Exclusive-Bain Capital probeert $ 4 miljard op te halen voor een nieuw wereldwijd fonds voor speciale situaties

laatste update: 06-2023©Reuters. FILE PHOTO: Logo van Bain Capital wordt vertoond op een persconferentie in Tokio, Japan, 28 september 2017. REUTERS/Kim Kyung-Hoon/File Photo

Door Kane Wu en Anirban Sen. Het beste van Kane Wu en Anirban Sen

HONG KONG/NEW YORK (Reuters) – Bain Capital probeert 4 miljard dollar op te halen voor een nieuw wereldwijd “fonds voor speciale situaties”, aangezien het Amerikaanse bedrijf een kans ziet om noodlijdende en aandeleninvesteringen op te pakken, zeiden twee mensen die bekend zijn met de zaak.

Bain Capital startte de fondsenwerving aan het begin van het jaar en heeft al ongeveer $ 2 miljard opgehaald voor het nieuwe fonds, zeiden de bronnen, die om anonimiteit verzochten aangezien deze discussies vertrouwelijk zijn.

Het bedrijf mikt op een definitieve afsluiting van het fonds tegen het einde van het jaar, voegden de bronnen eraan toe.

Bain Capital weigerde commentaar te geven.

In 2020 richtte Bain Capital een eerder wereldwijd fonds op na het veiligstellen van $ 3,2 miljard aan toezeggingen. Het programma heette voorheen Bain Capital Distressed and Special Situations Fund en maakte deel uit van de kredietactiviteiten van Bain Capital.

De strategie voor speciale situaties van Bain Capital is nu een op zichzelf staand bedrijf, na te zijn opgedeeld in een onafhankelijk team buiten de paraplu van de kredietafdeling.

Als onderdeel van de strategie heeft Bain Capital meer flexibiliteit aangenomen bij het inzetten van kapitaal en investeert het in activaklassen, waaronder aandelen, noodlijdende activa, leningportefeuilles, bedrijfsinvesteringen en onroerend goed.

Hoewel het maken van deals met buy-outfirma’s dit jaar is teruggelopen als gevolg van een moeilijke omgeving, hebben noodlijdende fondsen de afgelopen jaren hun fondsenwervingsinspanningen versneld, vooruitlopend op een neergang na een langdurige periode van economische expansie.

Wereldwijde buyout-deals bedroegen dit jaar $ 139 miljard, een daling van 62% ten opzichte van dezelfde periode een jaar geleden, zo bleek uit gegevens van Dealogic. Volgens gegevens van Preqin hebben noodlijdende fondsen sinds begin 2020 wereldwijd ongeveer 115 miljard dollar opgehaald.

VERPLICHTE INVESTERINGEN

Een combinatie van stijgende rentetarieven, inflatie en een regionale bankencrisis drijft de wanbetalingspercentages op, drukt de marges en creëert een liquiditeitscrisis in de financiële dienstverlening, wat kansen biedt voor noodlijdende investeerders.

Volgens PitchBook heeft een reeks investeerders, waaronder Oaktree Capital Management en MidOcean Partners, sinds vorig jaar nieuwe fondsen voor speciale situaties op de markt gebracht, gericht op probleemsectoren en bedrijven met kredietbeperkingen.

In april sloot Diameter Capital een schuldfonds voor speciale situaties van $ 2,2 miljard af, waarvan dataprovider Preqin destijds zei dat het dit jaar tot nu toe het grootste in zijn soort was.

Wereldwijd heeft Bain Capital’s strategie voor speciale situaties $16 miljard aan vermogen onder beheer.

Sinds de lancering van de strategie in 2002 heeft Bain Capital Special Situations volgens haar website meer dan 28 miljard dollar geïnvesteerd in meer dan 850 deals in Noord-Amerika, Europa en Azië-Pacific.

Vorig jaar sloot Bain Capital een fonds voor speciale situaties van $ 2 miljard voor Azië-Pacific om een ​​reeks soorten activa te dekken, waaronder een focus op onroerend goed.

Reuters meldde vrijdag dat Bain Capital ook de definitieve afsluiting van zijn vijfde en grootste op Azië gerichte fonds nadert, na ongeveer $6 miljard te hebben opgehaald bij wereldwijde investeerders.

Plaats een reactie