Dollar boekt grote winsten, Amerikaanse aandelen gaan tegen wereldwijde rally door Reuters

laatste update: 01-2023©Reuters. BESTANDSFOTO: Voorbijgangers lopen langs een elektrisch scherm met Aziatische marktindices buiten een makelaardij in Tokio, Japan, 1 juli 2019. REUTERS/Issei Kato

Door Amanda Cooper en Koh Gui Qing

LONDEN/NEW YORK (Reuters) – De dollar koerste dinsdag af op zijn grootste eendaagse stijging in meer dan drie maanden, terwijl Amerikaanse aandelen een wereldwijde aandelenrally doorstonden in een macrovolle week die een sturing zou kunnen bieden op wanneer en tegen wat niveau, zouden de Amerikaanse rentetarieven kunnen pieken.

De MSCI All-World-index daalde met 0,15%, meegesleurd door dalingen in Amerikaanse aandelen, terwijl Europese aandelen naar twee weken hoge hoogtepunten stegen, aangevoerd door forse winsten in alles van financiële waarden, olie- en gasaandelen tot gezondheidszorg.

De verloren 0,1% in de vroege handel, de gleed 0,3% en de verloren 0,6%.

De laatste was 0,7% hoger op 104,42.

De euro was de slechtst presterende valuta ten opzichte van de dollar en daalde het sterkst sinds eind september, nadat uit Duitse regionale inflatiegegevens bleek dat de druk op de consumentenprijzen in december sterk afnam, grotendeels dankzij overheidsmaatregelen om rekeningen voor huishoudens en bedrijven te beheersen.

Uit gegevens over de Amerikaanse loonlijsten van deze week zal naar verwachting blijken dat de arbeidsmarkt krap blijft, terwijl de consumentenprijzen in de EU enige vertraging van de inflatie kunnen vertonen naarmate de energieprijzen dalen.

“Energiebasiseffecten zullen in 2023 een aanzienlijke vermindering van de inflatie in de grote economieën teweegbrengen, maar het vasthouden aan kerncomponenten, waarvan een groot deel het gevolg is van krappe arbeidsmarkten, zal een vroege versoepeling van het beleid door centrale banken voorkomen”, aldus analisten van NatWest Markets schreef in een notitie.

Ze verwachten dat de rentetarieven in de Verenigde Staten zullen uitkomen op 5%, in de EU op 2,25% en in Groot-Brittannië op 4,5% en daar het hele jaar zullen blijven. Markten daarentegen verrekenen renteverlagingen voor eind 2023, waarbij fed fund-futures een bandbreedte van 4,25% tot 4,5% impliceren tegen december.

“Wat me dit jaar nerveus maakt, is dat we nog steeds niet de volledige impact kennen van de zeer aanzienlijke monetaire verkrapping die in de geavanceerde wereld heeft plaatsgevonden”, zei Berenberg Senior Economist Kallum Pickering.

“Het duurt een goed jaar, of 18 maanden, voordat het volledige effect begint”, zei hij.

Centrale banken hebben hun bezorgdheid geuit over stijgende lonen, ook al hebben consumenten moeite om de stijgende kosten van levensonderhoud bij te houden en hebben bedrijven bijna geen ruimte meer om hun winstgevendheid te beschermen door hun eigen prijzen te verhogen.

Maar, zei Pickering, de arbeidsmarkt heeft de neiging om enige tijd achter te lopen op de bredere economie, wat betekent dat het risico bestaat dat centrale banken de rentetarieven verhogen met meer dan de economie aankan.

“Wat centrale banken teweegbrengen, is in wezen buitensporige cycliciteit, dat wil zeggen – ze overstimuleerden in 2021 en veroorzaakten een inflatoire boom en vervolgens te strak in 2022 en veroorzaakten een desinflatoire recessie. Het is precies het tegenovergestelde van wat je wilt dat centrale banken doen”, zei hij. .

Beleggers krijgen later deze week voor het eerst inzicht in het denken van de centrale bank, wanneer de Federal Reserve de notulen van haar beleidsvergadering in december publiceert.

Uit de notulen zal waarschijnlijk blijken dat veel leden risico’s zagen dat de rentetarieven langer zouden moeten stijgen, maar beleggers zijn zich ervan bewust hoeveel ze al zijn gestegen.

Op de markten stegen de Europese aandelen dankzij winsten in klassieke defensieve sectoren zoals gezondheidszorg en voeding en dranken. Geneesmiddelenfabrikant Novo Nordisk (NYSE:), Astrazeneca (LON:) en Roche behoorden tot de grootste positieve wegingen op de , samen met Nestle

De STOXX, die in 2022 13% verloor, steeg met 1,3%. De , de enige grote Europese index die maandag niet handelde, steeg 1,4%.

De markten hebben een eventuele versoepeling in de VS al een tijdje ingeprijsd, maar ze werden ernstig op het verkeerde been gezet door de schokkende opwaartse verschuiving van het plafond voor obligatierendementen door de Bank of Japan.

De BOJ overweegt nu haar inflatieprognoses in januari te verhogen om de prijsgroei in fiscaal 2023 en 2024 dicht bij haar doelstelling van 2% te laten zien, aldus de .

Een dergelijke stap tijdens de volgende beleidsvergadering op 17 en 18 januari zou alleen maar bijdragen aan speculaties over een einde aan het ultra-losse beleid, dat in wezen heeft gediend als een bodem voor wereldwijde obligatierendementen.

De beleidswijziging heeft de yen over de hele linie een boost gegeven, waarbij de dollar in december 5% verloor en de euro 2,3%.

De yen nam dinsdag een adempauze en zakte 0,36% ten opzichte van de dollar naar 130,765. De dollar bereikte eerder een dieptepunt in zes maanden van 129,52 yen. De euro daalde ten opzichte van de dollar met 0,9% tot $1,05690, nadat hij eerder op de dag met maar liefst 1,4% was gedaald.

“Een thema dat ons vaak is opgevallen, is de negatieve seizoensinvloeden van de euro in januari, een gemiddelde daling van ongeveer 1,3% sinds 1980 in januari, met een hitratio van 64%. Als de geschiedenis een leidraad is, is het een zware maand voor euro-longs,” Nomura zei strateeg Jordan Rochester.

Olie bezweek onder de kracht van de dollar en keerde om en daalde toen de bezorgdheid over de vraag in China, de op een na grootste economie ter wereld, het neerwaartse momentum versterkte.

Uit een reeks onderzoeken is gebleken dat de fabrieksactiviteit in China in het sterkste tempo in bijna drie jaar is gekrompen, terwijl COVID-infecties door de productielijnen raasden.

“China gaat de gevaarlijkste weken van de pandemie in”, waarschuwden analisten van Capital Economics.

verloor 2% om rond de $84,22 per vat te handelen, na eerder een sessiehoogte van $87,00 te hebben bereikt.

Plaats een reactie