‘Een bescheiden recessie begint in de tweede helft van 2023’: Fannie Mae

laatste update: 05-2023


De Amerikaanse economie zal in de tweede helft van 2023 in een “bescheiden recessie” terechtkomen, voorspelt Fannie Mae FNMA.

“We blijven bij onze mening dat er in de tweede helft van 2023 een bescheiden recessie zal beginnen”, zegt Doug Duncan, senior vice-president en hoofdeconoom bij Fannie Mae FNMA,
-0,27%,
zei in een verklaring.

De door de overheid gesponsorde onderneming verwacht een recessie naarmate de kredietvoorwaarden strenger worden.

Ondanks het feit dat de consumentenbestedingen “onhoudbaar hoog blijven in vergelijking met de inkomens” en het feit dat recessies de “typische conclusie” zijn van wanneer een centrale bank het monetaire beleid verstrakt, is het beoogde effect niet atypisch geweest, aldus de groep.

De vraag naar woningen die het aanbod van woningen overtreft, is “bewijs nummer één” voor de reden waarom de groep verwacht dat de recessie mild zal zijn, voegde Duncan eraan toe. Fannie Mae verwacht ook dat de “relatieve kracht” in de huizensector de Amerikaanse economie volgend jaar weer in expansiemodus zal brengen.

Typisch, wanneer een centrale bank het monetaire beleid verstrakt, heeft dat invloed op de kredietvoorwaarden en duwt de economie in een recessie, zei Fannie Mae.

Maar “de gebruikelijke kanalen waarlangs het monetaire beleid de economie helpt vertragen, kunnen worden verstoord, zoals blijkt uit de recente stijging van de verkoop van nieuwe auto’s als gevolg van verbeterde leveringsvoorwaarden en optimistischere vooruitzichten van huizenbouwers”, aldus de groep.

Desalniettemin zal er nog steeds een bescheiden recessie komen, benadrukten ze, “aangezien de Fed waarschijnlijk langer een strakker beleid zal handhaven als de loongerelateerde inflatoire druk niet afneemt.”

Plaats een reactie