Durfkapitaalinvesteerders zien een ‘R’-woord aankomen voor technologie – en het is niet alleen een recessie

laatste update: 12-2022


Nu techwerkers voor het eerst in meer dan tien jaar met massaontslagen worden geconfronteerd, voorzien durfkapitalisten een “periode van zowel pijn als kansen” en geloven ze dat het een tijd zou kunnen zijn voor de industrie om te resetten.

Tienduizenden software-engineers en andere technische werknemers hebben dit jaar tot nu toe hun baan verloren, maar VC’s zien een positieve uitkomst in economische neergang: het potentieel voor een toename van het aantal mensen dat een eigen bedrijf start. In gesprekken met MarketWatch na aankondigingen van banenverlies bij krachtige technologiebedrijven zoals Amazon.com Inc. AMZN,
-1,99%
en Facebook-moederbedrijf Meta Platforms Inc. META,
-3,41%,
sommige VC’s zeiden dat ze verwachten dat de neergang het komende jaar of zo zal aanhouden – zoals typerend is voor recessies – aangezien de technologie-industrie, die volgens hen oververhit is geraakt, enkele aanpassingen doormaakt.

Volgens gegevens van Challenger, Gray & Christmas zijn er dit jaar tot nu toe ongeveer 59.000 ontslagen in de technische industrie aangekondigd.

Nu is een veel voorkomende uitspraak onder de VC’s het “R” -woord: reset, niet alleen recessie.

“Er is een reset gaande, wat absoluut noodzakelijk is”, zegt Chris Cunningham, oprichter van C2 Ventures, gevestigd in Connecticut. “Bedrijven zonder solide bedrijf waren veel te hoog overgewaardeerd en met te veel durfkapitaal.”

Durfkapitaal heeft een belangrijke rol gespeeld in de technologie-industrie, waardoor startup-oprichters privékapitaal kregen om bedrijven op te bouwen en industrieën te ontwikkelen die enkele van de grootste en meest invloedrijke ter wereld zijn geworden, in ruil voor een stuk van de pre-public pie. VC-investeringen hebben Silicon Valley gemaakt tot wat het is — wat aanleiding gaf tot het vroege succesverhaal Apple Inc. AAPL,
-1,15%,
dotcom-boomers zoals Google GOOG,
+0,45%

GOOGL,
+0,52%
en op mobiel gerichte startups zoals Uber Technologies Inc. UBER,
-4,23%
De regio werd bekend om zijn ondernemerschap, het nemen van risico’s, hoge salarissen en voordelen van wereldklasse – en zowel boom- als bustcycli.

De bustes kunnen winstgevend zijn voor durfkapitalisten. Verschillende VC’s zeiden dat ze verwachten dat er uit deze periode succesvolle startups zullen ontstaan, en dat jonge bedrijven in groeimodus investeerders zullen blijven aantrekken.

David Blumberg, van het in San Francisco gevestigde Blumberg Capital, zei: “De ontslagen maken het voor startups gemakkelijker om toptalent aan te trekken, en veel toonaangevende bedrijven zijn geboren tijdens recessies.” Ze omvatten die opgericht in 2008 en 2009, tijdens de greep van de Grote Recessie: Nu-beursgenoteerde bedrijven zoals Uber, Airbnb Inc. ABNB,
-1,89%
en pincodes van Pinterest Inc.,
-6,31%,
evenals overgenomen bedrijven zoals Venmo (nu eigendom van PayPal Holdings Inc. PYPL,
-2,90%
), Slack (nu eigendom van Salesforce Inc. CRM,
-4,68%
) en WhatsApp (nu eigendom van Meta).

“De mensen die worden ontslagen, sommigen van hen zullen de volgende grote ondernemers worden”, zegt Spencer Greene, algemeen partner bij TSVC, een beginnend durfkapitaalbedrijf in Silicon Valley.

De vraag van de dag is: Zullen VC’s ze blijven financieren, zelfs als andere investeringen nog niet hebben uitbetaald vanwege een vertragende markt voor beursintroducties en overnames? Greene zei: “we zijn net zo actief als we zijn geweest”, en gegevens tonen aan dat dit meestal het geval is, ook al zijn er tekenen van vertraging in bepaalde segmenten.

Uit het derdekwartaalrapport van PitchBook bleek dat de waarderingen voor start- en beginfase “op het hoge niveau bleven dat in 2021 werd bereikt”. Maar de mediane en gemiddelde waarderingen van durfkapitaal in een laat stadium kregen in 2022 een “aanzienlijke klap”, aldus het rapport, dat ook zei dat “de back-up in het late stadium verder wordt beïnvloed door het onvermogen van bedrijven om uit te stappen”.

Bovendien blijkt uit PitchBook-gegevens dat “het aantal deals in een laat stadium ook aanzienlijk is gedaald – meer dan 20% lager dan in het eerste kwartaal van 2022 – hoewel het nog steeds ver boven de cijfers van vóór de COVID-19-pandemie ligt.”

Die gegevens suggereren dat oudere startups moeite zouden kunnen hebben om financiering te vinden om privé te blijven, terwijl ze ook te maken hebben met een droge IPO-markt en aangezien grote bedrijven het doelwit zijn van antitrustregelgevers. Maar het suggereert ook dat ontslagen tech-medewerkers financiering zouden kunnen vinden voor het volgende grote ding.

Eugene Zhang, medeoprichter van TSVC, had wat advies voor jonge techwerkers en degenen die nieuw zijn in de branche, die de ups en downs misschien nog niet hebben meegemaakt.

“Je moet begrijpen dat dit normaal is,” zei Zhang. “Het zijn gewoon de laatste 13 jaar, er was veel uitbundigheid… het was een bijzondere periode. Dit is de eerste reset die je moet doen.”

De veranderende omgeving betekent dat “Europese bedrijven nog meer zullen gedijen: ze zijn actief geweest in een markt waar kapitaal altijd schaarser is geweest en dus hebben ze al de zuinigheidsspier”, zegt Erika Batista, een algemene partner bij On Deck in San Francisco. “Maar de bredere economische instabiliteit schrikt beleggers in veel gevallen af. Ik zie dat bedrijven met een ongelooflijke tractie in Azië en Afrika moeite hebben om geld op te halen.”

Ondertussen “investeren de beste bedrijven tijdens recessies en verdubbelen ze hun kapitaal”, zegt Lisa Lambert, chief technology and innovation officer bij de Britse multinational National Grid PLC NG,
+0,80%
en oprichter en president van zijn ondernemingstak, National Grid Partners. Ze zei dat het normaal is dat bedrijven het personeelsbestand verminderen wanneer dat nodig is, maar blijven investeren in kapitaal voor groei op lange termijn.

Lambert zei dat ze vooral veerkracht ziet in investeringen in energietechnologie en dat er “enorme hoeveelheden kapitaal” aan de zijlijn blijven staan. Toch zei ze dat “als dit een diepe recessie wordt”, dit gevolgen zal hebben voor de portefeuille van haar onderneming. Dat hangt ervan af of de renteverhogingen van de Federal Reserve – die van invloed zijn op leningen en investeringen – “te ver gaan… ze drukken de vraag zeker met opzet naar beneden”, zei ze.

In termen van hoe lang de magere tijden zouden kunnen duren, variëren de voorspellingen van de venture capitalists van waar dan ook tot de komende maanden tot de komende paar jaar.

“Het wordt een periode van twee jaar van zowel pijn als kansen voor opkomende startups tijdens de recessie”, zegt Rob Go, een partner bij het in Boston gevestigde Nextview Ventures. “Er is niet veel reden om aan te nemen dat deze moeilijke tijden snel voorbij zullen zijn.”

Wat betreft “de grotere, beursgenoteerde bedrijven, er is die druk voor winstgevendheid”, zegt Max Gazor, algemeen partner bij CRV Partners in Palo Alto, Californië. “We kijken naar zes maanden voorzichtigheid met betrekking tot efficiënte uitgaven.”

Plaats een reactie