, tweette maandag dat het met het bedrijf bleef samenwerken om zijn gebruikers in staat te stellen geld in te wisselen uit het opbrengstgenererende “Earn” -programma.

Gemini zei vorige week op zijn blog dat er geen impact was op zijn andere producten en diensten nadat Genesis de opnames had onderbroken.

Sinds de implosie van FTX gaan sommige cryptospelers naar gedecentraliseerde beurzen die bekend staan ​​als “DEX’s”, waar investeerders peer-to-peer handelen op de blockchain.

De totale dagelijkse handelsvolumes op DEX’s stegen naar hun hoogste niveau sinds mei op 10 november, toen FTX implodeerde, volgens gegevens van marktvolger DeFi Llama, maar sindsdien zijn de winsten afgenomen.

Plaats een reactie