Een recessie zou eerder kunnen komen als de bankleningen afkoelden

laatste update: 03-2023


Dalende obligatierendementen, scherpe dalingen van olie- en aandelenkoersen en een scherpe stijging van de volatiliteit zijn allemaal signalen dat beleggers vrezen dat er nu een recessie op komst is.

Aandelen daalden woensdag, nadat de zorgen over Credit Suisse de markten deed schrikken die al bezorgd waren over de Amerikaanse regionale banken na de sluiting van Silicon Valley Bank En handtekeningbank.

“Wat je echt ziet, is een aanzienlijke verkrapping van de financiële voorwaarden. Wat de markten zeggen, is dat dit het risico op een recessie vergroot, en terecht”, zegt Jim Caron, hoofd macrostrategie voor wereldwijde vastrentende waarden bij Morgan Stanley Investment Management. “Aandelen zijn gedaald. Obligatierendementen zijn gedaald. Ik denk dat een andere vraag is: het lijkt erop dat we drie renteverlagingen incalculeren, gebeurt dat? Je kunt het niet uitsluiten.”

De obligatierendementen bereikten hun dieptepunt en aandelen herstelden wat terrein in de middaghandel, na berichten dat de Zwitserse autoriteiten opties bespraken om te stabiliseren Zwitsers krediet.

Wall Street debatteert al maanden over de vraag of de economie op een recessie afstevent, en veel economen verwachtten dat dit in de tweede helft van dit jaar zou gebeuren.

Maar door de snelle marktbewegingen na de regionale bankfaillissementen in de VS verwachten sommige strategen nu dat een krimp van de economie eerder zal komen. Economen stellen ook hun groeiprognoses naar beneden bij, in de veronderstelling dat de bancaire kredietverlening zal afnemen.

“Een zeer ruwe schatting is dat een tragere groei van leningen door middelgrote banken de komende twee jaar een half tot een vol procentpunt van het niveau van het bbp zou kunnen aftrekken”, schreven economen van JPMorgan woensdag. “Wij geloven dat dit grotendeels in overeenstemming is met onze visie dat een strakker monetair beleid de VS later dit jaar in een recessie zal duwen.”

Bankaandelen hielpen opnieuw de daling van de aandelenmarkt te leiden na een eendaagse terugval op dinsdag. Eerste Republiek, daalde bijvoorbeeld met 21% en Pac West daalde bijna 13%. Maar energie was de slechtst presterende sector, een daling van 5,4% terwijl de olieprijzen meer dan 5% kelderden. West Texas Intermediate-futures sloten af ​​op $ 67,61 per vat, het laagste niveau sinds december 2021.

Tegelijkertijd is de Cboe Volatility Index, bekend als de VI, schoot woensdag omhoog naar een hoogtepunt van 29,91 en sloot om 26:10, een stijging van 10%.

De S&P 500 sloot 0,7% lager op 3.891 na een dieptepunt van 3.838.

Aandelengrafiek IcoonAandelengrafiek pictogram
inhoud verbergen

stx

“De bodem van de bearmarkt wordt meestal opnieuw getest om er zeker van te zijn dat het dieptepunt echt bereikt is. Het toenemende risico op een recessie wordt nu verergerd door de toegenomen kans dat banken hun kredietverlening zullen beperken”, aldus Sam Stovall, hoofdmarktstrateeg bij CFRA. “Als gevolg hiervan is de openstaande vraag of het dieptepunt van 12 oktober stand zal houden. Als dat niet het geval is, zien we 3.200 op de S&P 500 als een ander waarschijnlijk doelwit, op basis van historisch precedent en technische overwegingen.”

Schatkistobligaties, meestal een stabielere markt, werden ook dramatisch verhandeld. De Rendement schatkist op 2 jaar stond in de middaghandel op 3,93%, nadat het een wilde zwaai had gemaakt naar 3,72%, ruim na de slotkoers van 4,22% op dinsdag. De 2-jaars geeft het beste weer hoe beleggers denken over waar het beleid van de Fed heen gaat.

Aandelengrafiek IcoonAandelengrafiek pictogram
inhoud verbergen

2 jaar

“Ik denk dat mensen terecht gespannen zijn. Ik denk dat als ik naar het geheel kijk, er een onderdeel van de rally in de [Treasury] markt die vlucht-naar-kwaliteit is. Er is ook een onderdeel hiervan dat zegt dat we de kredietverlening gaan aanscherpen’, zei Caron. ‘We zullen strengere kredietnormen zien, of het nu in de VS is voor kleine en middelgrote banken. Zelfs de grotere banken gaan de leennormen verder aanscherpen.”

De Federal Reserve probeert de economie en de sterke arbeidsmarkt af te remmen om de inflatie te bestrijden. De consumentenprijsindex steeg in februari met 6%, een nog steeds populair cijfer.

Maar de spiraal van nieuws over banken heeft investeerders meer zorgen gemaakt dat een inkrimping van de kredietverlening de economie naar beneden zal trekken, en verdere renteverhogingen door de Fed zouden dat alleen maar bespoedigen.

Om die reden handelden de Fed Funds-futures woensdag ook wild, hoewel de markt nog steeds een kans van ongeveer 50% inschatte op een kwartpuntsverhoging van de Fed aanstaande woensdag. De markt had dit jaar ook meerdere tariefverlagingen ingeprijsd.

“Op de lange termijn denk ik dat de markten het juiste doen door de Fed uit te prijzen, maar ik weet niet of ze ook met 100 basispunten gaan snijden”, zegt John Briggs, Global Head of Economics and Markets Strategy bij NatWest-markten. Briggs zei dat hij volgende week geen renteverhoging verwacht. Een basispunt is gelijk aan 0,01 procentpunt.

“Krediet is de olie van de machine, zelfs als de schok op korte termijn wordt verlicht en we ons geen zorgen maken over financiële instellingen in het algemeen, zal risicoaversie optreden en krediet uit de economie verwijderen”, zei hij.

Briggs zei dat de reactie van een vertraging van de bankleningen deflatoir zou kunnen zijn of op zijn minst een desinflatoire schok. ‘De meeste kleine bedrijven zijn gebankierd door lokale regionale banken, en daarna, zelfs als uw bank in orde is, zult u dan min of meer geneigd zijn krediet te verlenen aan die nieuwe stomerij?’ hij zei. “Je zult minder waarschijnlijk zijn.”

CFRA-strategen zeiden dat de volgende stap van de Fed niet duidelijk is. “De recente dalingen in de CPI- en PPI-metingen, evenals de bezuiniging van de detailhandelsverkopen van vorige maand, hebben het vertrouwen vergroot dat de Fed haar rigide verkrappingsstandpunt zal verzachten. Maar niets is duidelijk of zeker”, schreef Stovall. “De FOMC-verklaring en persconferentie van 22 maart is nog maar een week verwijderd, maar het zal waarschijnlijk als een eeuwigheid aanvoelen. Wachten op de ECB-verklaring van morgen en de reactie op de opkomende bankencrisis in Europa draagt ​​ook bij aan onzekerheid en volatiliteit.”

De Europese Centrale Bank komt donderdag bijeen en had verwacht haar benchmarkrente met een half procent te verhogen, maar strategen zeggen dat dat minder waarschijnlijk lijkt.

Economen van JPMorgan verwachten nog steeds een renteverhoging van een kwartpunt van de Fed aanstaande woensdag en nog een in mei.

“We kijken uit naar een verhoging met een kwartpunt. Een pauze nu zou een verkeerd signaal afgeven over de ernst van het inflatievoornemen van de Fed”, schreven de economen van JPMorgan. “Daarmee zou het ook een verkeerd signaal afgeven over ‘financiële dominantie’, wat het idee is dat de centrale bank aarzelt om te verkrappen of snel te versoepelen vanwege zorgen over de financiële stabiliteit.”

Mark Zandi, hoofdeconoom van Moody’s Analytics, zei echter dat hij verwacht dat de Fed volgende week een renteverhoging zal uitstellen, en dat de centrale bank zou kunnen aangeven dat de cyclus van verhogingen voorlopig voorbij is.

Hij verwachtte geen recessie en denkt dat er nog steeds een zachte landing kan komen.

“Ik denk niet dat mensen de impact van die lagere tarieven moeten onderschatten. Hypotheken zullen lager worden en dat zou een stimulans moeten zijn voor de huizenmarkt”, zei hij. Zandi zei echter niet te verwachten dat de Fed het roer omgooit en de rente verlaagt, aangezien de strijd tegen de inflatie nog niet voorbij is.

“Ik ben een beetje in de war door de markten die zeggen dat er een 50/50 kans is op een renteverhoging volgende week, en dan gaan ze de renteverhogingen schrappen. We moeten zien hoe dit de komende dagen uitpakt. ,” hij zei.

Zandi verwacht voor het eerste kwartaal een groei van 1% tot 2%. “Maar de komende kwartalen kunnen nul tot 1% zijn, en we kunnen zelfs een negatief kwartaal krijgen, afhankelijk van de timing,” zei hij.

Economen van Goldman Sachs hebben woensdag ook hun prognose voor de economische groei voor 2023 verlaagd, met 0,3 procentpunt tot 1,2%. Ze wezen ook op de terugval in de kredietverlening door kleine en middelgrote banken en de onrust in het bredere financiële systeem.

Correctie: dit verhaal is gecorrigeerd om de opmerkingen van Jim Caron nauwkeurig weer te geven dat de markten drie renteverlagingen inprijzen.

Plaats een reactie