‘Free-speech absolutist’ Elon Musk pakt parodie-accounts aan die op hem gericht zijn

laatste update: 12-2022


Zelfverklaarde “free-speech absolutist” Elon Musk kondigde zondag een hardhandig optreden aan tegen parodie Twitter-accounts die hem of iemand anders nabootsten.

“In de toekomst zullen alle Twitter-handelingen die zich bezighouden met imitatie zonder duidelijk ‘parodie’ te specificeren permanent worden opgeschort,” Musk heeft getweet Zondagavond.

“Eerder hebben we een waarschuwing afgegeven voor de opschorting, maar nu we wijdverbreide verificatie uitrollen, komt er geen waarschuwing meer. Dit zal duidelijk worden geïdentificeerd als een voorwaarde om je aan te melden bij Twitter Blue, “vervolgde hij in een thread. Bovendien: “Elke naamswijziging zal tijdelijk verlies van geverifieerd vinkje veroorzaken.”

Dat kwam nadat een aantal prominente geverifieerde Twitter-gebruikers – inclusief komieken Kathy Griffin en Sarah Silverman en actrice Valerie Bertinelli – veranderden hun accountnamen om “Elon Musk” te lezen om te bewijzen dat Musk’s nieuwe plan om blauwe verificatievinkjes te geven aan iedereen die $ 8 per maand betaalt, gebrekkig is, waardoor iedereen met $ 8 zich als iemand anders kan voordoen en mogelijk desinformatie kan verspreiden. Vanaf zondagavond werd het account van Griffin opgeschort, terwijl Silverman en Bertinelli terug waren gegaan naar hun echte namen.

“Elon heeft zojuist mijn Twitter-account vergrendeld. Ik neem aan dat niet ALLE inhoudsmoderators zijn losgelaten? Lol,” grapte Griffin later over Mastodon, een sociaal netwerk dat een toestroom van nieuwe gebruikers heeft gezien die op zoek waren naar een Twitter-alternatief.

Zien: Wat betekent Twitter-verificatie eigenlijk? En wat kan ermee gebeuren?

UPDATE: Een tweet spottende Musk duidelijk gemarkeerd als “parodie” van podcaster Griffin Newman kwam ook in strijd met de nieuwe regels, met het account geschorst zijn late zondag.

Ook: Twitter stelt naar verluidt het wijzigen van het blauwe vinkje uit tot na de tussentijdse verkiezingen

Musk heeft zichzelf beschreven als een ‘absolutist van de vrije meningsuiting’ en die inhoud op Twitter mag niet veel verder dan de wet worden gecensureerd. Vorige week, na het voltooien van zijn $ 44 miljard overname van Twitter, tweette Musk: “Komedie is nu legaal op Twitter.”

In april, Musk zei:: “Ik hoop dat zelfs mijn ergste critici op Twitter blijven, want dat is wat vrijheid van meningsuiting betekent.”

Maar misschien nog veelzeggender, in een interview in 2019 in The Atlantic, zei Musk: “Nauwkeurige en vermakelijke satire is van vitaal belang voor een functionerende democratie”, en grapte toen: “Tenzij het over mij gaat.”

Een aantal Twitter-gebruikers riepen Musk op voor de wijzigingen van zondag:Plaats een reactie