Exclusive-Discover om het volgen van aankopen bij wapenwinkels mogelijk te maken vanaf April By Reuters in 2023

laatste update: 03-2023


2/2

©Reuters. Een vrouw koopt een pistool in de wapenwinkel Frontier Arms & Supply in Cheyenne, Wyoming, VS, 18 maart 2020. REUTERS/Jim Urquhart

2/2

Door Ross Kerber

(Reuters) – Discover Financial Services, een aanbieder van creditcards, vertelde Reuters dat het zijn netwerk vanaf april aankopen bij wapenwinkels zal laten volgen, waardoor het de eerste onder zijn collega’s is die publiekelijk een datum geeft om verder te gaan met het initiatief, dat is bedoeld om autoriteiten te helpen bij het onderzoeken van wapengerelateerde misdaden.

De aankondiging van Discover kwam nadat de International Organization for Standardization (ISO), die beslist over de classificatie van handelaarscategorieën die door betaalkaarten worden gebruikt, in september de lancering goedkeurde van een speciale code voor wapenverkopers.

Voorstanders van de maatregel, waaronder wapenbeheersingsactivisten en democratische politici, zeggen dat het financiële instellingen in staat zal stellen de autoriteiten beter te helpen bij het onderzoeken van misdaden met wapengeweld in de Verenigde Staten.

Hoewel de codes geen specifieke gekochte items laten zien, hebben sommige Republikeinse politici zich tegen de verhuizing uitgesproken, met het argument dat het de privacy zou kunnen schenden van Amerikaanse burgers die legaal wapens kopen.

Discover zei dat het de nieuwe code zal opnemen in zijn volgende beleids- en productupdate voor verkopers en betalingspartners in april.

“We blijven gefocust op het blijven beschermen en ondersteunen van legale aankopen op ons netwerk, terwijl we de privacy van kaarthouders beschermen”, zei Discover in zijn verklaring aan Reuters.

Een woordvoerder van Discover zei na de publicatie van het verhaal dat andere betalingsnetwerkbedrijven al in april hadden besloten de nieuwe code te implementeren en dat Discover hun voorbeeld volgde. De woordvoerder van Discover weigerde die collega’s te noemen.

“We volgden de industrie voor een consistente implementatie”, zei de woordvoerder.

Vertegenwoordigers van de belangrijkste collega’s van Discover — Visa Inc (NYSE:), Mastercard Inc (NYSE:) en American Express Co (NYSE:) – weigerde commentaar te geven aan Reuters over wat hun schema’s voor de introductie van de nieuwe code zijn. Afgelopen herfst zeiden de bedrijven dat ze zouden werken aan de implementatie van de code met inachtneming van de privacyrechten.

Een vertegenwoordiger van de in Genève gevestigde ISO zei dat de nieuwe code, genaamd “5723 – Wapen- en munitiewinkels”, eind februari beschikbaar zal zijn voor gebruik door financiële instellingen.

“De beslissing om de nieuwe handelaarscategoriecode te gebruiken, wordt uiteindelijk overgelaten aan de gebruikers in de branche”, aldus de ISO-vertegenwoordiger.

Volgens brancheonderzoeker Nilson Report verwerkte Discover in 2022 2% van de $ 9,56 biljoen die met Amerikaanse creditcards en betaalpassen werd gekocht. Marktleider Visa had een aandeel van 61%, Mastercard 26% en American Express 11%.

Plaats een reactie