Februari zal naar verwachting een sterke maand zijn geweest voor aanwervingen en lonen

laatste update: 03-2023


Economen verwachten dat de werving in februari sterk is gebleven en dat de lonen nog sneller zijn gestegen dan in januari.

Het werkgelegenheidsrapport van februari wordt vrijdag om 8.30 uur ET verwacht. Economen voorspelden dat er in februari 225.000 nieuwe banen bijkwamen, minder dan de verrassend sterke 517.000 banen in januari, aldus Dow Jones.

gerelateerd beleggingsnieuws

CNBC Pro

De werkloosheid blijft naar verwachting stabiel op 3,4%. Het gemiddelde uurloon zal naar verwachting stijgen met 0,4%, of 4,8% op jaarbasis. Dat is meer dan de stijging van 0,3% in januari, of 4,4% op jaarbasis.

Als het rapport is zoals verwacht, zal het weinig doen om de zorgen over hoge inflatie weg te nemen en zou het zelfs de kans op een renteverhoging van een half punt door de Federal Reserve tijdens de volgende beleidsvergadering over minder dan twee weken kunnen vergroten. Beleggers zijn ook gefocust op de vraag of er herzieningen zullen komen in het opzienbarende rapport van januari.

Beleggers houden de werkgelegenheidscijfers nauwlettend in de gaten, aangezien deze en de komende consumentenprijsindex die op 14 maart wordt verwacht, twee rapporten zijn die van invloed kunnen zijn op het rentebesluit van de Fed op 22 maart. De termijnmarkt donderdag had een kans van bijna 70% op een stijging van 50 basispunten. Een basispunt is gelijk aan 0,01 procentpunt.

“Ik denk dat een in-line nummer zou kunnen leiden tot verdere verkoop, omdat we vorige maand zo’n enorme klap hebben gekregen”, zegt Peter Boockvar, chief investment officer bij Bleakley Financial Group. “Het niet zien van een omkering van de nota kan negatief worden opgevat door de obligatiemarkt.”

KPMG-hoofdeconoom Diane Swonk zei dat ze verwacht dat er in februari 210.000 banen zullen worden gecreëerd. “Het echte probleem is wat voor soort drempel de Fed nodig zou hebben om de cyclus van renteverhogingen echt te stoppen of om te stoppen met 50 basispunten”, zei ze. “Je moet echt onder de 100.000 komen om te denken dat 25 basispunten oké zijn. Ze moeten tekenen zien van een grote rilling.”

De aanhoudend sterke banenmarkt en hoger dan verwachte inflatiecijfers voor januari veranderden de vooruitzichten voor de Fed. Fed-voorzitter Jerome Powell vertelde congrescomités deze week dat de inflatie moeilijker te beteugelen zou kunnen zijn en dat de Fed de rentetarieven mogelijk nog meer moet verhogen dan verwacht.

Voorafgaand aan die opmerkingen hadden de markten slechts een kwartpuntsverhoging ingeprijsd voor de bijeenkomst in maart. De termijnmarkt prijst nu een eindpunt voor renteverhogingen door de Fed in de buurt van 5,75%, tegen de huidige doelstelling van 4,50%-4,75%.

De Fed heeft geprobeerd de economie af te koelen, maar werkgevers hebben nog steeds moeite om werknemers te vinden op een krappe arbeidsmarkt, wat de lonen heeft helpen opdrijven.

“We verwachten aanhoudende kracht bij het aannemen van vrijetijdsbesteding en horeca”, aldus Swonk. “De productie-activiteit probeert nog steeds op gang te komen. De bouw begint te verzwakken, maar banen in de infrastructuur nemen het over voor de huizenmarkt.”

Aditya Bhave, senior Amerikaanse en wereldwijde econoom van de Bank of America, verwacht dat er in februari 230.000 banen zijn bijgekomen en dat het aantal voor januari te hoog was. Hij zei dat er die maand mogelijk extra banen waren gecreëerd vanwege het gunstige weer, maar dat er alleen al 50.000 banen bijkwamen vanwege het einde van een staking van de Universiteit van Californië.

“Vanuit ons perspectief lag het werkelijke aantal dichter bij de 350.000”, zei hij.

Als er neerwaartse herzieningen zijn of als het rapport van februari zwakker is dan verwacht, zou de aandelenmarkt kunnen stijgen en zou de obligatierente kunnen dalen, zei Boockvar, aldus Boockvar. Rendementen bewegen in de tegenovergestelde richting van de prijs, zodat wanneer de obligatiekoersen dalen, de rendementen stijgen en vice versa.

“Het zou een enorm drukpunt zijn dat wordt verlicht, in ieder geval voor morgen,” zei hij.

Economen zeiden dat de Fed deze week de deur opende voor een verhoging van een half punt, en dat het banenrapport waarschijnlijk de verwachtingen zal beïnvloeden voor de beleidsvergadering later deze maand.

“Ik denk dat het aan de gegevens ligt om de Fed te overtuigen om 25 te doen,” zei Bhave, erop wijzend dat Fed-functionarissen na vrijdag een black-outperiode ingaan voorafgaand aan hun vergadering van 21 en 22 maart.

Plaats een reactie