Farmaceutische bedrijven zijn van plan de prijzen van essentiële medicijnen te verhogen om R&D te financieren, maar ze geven nu al meer uit aan aandeelhoudersrendement dan aan onderzoek

laatste update: 02-2023


Farmaceutische bedrijven die van plan zijn de prijzen van kankergeneesmiddelen en andere levensreddende behandelingen te verhogen, rechtvaardigen de stap door te beweren dat het nodig is om onderzoek en ontwikkeling te financieren, maar de bewering klinkt hol aangezien ze meer uitgeven aan aandeelhoudersbeloningen dan aan R&D, volgens een nieuwe studie.

Accountable.US, een liberale belangenbehartigingsgroep voor consumenten, ontdekte dat de vijf grootste Amerikaanse farmaceutische bedrijven in de periode van 2019 tot 2021 $ 112 miljard aan R&D besteedden, maar $ 125 miljard aan aandeleninkoop en dividenden.

“Farmabestuurders verschuilen zich graag achter R&D-uitgaven, maar die verbleken in vergelijking met buitensporige giften aan een kleine groep rijke investeerders”, zegt Liz Zelnick, directeur van het Accountable.US-programma over economische zekerheid en macht van het bedrijfsleven.

“De meest recente indicatoren tonen aan dat de economie zich herstelt, maar de Federal Reserve lijkt vastbesloten om haar een halt toe te roepen met agressievere renteverhogingen die miljoenen banen bedreigen en een recessie uitlokken”, zei hij. Zelnick. “De one-track-minded benadering van de Fed van inflatie pakt niet adequaat aan wat haar werkelijk drijft: hebzucht van bedrijven.”

Zie ook: Maakt pharma M&A een comeback?

Accountable.US heeft een duik genomen in de inkomsten van 2021 en 2022 van Pfizer Inc. PFE,
+0,35%,
Bristol Myers Squibb Co. BMY,
+0,76%,
AstraZeneca PLC AZN,
+1,35%

AZN,
+1,82%
en Sanofi SA SAN,
+0,97%

SNEE,
+0,08%
en ontdekte dat ze alle vier van plan zijn de medicijnprijzen te verhogen, zelfs na sterke winstwinsten en zware uitgaven aan aandeelhoudersrendementen.

MarketWatch heeft contact opgenomen met alle vier de bedrijven die op zoek zijn naar commentaar.

Pfizer boekte bijvoorbeeld een stijging van het netto-inkomen met 140% in 2021, gevolgd door een stijging van 42% in de eerste negen maanden van 2022. Toch is het bedrijf van plan de prijzen van bijna 100 geneesmiddelen te verhogen en heeft het $ 2 miljard uitgegeven aan het terugkopen van aandelen. en $ 6,7 miljard aan dividenden in 2022, volgens de studie.

Pfizer reageerde niet op een verzoek om commentaar.

Zie ook: Terwijl de verkoop van het COVID-vaccin en Paxlovid daalt, willen analisten weten wat de toekomst biedt voor Pfizer

Bristol Myers zag de nettowinst in 2021 met 177,6% stijgen en verhoogde de terugkoop met 206,6%. Dat bedrijf is van plan de prijs van zijn bloedkankerbehandeling van $ 400.000 met 9% te verhogen, aldus de studie.

Bristol Myers weigerde commentaar te geven op de plaat.

AstraZeneca is van plan de prijs van ten minste twee kankerbehandelingen en een astmabehandeling te verhogen nadat de inkomsten in de eerste negen maanden van 2022 meer dan vervijfvoudigd zijn ten opzichte van een jaar eerder, zo blijkt uit de studie. AstraZeneca reageerde niet op een verzoek om commentaar.

Sanofi’s nettowinst steeg met 12% in 2021 en meer dan 26% in de eerste negen maanden van 2022 en het heeft sinds 2020 meer dan € 13,6 miljard uitgegeven aan aandeelhoudersuitkeringen. Het Franse bedrijf is van plan de prijs van 14 medicijnen en vaccins te verhogen, aldus naar Accountable.US.

Sanofi zei dat het rapport zijn werk verkeerd omschrijft, “en probeert correlaties te trekken die op zijn best misleidend zijn.

“De “bevindingen” laten onze investeringen in Global Health, in gezondheidssystemen, in het helpen van gemeenschappen die getroffen zijn door crises en in het werk dat we doen om het leven van mensen over de hele wereld te verbeteren, achterwege”, zei een woordvoerder in opmerkingen per e-mail.

“Sanofi is marktleider op het gebied van verantwoorde prijsstelling en onze Pricing Principles erkennen onze rol in het behoud van een duurzaam gezondheidszorgsysteem en het beperken van onze bijdrage aan de groei van de Amerikaanse gezondheidszorguitgaven.”

Lezen: De grote gok: kunnen apotheekketens in de detailhandel zichzelf omvormen tot zorgaanbieders?

Zelnick zei dat de organisatie niet verwacht dat de nieuwe Republikeinse meerderheid van het Huis hard zal aandringen om wat zij ‘zakelijke winstbejag’ noemde, te blokkeren.

De vier bedrijven hebben meer dan 500.000 dollar gedoneerd aan de leiders van de Republikeinen in het Huis en bijna 300.000 dollar aan de huidige Republikeinse leden van het Comité voor financiële diensten van het Huis, merkte ze op. Alleen al Patrick McHenry, de Republikein uit North Carolina die voorzitter is van het comité voor financiële diensten, ontving 130.000 dollar.

Uit een recent rapport van Reuters bleek dat grote farmaceutische bedrijven van plan waren de prijs van meer dan 350 unieke geneesmiddelen in januari te verhogen, daarbij verwijzend naar gegevens van het gezondheidsonderzoeksbureau 3 Axis Advisors.

De regering-Biden heeft woensdag een blauwdruk vrijgegeven voor de implementatie van het onderhandelingsproces over de Medicare-prijs voor medicijnen dat vorig jaar in gang is gezet door de Inflation Reduction Act.

Geconfronteerd met sterke tegenstand van de farmaceutische industrie tegen de onderhandelingen en mogelijke rechtszaken over het implementatieproces, zeiden overheidsfunctionarissen die woensdag met verslaggevers belden dat ze gefocust waren op het betrekken van geneesmiddelenfabrikanten, gezondheidsplannen, zorgverleners, patiënten en andere groepen terwijl de onderhandelingen zich ontvouwen.

Ambtenaren willen “transparantie, voorspelbaarheid en samenwerking maximaliseren”, zei CMS-beheerder Chiquita Brooks-LaSure tijdens een telefoongesprek.

Amerikanen geven meer dan mensen in enig ander land uit aan geneesmiddelen op recept, volgens Accountable.US, die de prijs de schuld gaf.

Plaats een reactie