Fox lost Dominion-zaak op, maar Smartmatic-rechtszaak van $ 2,7 miljard dreigt door Reuters in 2023

laatste update: 06-2023©Reuters. FILE FOTO: Een Fox News-kanaalbord is te zien op een televisievoertuig buiten het gebouw van News Corporation in New York City, in New York, VS, 8 november 2017. REUTERS/Shannon Stapleton/File Photo

Door Jack Koningin

(Reuters) – Fox News heeft dinsdag een juridische dreiging weggenomen met een schikking van $ 787,5 miljoen wegens laster met Dominion Voting Systems, maar het netwerk wordt nog steeds geconfronteerd met een rechtszaak van $ 2,7 miljard van een ander stemtechnologiebedrijf, Smartmatic USA, vanwege de berichtgeving over ontkrachte verkiezingsfraude. vorderingen.

Dominion beschuldigde Fox en zijn moederbedrijf Fox Corp van het ruïneren van hun bedrijf door beweringen uit te zenden dat hun machines werden gebruikt om de Amerikaanse presidentsverkiezingen van 2020 te manipuleren ten gunste van de democraat Joe Biden en tegen de toenmalige president Donald Trump, een Republikein.

Fox en zijn moederbedrijf Fox Corp hebben met de deal een zes weken durend proces in de Delaware Superior Court voorkomen, wat de helft is van de $ 1,6 miljard die Dominion zocht, maar nog steeds verreweg de grootste lasterschikking ooit die publiekelijk is aangekondigd door een Amerikaans mediabedrijf, aldus de juridische afdeling. experts.

Fox, een van de meest invloedrijke kabelnetwerken ter wereld en de thuisbasis van veel conservatieve commentatoren, erkende dinsdag in een verklaring dat de rechter “bepaalde beweringen over Dominion onjuist vond” en zei te hopen dat de deal het land helpt “vooruit te gaan met deze problemen.”

Maar de advocaten van Fox zullen bezig blijven met het navigeren door de juridische gevolgen van de verkiezingsverslaggeving van het netwerk in 2020 met een potentieel veel schadelijkere rechtszaak wegens laster door het stemtechnologiebedrijf Smartmatic, evenals een afzonderlijke maar gerelateerde rechtszaak door een onlangs ontslagen producent.

Vertegenwoordigers van Fox verwezen Reuters naar eerdere verklaringen over de zaken. Het netwerk heeft de beschuldigingen in beide gevallen resoluut ontkend.

Het is onduidelijk of Fox’s deal met Dominion aangeeft dat het bereid is om met Smartmatic te schikken, maar experts die geen deel uitmaken van het proces suggereerden dat het zou kunnen helpen om gesprekken op gang te brengen.

“Smartmatic heeft nu een onderhandelingsfiche en Fox heeft laten zien dat het bereid is zijn chequeboekje te pakken en een grote cheque uit te schrijven”, zei Stuart Brotman, professor mediarecht aan de Universiteit van Tennessee, Knoxville. “Vanuit het standpunt van Fox hebben ze, nu ze zich realiseren dat ze een succesvolle schikking kunnen krijgen, een basis voor een echte discussie met Smartmatic.”

Smartmatic eist $ 2,7 miljard aan schadevergoeding van Fox en vijf personen, waaronder voormalige Trump-advocaten en gastheren.

Smartmatic beweert in zijn rechtszaak in het Hooggerechtshof van New York County dat de beklaagden willens en wetens valse beweringen verspreidden dat zijn software werd gebruikt om stemmen om te draaien. Samenzweringstheoretici beweerden ten onrechte dat Dominion eigendom was van Smartmatic, en de bedrijven voerden soortgelijke beschuldigingen aan in hun rechtszaken.

Smartmatic-advocaat J. Erik Connolly zei dinsdag in een verklaring dat het bedrijf vastbesloten is om zijn naam te zuiveren, de schade te herstellen en “Fox verantwoordelijk te houden voor het ondermijnen van de democratie”.

Fox ontkent de beschuldigingen en zei in een recente verklaring dat het netwerk het recht had om zeer nieuwswaardige beschuldigingen van kiezersfraude te rapporteren. Het heeft de schadeclaims van Smartmatic ook “schandalig, niet-ondersteund en niet geworteld in een degelijke financiële analyse” genoemd.

Fox kreeg onlangs een tegenslag in de zaak nadat een hof van beroep weigerde de zaak te vernietigen, waarbij Smartmatic op “gedetailleerde wijze” beweerde hoe Fox “effectief laster onderschreef en eraan deelnam”.

Ondertussen heeft Fox geen publieke indicatie gegeven dat het geïnteresseerd is in een schikking van de rechtszaak van de voormalige producent, Abby Grossberg, wiens advocaten dinsdag in een verklaring zeiden dat ze op zoek zijn naar “zinvolle institutionele veranderingen bij Fox News”.

Dergelijke wijzigingen waren afwezig in de openbare aankondiging van de Dominion-schikking en zouden mogelijk een belangrijk knelpunt kunnen zijn in alle onderhandelingen, aldus juridische experts.

Grossberg beweert dat ze werd blootgesteld aan seksisme bij Fox en onterecht werd ontslagen nadat ze bezwaar had gemaakt tegen wat volgens haar pogingen waren om haar onder druk te zetten om een ​​misleidende getuigenis af te leggen in de Dominion-zaak.

Fox heeft gezegd dat de beschuldigingen “ongegrond” zijn en onmiddellijk werden onderzocht door externe advocaten. Het netwerk zegt ook dat het zich “krachtig” zal verdedigen tegen alle claims van Grossberg.

Plaats een reactie