Fintech-bedrijven kunnen moeite hebben om de liefde van investeerders te vinden in de herstellende Amerikaanse IPO-markt. Door Reuters

laatste update: 03-2023


2/2

©Reuters. Het Chime-logo is te zien op een smartphone die op bankbiljetten in Amerikaanse dollars is geplaatst in deze illustratie, gemaakt op 24 januari 2022. REUTERS/Dado Ruvic/Illustration

2/2

Door Manya Saini

(Reuters) – De ooit hoogvliegende fintech-startups die naar de beurs willen gaan, zullen het moeilijk hebben om de aandacht van investeerders te trekken, ook al begint een bevriezing die de markt voor nieuwe noteringen in zijn greep heeft, te ontdooien.

Activiteiten met betrekking tot beursintroducties (IPO’s) in de Verenigde Staten kwamen meer dan een jaar stil te liggen doordat het agressieve monetaire verstrakkingsbeleid van de Amerikaanse Federal Reserve gemakkelijk geld uit het systeem zoog.

De voorzichtige stemming in de markt heeft ertoe geleid dat vooral die startups die worden ondersteund door solide fundamenten en gestage inkomstenstromen, het aandurfden om naar de beurs te gaan, met ongeveer 24 bedrijven die hun aandelen dit jaar op de markt brachten en ongeveer 140 die IPO’s hebben aangevraagd.

Naarmate het beleggersvertrouwen verbetert, wordt verwacht dat meer bedrijven dit jaar hun IPO-plannen nieuw leven inblazen, maar fintech-bedrijven kunnen afzien van de race omdat ze worden geconfronteerd met een reeks zorgen, waaronder stijgende cash-burn-ratio, oplopende verliezen en slechte aandelenprestaties van sommige van hun vermelde leeftijdsgenoten.

“We bevinden ons nog in de vroege innings van het herstel van de IPO-markt. En wanneer de IPO-activiteit wordt hervat, verwachten we dat fintechs waarschijnlijk tot de laatsten zullen behoren die zich weer bij de partij voegen”, zegt Matthew Kennedy, senior strateeg bij IPO-onderzoeksbureau Renaissance Hoofdstad.

“Ik denk niet dat het iemand zou verbazen als ze allemaal buiten de IPO-markt van 2023 zouden zitten”, voegde Kennedy eraan toe.

Chime en Stripe, pioniers op het gebied van digitaal bankieren, worden momenteel gezien als de beste IPO-kandidaten in de branche, samen met de investeringsapp Acorns en Klarna, een bedrijf dat nu koopt en later betaalt.

BOEM EN BUSTE

Fintech-apps werden enorm populair tijdens de COVID-19-pandemie, omdat een omgeving met bijna nul rentetarieven hen hielp gemakkelijk krediet aan te bieden om consumenten die thuis vastzaten te lokken.

Digitale betalingsgiganten houden van PayPal Holdings Inc (NASDAQ:) en Block Inc hebben ook hun Buy Now, Pay Later (BNPL)-services uitgebreid om millennials en Gen Z-klanten aan te spreken.

Maar met rentetarieven op het hoogste niveau sinds de wereldwijde financiële crisis, hebben apps met een enorme blootstelling aan subprime-leners aandacht van investeerders getrokken, waardoor het voor dergelijke startups moeilijk is om hogere waarderingen te rechtvaardigen.

“Aan de fintech-kant is het geen one-size-fits-all. Fintechs die hun focus op groei en marktaandeel hebben behouden, spelen mogelijk niet goed in op de huidige marktfocus op winstgevendheid”, aldus Rachel Gerring, IPO-leider van EY Americas, en Mark Schwartz, IPO en SPAC Capital Markets Advisory leider.

Ze zeiden echter dat er bedrijven in de sector zijn met de schaal en cashflow voor wie individuele omstandigheden zouden bepalen of ze hun IPO-plannen doorzetten of kiezen voor een afwachtende houding.

Tijdens de IPO-boom van 2021 haalden 20 fintech-bedrijven samen $ 10,93 miljard op, wat de $ 144 miljoen die het jaar daarop werd opgehaald door een eenzame aanbieding enorm overschaduwde, volgens gegevens van Dealogic.

“De IPO-markt is niet gesloten, maar is zeker meer gericht op waardering en winstgevendheid”, zegt David Ethridge, de Amerikaanse co-IPO-leider bij de wereldwijde adviesgigant PwC.

Bedrijven die op de lijst willen staan, moeten het vertrouwen van investeerders in hun kostenbesparingsplannen versterken en transparant zijn met hun pogingen om de cashburn te verminderen, voegde hij eraan toe.

LACKLUSTER LIJSTEN

Beursgenoteerde fintech-bedrijven zijn er niet in geslaagd om grotendeels aan de verwachtingen van hun aandeelhouders te voldoen, aangezien ze gestaag verliezen hebben geboekt, wat heeft geleid tot een reeks koersdalingen in hun aandelen.

Coinbase (NASDAQ:), dat bij zijn Nasdaq-debuut in april 2021 werd gewaardeerd op $ 86 miljard, heeft nu een marktkapitalisatie van ongeveer $ 15 miljard.

Robinhood (NASDAQ:) en BNPL-geldschieter Affirm Holdings hebben elk $ 20 miljard aan waarderingen verloren sinds ze naar de beurs gingen.

Snelgroeiende fintechs werden voorheen gewaardeerd als technologiebedrijven, waar de waardering werd bepaald als een veelvoud van de omzet. Maar nu de technische boom is afgenomen, worden ze geëvalueerd met behulp van het draaiboek dat investeerders gebruiken voor financiële bedrijven, waar inkomsten een cruciale rol spelen, zei Kennedy van Renaissance.

Plaats een reactie