Duitse aandelen naderen nieuw record op het gebied van groei en energiekostenoptimisme

laatste update: 06-2023


De Duitse blue-chipindex is een nieuw record, nu investeerders warm lopen voor de tech-lite-mix van relatief laag gewaardeerde maar hoogwaardige industriële bedrijven, autofabrikanten, verzekeringsmaatschappijen en gezondheidszorgbedrijven.

De DAX DAX,
+0,57%,
dat was de DAX 30 totdat er in september 2021 nog eens 10 bedrijven werden toegevoegd, op een gegeven moment op donderdag was het meer dan 1,5% gestegen tot minder dan 0,5% ten opzichte van het vorige slothoogtepunt van 16.271,75 begin januari 2022.

Een manier voor Amerikaanse beleggers om Duitse aandelen te volgen, is via de Global X DAX Germany ETF DAX,
+0,20%.
Een breder Europees vehikel is de Vanguard FTSE Europe ETF VGK,
-0,19%.

Het is een lange reis geweest, maar de DAX heeft eindelijk Wall Street weer ingehaald na een groot deel van de drie jaar sinds de COVID-19-pandemie paniek op de markten toesloeg.

Sinds de S&P 500 in oktober 2022 zijn dieptepunt bereikte, toen investeerders zich zorgen maakten over de hoge inflatie van meerdere decennia die ervoor zou zorgen dat de Federal Reserve de financieringskosten zou opdrijven, is de DAX 40 met 35% gestegen naar de 16% van de S&P.

Wat zit er achter deze verjonging? Ter vereenvoudiging: veel van de dingen die Duitse aandelen minder aantrekkelijk maakten, zijn niet langer zo’n belemmering.

Eerst moet worden nagedacht over de oorlog in Oekraïne en de daarmee gepaard gaande stijging van de energiekosten. De DAX behoorde wereldwijd tot de slechtste presteerders in de weken na de Russische aanval op Oekraïne in februari 2022, toen de markten zich zorgen maakten over het gevaar van een overslaande oorlog en de schade aan het sentiment die deze veroorzaakte.

De energie-intensieve industrie en huishoudens in Duitsland werden al snel geconfronteerd met dramatisch hogere energieprijzen toen de aardgaskosten enorm stegen. Volgens Trading Economics stegen de spotprijzen voor elektriciteit in Duitsland van ongeveer € 50 per megawattuur begin 2021 tot bijna € 700 in augustus 2022.

Maar de ogenschijnlijk succesvolle afbouw van Russische voorraden heeft ertoe bijgedragen dat de prijs onder de € 90 is gedaald, wat het zakelijke sentiment en de operationele marges ondersteunt.

“Duitsland was enorm afhankelijk van Russische koolwaterstoffen, dus de economie zat midden in de vuurlinie toen er sancties werden opgelegd en de prijzen de pan uit rijzen. Slimme sourcing van alternatieve energiebronnen, met name LNG, plus een beleidsomslag op het gebruik van steenkool en goed waargenomen campagnes om het verbruik te beteugelen, hielpen de economie erdoor, net als een zachte winter. Kortom, het slechtste geval is niet gebeurd en aandelen die medio 2022 een klap hebben geleden, hebben zich hersteld”, vertelde Russ Mould, investeringsdirecteur van AJ Bell, aan MarketWatch.

Bron: Handelseconomie.


De tweede factor die de DAX helpt, is de heropening van de Chinese economie nadat Beijing de COVID-19-beperkingen had opgeheven. Vorige maand vrijgegeven gegevens lieten zien dat de Chinese economie in het eerste kwartaal met 4,5% sneller dan verwacht groeide, goed nieuws voor Duitse exporteurs.

“Duitsland is een exportgedreven economie, dus de hoop op een milde wereldwijde neergang (in het slechtste geval) en de heropening van China stimuleren ook het sentiment”, aldus Mould.

DAX-bestanddelen halen volgens FactSet 23,9% van hun totale omzet uit de VS. Maar de volgende grootste buitenlandse markt is het vasteland van China met 8,4%. En belangrijker nog, die Chinese inkomsten groeien sneller, een stijging van bijna 12% in het afgelopen jaar in vergelijking met een groei van net geen 10% in de VS.

Ter vergelijking: S&P 500-verkopen aan China vertegenwoordigen 7,3% van de totale omzet, maar door geopolitieke en handelsspanningen is dit het afgelopen jaar met bijna 3% gedaald.

Gespecialiseerde engineeringgroepen zoals Siemens SIE,
+1,14%
met name profiteren van de economische expansie van China. En nieuws over stijgende consumentenbestedingen heeft de aandelen van autofabrikanten Mercedes-Benz MBG,
+0,74%
en BMW-BMW,
+0,68%,
tot nu toe respectievelijk 14,6% en 22,6% gestegen dit jaar.

Overigens zit dezelfde drijfveer ook achter de Franse CAC 40-index die in april een record bereikte toen luxegoederenbedrijven zoals LVMH MC,
+0,83%
en L’Oréal OF,
+1,07%
zijn voorspoedig geweest.

Dergelijke wind in de rug trekt meer buitenlandse instroom aan, niet alleen naar Duitsland, maar naar het continent in bredere zin. Aan het einde van het eerste kwartaal hadden beleggers tot dusver dit jaar $ 34 miljard uit Amerikaanse aandelenfondsen gehaald, volgens recente gegevens van EPFR.

Europa daarentegen had een instroom van $ 10 miljard gezien. BlackRock Investment Institute zei onlangs dat het verwacht dat Amerikaanse aandelen het de komende decennia slechter zullen doen dan aandelen in opkomende markten, Europa en China.

En toch is de “huidige allocatie van wereldwijde beleggers in overeenstemming met het langetermijngemiddelde”, zegt Michael Hartnett, investeringsstrateeg bij Bank of America, verwijzend naar het laatste onderzoek van de bank.

Bron: Bank of America.


Een deel van de reden voor deze trends is dat sommige beleggers de afgelopen maanden inzagen – voordat de AI-koorts de Amerikaanse technologieaandelen opnieuw een boost gaf – dat wat voorheen een structureel probleem was voor de Duitse markt nu een voordeel is.

In de hogere renteomgeving worden rijk gewaardeerde technologieaandelen door sommige beleggers als minder aantrekkelijk beschouwd. Het grootste bestanddeel van de DAX is softwaregroep SAP SAP,
+0,08%
maar over het algemeen is de index tech-lite, waarbij de sector een weging heeft van ongeveer 14%, vergeleken met de 26% van de S&P 500.

De sectorwegingen van de DAX 40 zijn inderdaad gelijkmatiger verdeeld, met auto’s 11,6%, verzekeringen 11,7%, industrie 19,2 (inclusief de Siemens-suite van bedrijven), farma en gezondheidszorg 10,6%.

En, misschien wel het allerbelangrijkste, de waardering die aan dit mandje van bedrijven wordt gegeven, is relatief laag. Volgens Factset is de forward koers-winstverhouding voor de S&P 500 18,0. Voor de DAX is dat 11.4.

Sterker nog, de geografisch bredere Euro STOXX 50 handelt een forward p/e van 11,9 af, waardoor het continent als geheel aantrekkelijk blijft, merken analisten op.

Europese aandelen “zijn dit jaar het meest winnende geografische segment en verslaan handig de Amerikaanse en opkomende markten. Toch is recente prijsactie niet bijzonder ongebruikelijk in vergelijking met het historische record. Dit suggereert dat de huidige rally duurzaam is en mogelijk doorgaat in het tweede kwartaal van 2023”, zei Nicholas Colas, mede-oprichter van Datatrek, in een recente notitie.

Plaats een reactie