Exodus accountant bij omstreden Chinese vastgoedfirma’s leidt tot bezorgdheid over het bestuur in 2022

laatste update: 12-2022


3/3

© Reuters. BESTANDSFOTO: Mensen lopen langs het logo van projectontwikkelaar Shimao Group bij Shimao Tower in Shanghai, China 13 januari 2022. REUTERS/Aly Song

2/3

Door Clare Jim

HONG KONG (Reuters) – Accountants van ten minste 14 in Hong Kong genoteerde Chinese vastgoedfirma’s hebben dit jaar het bedrijf verlaten, zo blijkt uit de deponeringen van effecten, wat aanleiding geeft tot bezorgdheid over het bestuur over de met schulden geteisterde ontwikkelaars, van wie sommigen de langlopende financiële resultaten nog moeten publiceren.

Omstreden ontwikkelaars, waaronder Sunac China, Shimao Group en Kaisa Group, behoren tot degenen wiens auditors de afgelopen maanden uit elkaar zijn gegaan. In veel gevallen zijn kantoren buiten de Big-Four accountantskantoren ingehuurd als vervangers.

De trend, die eerder dit jaar versnelde, heeft ertoe geleid dat accountants, waaronder ’s werelds beste accountantskantoren PricewaterhouseCoopers (PwC) en Deloitte, hun functie hebben neergelegd.

Het komt op het moment dat de vastgoedsector, die goed is voor ongeveer een kwart van de Chinese economie, wordt geteisterd door meerdere tegenwind nadat regelgevers sinds medio 2020 overmatige leningen hebben afgeremd.

Een reeks met schulden beladen ontwikkelaars zijn eind vorig jaar in gebreke gebleven met hun offshore-obligatiebetalingen, een groeiend aantal huizenkopers heeft hypotheekbetalingen op vastgelopen projecten stopgezet en pandemische beperkingen zijn de vraag blijven ondermijnen.

Analisten en de Hong Kong-auditwaakhond zeggen dat de groeiende lijst van auditors die de ontwikkelaars verlaten, de nadruk legt op transparantie- en governanceproblemen, vooral omdat veel van de exits vlak voor de aankondiging van de resultaten plaatsvonden.

De controlewaakhond in Hong Kong, waar de meeste van de grote Chinese ontwikkelaars staan ​​vermeld, zei vorige week in een open brief aan de leden dat ze zich steeds meer zorgen maakte dat de kwaliteit van de controle in het gedrang zou kunnen komen als gevolg van de veranderingen die dicht bij de winstperiode komen.

S&P Global (NYSE:) Ratings-directeur Edward Chan zei dat veel van deze ontwikkelaars al in moeilijkheden zijn geraakt en dat de markt kijkt naar wat de nieuwe accountants in de komende financiële overzichten kunnen onthullen.

“Beleggers en crediteuren zouden graag meer willen weten of er verborgen schulden in de financiële rapporten staan”, zei Chan, eraan toevoegend dat het hen zou kunnen helpen om het herstelpercentage van hun bezit te berekenen.

Hoewel de auditors geen reden hebben gegeven voor hun vertrek, hebben de ontwikkelaars de schuld toegeschreven aan factoren, waaronder het niet kunnen bereiken van overeenstemming met hun respectievelijke auditors voor het voltooien van het auditproces.

Deloitte in Hong Kong weigerde commentaar te geven op de redenen voor het beëindigen van hun auditmandaten voor sommige Chinese vastgoedontwikkelaars. PwC heeft niet gereageerd op verzoeken van Reuters om commentaar.

ONdoorzichtige PRAKTIJKEN

Chan van S&P, dat dit jaar beoordelingen van veel Chinese vastgoedontwikkelaars heeft ingetrokken wegens onvoldoende informatie, is van mening dat sommige accountants ondoorzichtige praktijken in de vastgoedsector, zoals het gebruik van buitenbalansschulden, hebben teruggedrongen.

Shimao kondigde eind maart aan – een paar dagen voor de financiële rapportagedeadline van 2021 – dat het Zhonghui Anda CPA Ltd als accountant zou aanstellen, terwijl in juli het in Peking gevestigde Sunac zijn accountant veranderde in BDO Ltd. In beide gevallen had PwC ontslag genomen als de accountant.

Beide ontwikkelaars noemden het niet bereiken van overeenstemming met PwC over het tijdschema voor het voltooien van de auditprocedures als reden voor de wijziging, omdat ze de vereiste informatie niet op tijd aan de auditor konden verstrekken vanwege door COVID-19 veroorzaakte stoepranden in China en andere markten factoren.

De in Hong Kong genoteerde aandelen van Shimao en Sunac zijn sinds april geschorst vanwege het onvermogen om hun financiële resultaten voor het volledige jaar 2021 te publiceren, en ze worden geconfronteerd met schrapping van de notering als ze 18 maanden geschorst blijven.

De accountantswaakhond Accounting and Financial Reporting Council (AFRC) van Hong Kong zei vorige week in zijn brief dat de meerderheid van de nieuwe benoemingen bij bedrijven met significante activiteiten op het vasteland van China of in het buitenland, accountants waren met “onevenredige” relevante ervaring en beschikbare middelen.

“We maken ons zorgen over de vraag of de binnenkomende auditors over de nodige competentie en voldoende capaciteiten beschikten om kwaliteitsaudits uit te voeren binnen een beperkt tijdsbestek”, zei het.

Plaats een reactie