Ford schrapt 3.800 banen in Europa om over te stappen op elektrische voertuigen in 2023

laatste update: 03-2023


BERLIJN – Ford Motor Co. F,
+2,83%
is van plan om de komende drie jaar 3.800 banen in Europa te schrappen om de kosten te verlagen en de winst te vergroten terwijl het blijft verschuiven naar elektrische voertuigen, zei de autofabrikant dinsdag.

Het grootste deel van het banenverlies zou in de eerste plaats de Europese productontwikkelingsmedewerkers van Ford treffen, waardoor het aantal in Europa gevestigde ingenieurs afneemt, aangezien het bedrijf sterker leunt op Amerikaanse ontwikkeling en elektrische voertuigtechnologie die het in de toekomst in licentie heeft gekregen van Volkswagen AG.

“Dit zal van invloed zijn op de organisatiestructuur, het talent en de vaardigheden die we in de toekomst nodig zullen hebben”, vertelde Martin Sander, de leidinggevende die verantwoordelijk is voor het elektrificeren van de productlijn van het bedrijf in Europa, aan verslaggevers tijdens een telefoonconferentie.

De meeste banen die in Europa worden geschrapt, zullen komen van het personeel van Ford in de Duitse vestigingen in Keulen en Aken, vertelde Sander aan verslaggevers, waar 2.300 banen zullen worden geschrapt. Nog eens 1.300 banen zullen worden geschrapt in het VK en de overige 200 in heel Europa.

Het Duitse banenverlies dat dinsdag is geschetst, houdt geen rekening met het mogelijke banenverlies in de fabriek in Saarlouis, waar de productie van de Ford Focus compact in 2025 zal eindigen. Ford heeft in Saarlouis ongeveer 4.600 mensen in dienst.

Schrijf naar William Boston op william.boston@wsj.com

Plaats een reactie