Ericsson moet 206 miljoen dollar betalen voor het schenden van de deal met de Amerikaanse aanklager By Reuters

laatste update: 03-2023©Reuters. FILE PHOTO: Vlaggen met Ericsson-logo zijn afgebeeld buiten het hoofdkantoor van het bedrijf in Stockholm, Zweden, 4 oktober 2016. TT NEWS AGENCY/Maja Suslin via REUTERS/File Photo

(Reuters) – Ericsson (BS:) uit Zweden zal een boete van $ 206 miljoen betalen en schuld bekennen na het schenden van een deal uit 2019 met Amerikaanse aanklagers die van het telecombedrijf eisten dat het informatie over zijn activiteiten in Irak, China en Djibouti correct openbaar maakte.

De pleidooiovereenkomst met het Amerikaanse ministerie van Justitie volgt op een schandaal over mogelijke betalingen aan de terreurgroep Islamitische Staat via haar activiteiten in Irak.

Het ministerie van Justitie zei in een verklaring dat het telecommunicatiebedrijf tekortschoot in het bekendmaken van activiteiten na het aangaan van een uitgestelde vervolgingsovereenkomst (DPA) in 2019 om een ​​onderzoek naar jarenlange vermeende corruptie in China, Vietnam en Djibouti op te lossen.

Onder de DPA had het ministerie van Justitie ermee ingestemd om de vervolging van Ericsson drie jaar uit te stellen als het een hoge boete zou betalen, “rigoreuze interne controles zou uitvoeren”, de Amerikaanse wetten zou naleven en volledig zou meewerken aan lopende onderzoeken.

“Ericsson heeft de DPA geschonden door de samenwerkings- en openbaarmakingsbepalingen van de overeenkomst te schenden”, zei het ministerie van Justitie in een verklaring.

Hoewel dergelijke schendingen van overeenkomsten historisch gezien zeldzaam zijn, heeft het ministerie van Justitie een aantal bedrijven onder president Joe Biden gewaarschuwd bij het hard optreden tegen wangedrag van bedrijven en recidivisten.

Het bedrijf moet een proeftijd uitzitten tot juni 2024 en stemde in met een verlenging van een jaar van een onafhankelijke nalevingsmonitor, voegde de afdeling eraan toe.

Ericsson betaalde eerder een totale strafrechtelijke boete van meer dan $ 520 miljoen en stemde in met het opleggen van een onafhankelijke nalevingsmonitor voor drie jaar, zei het ministerie van Justitie donderdag, verwijzend naar de schikking van 2019.

“Deze resolutie is een sterke herinnering aan het historische wangedrag dat tot de DPA heeft geleid. We hebben daarvan geleerd en we zijn op een belangrijke reis om onze cultuur te transformeren”, zei Borje Ekholm, CEO van Ericsson, in een verklaring.

Ericsson maakte vorig jaar bekend dat een intern onderzoek uit 2019 betalingen had geïdentificeerd die bedoeld waren om de Iraakse douane te omzeilen in een tijd waarin militante organisaties, waaronder de Islamitische Staat, sommige routes controleerden.

Het interne onderzoek heeft niet geconcludeerd dat het bedrijf betalingen heeft gedaan of verantwoordelijk was voor enige terroristische organisatie, en het bedrijf blijft de zaak onderzoeken “in volledige samenwerking met de DOJ en de Amerikaanse Securities and Exchange Commission”, zei Ericsson.

Plaats een reactie