FTC blokkeert Amgen’s deal van $ 27,8 miljard voor Horizon Therapeutics

laatste update: 05-2023©Reuters. BESTANDSFOTO: Een Amgen-bord is te zien op het kantoor van het bedrijf in South San Francisco, Californië, 21 oktober 2013. REUTERS/Robert Galbraith

(Reuters) – De Amerikaanse Federal Trade Commission zal naar verwachting al dinsdag een rechtszaak aanspannen om de handel te blokkeren Amgen Inc (NASDAQ:)’s deal van $27,8 miljard om Horizon Therapeutics (NASDAQ:) PLC te kopen, vertelde een persoon die bekend is met de zaak aan Reuters.

Amgen sloot vorig jaar een deal om Horizon te kopen om zijn geneesmiddelenportfolio voor zeldzame ziekten te versterken. Het bedrijf hoopt de overname in de eerste helft van dit jaar af te ronden.

Amgen zei maandag dat het niet op de hoogte was van enige beslissing van het bureau. “We zullen passende updates verstrekken wanneer we meer informatie hebben”, zei het bedrijf in een verklaring.

De Amerikaanse senator Elizabeth Warren, een uitgesproken criticus van bedrijfsconsolidatie, schreef eerder dit jaar aan de FTC waarin ze haar bezorgdheid uitte over farmaceutische deals, waaronder de aankoop van Horizon door Amgen.

De Democratische senator zei dat zowel Amgen als Horizon Therapeutics “brutale prijsverhogingen hebben doorgevoerd”, onder meer op Amgen’s Enbrel voor artritis en Horizon’s Krystexxa, een jichtmedicijn.

Amgen zei het niet eens te zijn met Warrens analyse van de deal.

Het is ongebruikelijk dat het bureau een rechtszaak aanspant om een ​​farmaceutische deal te stoppen. In de afgelopen jaren heeft het bureau meestal aandoeningen geïdentificeerd waarbij de fuserende bedrijven behandelingen uitvoerden en eiste dat een van de twee geneesmiddelen werd afgestoten.

De deal zou Amgen twee snelgroeiende medicijnen geven, de behandeling voor oogziekte van de schildklier Tepezza en Krystexxa. Amgen hoopt dat ze kunnen fungeren als een bolwerk tegen de concurrentie voor zijn blockbuster-medicijn tegen artritis Enbrel.

De verkoop van Amgen’s Enbrel daalde in het eerste kwartaal van 2023 met 33% op jaarbasis tot $ 579 miljoen.

Zowel Tepezza als Krystexxa hebben de status van weesgeneesmiddel, een status die wordt verleend door de Amerikaanse Food and Drug Administration om de ontwikkeling van geneesmiddelen voor zeldzame aandoeningen aan te moedigen.

De weesstatus betekent ook dat ze waarschijnlijk niet behoren tot de medicijnen waarvoor het Medicare-programma van de Amerikaanse regering kan onderhandelen over lagere medicijnprijzen onder de Inflation Reduction Act van de Biden-regering.

Tepezza, het best verkopende medicijn van Horizon, zag de omzet in 2022 met 18% stijgen tot $1,97 miljard ten opzichte van een jaar eerder, maar de omzet in het laatste kwartaal daalde met 19% tot $405 miljoen.

Horizon’s Krystexxa bracht vorig jaar een omzet van $ 716 miljoen op. Ze zullen naar verwachting $ 1,58 miljard bereiken in 2028.

Plaats een reactie