Exclusief-Madrilena Red de Gas trekt regelgevend toezicht op kapitaalbeheer – bronnen door Reuters

laatste update: 02-2023©Reuters. BESTANDSFOTO: Vlammen van een gasbrander op een fornuis zijn afgebeeld in een privéwoning op deze illustratiefoto, gemaakt op 27 juni 2022. REUTERS/Stephane Mahe/Illustration/File Photo

Door Andres Gonzalez, Pablo Mayo Cerqueiro en Isla Binnie

LONDEN (Reuters) – De Spaanse markt- en mededingingsregulator beoordeelt of gasdistributeur Madrilena Red de Gas (MRG) heeft voldaan aan de wetgeving die is opgesteld om de financiële kracht van energiedistributeurs te beschermen, volgens twee bronnen die bekend zijn met de situatie.

Spanje heeft in het voorjaar van 2021 de bestaande wetgeving gewijzigd om gereguleerde gasbedrijven te verbieden leningen te verstrekken, garanties te verstrekken of leningen te garanderen aan gerelateerde entiteiten die buiten de Spaanse sector vallen of die geen centrale treasuryfuncties vervullen.

Het amendement is ontstaan ​​uit zorgen over de te hoge schuldenlast van de gastransport- en distributienetwerken.

In het geval van MRG draaien de zorgen van de Spaanse Nationale Markten en Mededingingscommissie (CNMC) om de vraag of het bedrijf geld heeft doorgesluisd naar zijn controlerende entiteit om dividenden uit te keren, aldus de bronnen.

De CNMC heeft tot op heden geen kennisgeving van regelgevende maatregelen met betrekking tot MRG gepubliceerd.

Een woordvoerder van MRG weigerde commentaar te geven toen hem werd gevraagd naar een herziening door de regelgevende instanties en vermeende financiële transacties met haar moedermaatschappijen met als doel dividenden uit te keren.

Een woordvoerder van de CNMC zei dat regelgevende maatregelen pas op haar website worden bekendgemaakt nadat ze zijn goedgekeurd door de Regulatory Oversight Board of in de plenaire vergadering na een eerste beoordeling.

“De CNMC vervult haar regelgevende en toezichthoudende functies in gereguleerde activiteiten door de juiste maatregelen te nemen binnen de reikwijdte van haar bevoegdheden”, zei de woordvoerder in een verklaring per e-mail, zonder verdere details te verstrekken, toen hem werd gevraagd naar een beoordeling van MRG.

Uit bedrijfsaanvragen voor 2021 blijkt dat MRG in 2019 de verlenging van een lening aan Elisandra Spain V, haar directe moedermaatschappij, had goedgekeurd voor maximaal 1 miljard euro ($ 1,08 miljard).

Eind 2021 had Elisandra Spain V 312 miljoen euro van die lening opgenomen, tegen 201 miljoen euro aan het einde van het voorgaande jaar, waarbij een deel van de extra middelen in november werd opgenomen, zo blijkt uit de deponeringen.

Uit de documenten blijkt ook dat Elisandra Spain IV, de uiteindelijke moedermaatschappij van MRG – de enige eigenaar van Elisandra Spain V – in totaal meer dan 104 miljoen euro aan dividenden uitkeerde aan haar aandeelhouders.

Reuters kon het beoogde doel van de lening aan Elisandra V niet bepalen, waar het geld voor de dividenden vandaan kwam, noch welke betalingen door de toezichthouder worden beoordeeld.

Als MRG uiteindelijk schuldig wordt bevonden aan wangedrag, dan staat de wet boetes toe tot 10% van de jaaromzet, afhankelijk van de ernst van de overtreding.

De belangrijkste aandeelhouders van Elisandra IV zijn onder meer het Nederlandse pensioenfonds PGGM en het Chinese staatsfonds Ginkgo Tree Investment Ltd., elk met een belang van 33,75%, evenals de EDF (EPA:) Invest-tak van het Franse elektriciteitsbedrijf EDF met 20%, en de Britse LPPI Infrastructuurinvesteringen met 12,5%, volgens de bedrijfsdocumenten.

Woordvoerders van EDF, PGGM en LPPI weigerden commentaar te geven op de vraag of de CNMC aan het beoordelen was of MRG de lokale wetgeving had overtreden met betrekking tot de lening en uitbetalingen aan aandeelhouders.

Twee medewerkers van Gingko Tree die op LinkedIn staan ​​vermeld, hebben geen bericht teruggestuurd. Het Chinese bedrijf reageerde ook niet op een brief waarin om commentaar werd gevraagd aan zijn kantoor in Londen.

Eind 2021 had MRG 925,5 miljoen euro aan aangepaste netto financiële schuld op zijn balans staan, 6,55 keer zijn winst vóór rente, belastingen, afschrijvingen en amortisatie (EBITDA), volgens zijn laatste jaarrekening.

($ 1 = 0,9229 euro)

Plaats een reactie