Fed ziet renteverhoging met driekwart punt, mogelijk vertragend tempo in 2022

laatste update: 12-2022


De Federal Reserve zal naar verwachting woensdag de rente met driekwart procentpunt verhogen en vervolgens aangeven dat ze de omvang van haar renteverhogingen vanaf december zou kunnen verminderen.

De markten zijn klaar voor de vierde stijging van 75 basispunten op rij, en beleggers verwachten dat de Fed het tempo zal vertragen voordat de renteverhogingscyclus in maart wordt beëindigd. Een basispunt is gelijk aan 0,01 procentpunt.

“We denken dat ze alleen maar stijgen om het eindpunt te bereiken. We denken dat ze met 75 stijgen. We denken dat ze de deur openen voor een stapsgewijze verlaging van de renteverhogingen die in december beginnen”, zegt Michael Gapen, hoofdeconoom van de VS bij Bank of Amerika.

Gapen zei dat hij verwacht dat Fed-voorzitter Jerome Powell tijdens zijn persconferentie zal aangeven dat de Fed heeft gesproken over het vertragen van het tempo van de renteverhogingen, maar zich daar niet aan heeft verbonden. Hij verwacht dat de Fed dan in december de rente met een half procentpunt zal verhogen.

De voorzitter van de raad van bestuur van de Amerikaanse Federal Reserve, Jerome Powell, beantwoordt vragen van verslaggevers nadat de Federal Reserve tijdens een persconferentie na een tweedaagse bijeenkomst van de Federal Open de rente met driekwart procentpunt heeft verhoogd om een ​​ontwrichtende stijging van de inflatie in te dammen. Marktcomité (FOMC) in Washington, 15 juni 2022.

Elizabeth Frantz | Reuters

“De bijeenkomst in november gaat niet echt over november. Het gaat over december,” zei Gapen. Hij verwacht dat de Fed de rente in het voorjaar zal verhogen tot een niveau van 4,75% tot 5%, en dat zou het eindpunt zijn – of eindpunt. De verhoging van 75 basispunten op woensdag zou de Fed Funds-rente in maart op 3,75% tot 4% brengen, van nul tot 0,25% in maart.

“De markt is erg gefixeerd op het feit dat er in november 75 zullen zijn, 50 [basis points] in december, 25 op 1 februari en dan waarschijnlijk nog eens 25 in maart”, zegt Julian Emanuel, hoofd aandelen, derivaten en kwantitatieve strategie bij Evercore ISI. “Dus in werkelijkheid denkt de markt al dat dit gebeurt, en vanuit mijn punt gezien, is er geen manier waarop de uitkomst van zijn persconferentie zal zijn meer dov dan dat.”

De aandelenmarkt heeft zich al hersteld door de verwachtingen van een vertraging van de renteverhogingen door de Fed, na een laatste verhoging van 75 basispunten woensdagmiddag. Maar strategen zeggen ook dat de reactie van de markt gewelddadig kan zijn als de Fed teleurstelt. De uitdaging voor Powell zal zijn om een ​​dunne lijn te bewandelen tussen signalering dat minder agressieve verhogingen mogelijk zijn en het nakomen van de belofte van de Fed om de inflatie te bestrijden.

Aandelenkeuzes en beleggingstrends van CNBC Pro:

Om die reden verwachten marktprofessionals dat de Fed-voorzitter agressief klinkt, en dat zou de aandelen kunnen doen rammelen en de obligatierendementen doen stijgen. Opbrengsten bewegen tegengesteld aan de prijs.

“Ik denk dat hij gaat proberen de fijne kunst uit te voeren om van de 75 te komen [basis points] zonder euforie te creëren en de financiële voorwaarden al te gemakkelijk te beïnvloeden”, zegt Rick Rieder, Chief Investment Officer van BlackRock Global Fixed Income. moet de naald doorrijgen om mensen niet te enthousiast te maken over de reisrichting. Inflatie bestrijden is hun primaire doel.”

Nu de Fed de rente heeft verhoogd, begint de economie tekenen van vertraging te vertonen. De huizenmarkt zakt ineen, omdat sommige hypotheekrentes bijna zijn verdubbeld. Volgens Freddie Mac bedroeg de 30-jarige hypotheek met vaste rente 7,08% in de week van 28 oktober, tegen 3,85% in maart.

“I denk [Powell] zal zeggen dat vier stijgingen van 75 basispunten erg veel is en met deze lange en variabele vertraging moet je een stap terug doen en de impact zien. Je ziet het in huisvesting. Je begint het in auto’s te zien,” zei Rieder. “Je ziet het in een aantal vertragingen van de detailhandel, en je ziet het zeker in de enquêtes. Ik denk dat het idee dat je langzamer gaat, belangrijk is hoe hij het beschrijft.”

De Fed zou afhankelijk moeten zijn van binnenkomende gegevens, en terwijl de inflatie daalt, is het tempo van de daling onduidelijk, zei Rieder.

“Als de inflatie verrassend hoog blijft, moet hij zijn opties niet afsluiten”, zei hij.

De consumenteninflatie bedroeg in september een hete 8,2% op jaarbasis.

Gapen verwacht dat de economie in het eerste kwartaal in een oppervlakkige recessie zal belanden. Hij zei dat de aandelenmarkt zich zorgen zou maken als de inflatie zo hoog zou blijven dat de Fed de rente nog scherper zou moeten verhogen dan verwacht, wat de economie nog meer bedreigt.

“De markten willen opgelucht worden, met name de aandelenmarkt”, aldus Rieder. “Ik denk dat wat er met de aandelenmarkt en de obligatiemarkt gebeurt, verschillend is vanwege de technische aspecten en de hefboomwerking. … Maar ik denk dat de markt wil geloven dat de Fed de 5% zal halen en daar zal blijven Mensen zijn het beu om afgestompt te worden, en ik denk dat ze willen geloven dat het afknuppelen voorbij is.’

Plaats een reactie