Doe de 2023 Financial Literacy Quiz van MarketWatch. Krijg je 10/10? in 2023

laatste update: 06-2023


April is de nationale financiële geletterdheidsmaand. Ter gelegenheid hiervan zal MarketWatch een reeks artikelen over “Financiële fitheid” publiceren om lezers te helpen hun fiscale gezondheid te verbeteren en advies te geven over hoe ze verstandig kunnen sparen, beleggen en hun geld kunnen uitgeven. Lees hier meer.

Kent u het verschil tussen een aandeel en een obligatie, of een beleggingsfonds en een op de beurs verhandeld fonds? MarketWatch heeft een quiz over vlees en aardappelen samengesteld – hoewel dat altijd relatief is – voor onze slimme lezers. We hebben het bij een aantal bekende onderwerpen gehouden: belastingen, aandelen, rentetarieven, sparen en inflatie. Er zijn 10 vragen – met één bonusvraag voor de goede orde.

Je weet pas wat je niet weet als je een fout antwoord krijgt in een financiële geletterdheidsquiz. Sommige vragen zijn lastig, maar we hopen dat ze leuk zijn en dat – het allerbelangrijkste – lezers iets nieuws leren. Financiële geletterdheid helpt ons plannen te maken voor de toekomst, geeft ons gemoedsrust en zorgt voor meer begrip en minder angst voor de complexe wereld van beleggen en pensioen.

Ons doel is om de bekendheid van Financial Literacy Month te vergroten. Als je 10/10 krijgt, inclusief de bonusvraag, koop dan een ijslolly voor jezelf (en een vriend). Als je niet alle vragen goed hebt beantwoord, koop dan toch een ijslolly. Wij, bij MarketWatch, streven ernaar financieel nieuws te democratiseren en demystificeren, en dit soms intimiderende onderwerp zo toegankelijk mogelijk te maken.

Als je het nuttig en/of vermakelijk vond, deel het dan met een vriend.

–Quentin Fottrell

Vraag 1: Wat is het verschil tussen een heffingskorting en een heffingskorting?

(a) Een belastingaftrek verlaagt uw inkomstenbelasting direct. Een heffingskorting vermindert uw belastbaar inkomen.

(b) Een belastingaftrek vermindert uw belastbaar inkomen. Een heffingskorting verlaagt direct uw inkomstenbelasting.

(c) Beide verlagen uw inkomstenbelastingen direct.

Vraag 2: Welke kant op bewegen obligatiekoersen als de rente stijgt?

(a) Obligatiemarktprijzen dalen als de rente stijgt. Obligatiekoersen stijgen als de rente daalt.

(b) Obligatiemarktprijzen stijgen naarmate de rente stijgt. Obligatiekoersen dalen als de rente daalt.

(c) Obligatiemarktprijzen dalen als de rente stijgt, maar de obligatiekoersen dalen ook als de rente daalt.

Vraag 3: Wat was het gemiddelde jaarlijkse totaalrendement, met herbelegde dividenden, voor de S&P 500 over de afgelopen 30 jaar?

(a) 9,7%, volgens FactSet.

(b) 3%, volgens FactSet.

(c) 6,5%, volgens FactSet.

Vraag 4: Wat is samengestelde rente en hoe werkt het?

(a) Samengestelde rente geeft de lineaire winst weer die voortkomt uit alle herbelegde rente van uw spaargeld en beleggingen, waardoor uw initiële belegging/storting waarde wint, ongeacht het bedrag aan rente dat u betaalt.

(b) Samengestelde rente geeft de exponentiële winst weer die voortkomt uit alle herbelegde rente van uw spaargeld en beleggingen, waardoor uw initiële investering/storting en de aanvullende rente in waarde kunnen stijgen.

(c) Samengestelde rente weerspiegelt het bedrag aan rente dat u elke maand betaalt over een lening, En het totale bedrag aan rente dat u gedurende de looptijd van die lening hebt betaald.

Vraag 5: Wat is APR en hoe verschilt het van een reguliere rente?

(a) JKP is de jaarlijkse rente op een lening, berekend over de initiële lening, inclusief bijkomende kosten en vergoedingen, maar niet over de opgebouwde rente over de lening.

(b) JKP is de jaarlijkse rente op een lening berekend over de oorspronkelijke lening en de opgebouwde rente over het eerste jaar.

(c) JKP is de jaarlijkse rente op een lening berekend over de initiële lening, inclusief extra kosten en vergoedingen, en de opgebouwde rente over de looptijd van de lening.

Vraag 6: Welk percentage van uw inkomen moet u besteden aan huur?

(a) De meeste vastgoedexperts zeggen dat u niet meer dan 20% van uw inkomen aan huisvestingskosten zou moeten besteden, wat wordt beschouwd als een omslagpunt om ‘kostenbelast’ te worden.

(b) De meeste vastgoedexperts zeggen dat u niet meer dan 50% van uw inkomen aan huisvestingskosten zou moeten besteden, wat wordt beschouwd als een omslagpunt om ‘kostenbelast’ te worden.

(c) De meeste vastgoedexperts zeggen dat u niet meer dan 30% van uw inkomen aan huisvestingskosten zou moeten besteden, wat wordt beschouwd als een omslagpunt om “kostenbelast” te worden.

Vraag 7: Wat is een ETF?

(a) ETF’s, of Exchange-Traded Funds, zijn mandjes met beleggingen – aandelen, obligaties of grondstoffen – die beleggers gedurende de handelsdag net als aandelen kunnen kopen.

(b) ETF’s, of Exchange-Traded Funds, zijn mandjes met beleggingen — aandelen, obligaties of grondstoffen — die beleggers kunnen alleen kopen aan het einde van de handelsdag.

(c) ETF’s, of Exchange-Traded Funds, zijn mandjes met beleggingen — aandelen, obligaties of grondstoffen — die beleggers alleen tijdens of aan het einde van de handelsdag kunnen kopen.

Vraag 8: Wat is het verschil tussen een aandeel en een obligatie?

(a) Een aandeel is een tijdelijke investering in een bedrijf, terwijl een obligatie wordt uitgegeven door een bedrijf om aandeelhouders te belonen.

(b) Een aandeel is een aandeel in het eigendom van een bedrijf, terwijl een obligatie wordt uitgegeven door een bedrijf om een ​​lening te financieren.

(c) Een aandeel is een aandeel in het eigendom van een bedrijf, terwijl een obligatie wordt uitgegeven door een bedrijf om het aandeel te financieren.

Vraag 9: Als u in 1960 of later bent geboren, op welke leeftijd kunt u dan uw volledige sociale zekerheid in de VS ontvangen? Bonusvraag: Op welke leeftijd kunt u uw maximale bijstandsuitkering ontvangen?

(a) De volledige pensioengerechtigde leeftijd in de VS is 65 jaar voor degenen die in 1960 en daarna zijn geboren. Terwijl jij kan begin met het verzamelen van uw pensioenuitkeringen voor de sociale zekerheid al op 62-jarige leeftijd, uw uitkeringen worden permanent verlaagd. Uw socialezekerheidsuitkeringen zijn maximaal op 70-jarige leeftijd. Door uit te stellen tot 70 jaar, is uw uitkering 76% hoger dan wanneer u op de vroegst mogelijke leeftijd (62) had geclaimd.

(b) De volledige pensioengerechtigde leeftijd in de VS is 65 jaar voor degenen die in 1960 en daarna zijn geboren. Terwijl jij kan begin met het verzamelen van uw pensioenuitkeringen voor de sociale zekerheid al op 62-jarige leeftijd, uw uitkeringen worden permanent verlaagd. Uw socialezekerheidsuitkeringen zijn maximaal op 67-jarige leeftijd. Door uit te stellen tot 67, is uw uitkering 76% hoger dan wanneer u op de vroegst mogelijke leeftijd (62) had geclaimd.

(c) De volledige pensioengerechtigde leeftijd in de VS is 67 jaar voor degenen die in 1960 en daarna zijn geboren. Terwijl jij kan begin met het incasseren van uw socialezekerheidspensioenuitkeringen al op 62-jarige leeftijd, uw uitkeringen worden elke maand permanent met een klein percentage verlaagd totdat u 67 wordt. Uw socialezekerheidsuitkeringen eindigen op 70-jarige leeftijd. als u op de vroegst mogelijke leeftijd (62) aangifte had gedaan.

Vraag 10: Wat is het gewenste inflatiepercentage van de Federal Reserve?

(een) 2%

(b) 3%

(c) 2,5%

Bonusvraag! Wat wordt beschouwd als een goede kredietscore?

(a) 560

(b) 680

(c) 800

Als je 10/10 krijgt, inclusief de bonusvraag, koop dan een ijslolly.

Getty Images/iStockphoto

Antwoord 1:

(b) Een belastingaftrek vermindert uw belastbaar inkomen. Een heffingskorting verlaagt direct uw inkomstenbelasting.

Antwoord 2:

(a) Obligatiemarktprijzen dalen als de rente stijgt. Obligatiekoersen stijgen als de rente daalt.

Antwoord 3:

(a) 9,7%, volgens FactSet.

Antwoord 4:

(b) Samengestelde rente weerspiegelt de exponentiële winst die voortkomt uit alle herbelegde rente van uw spaargeld en beleggingen, waardoor uw initiële investering/storting en de aanvullende rente in waarde kunnen stijgen.

Antwoord 5:

(c) JKP is de jaarlijkse rente op een lening berekend over de initiële lening, inclusief bijkomende kosten en vergoedingen, en de opgebouwde rente over de looptijd van de lening.

Antwoord 6:

(c) De meeste vastgoedexperts zeggen dat u niet meer dan 30% van uw inkomen aan huisvesting moet besteden, wat wordt beschouwd als een omslagpunt om ‘kostenbelast’ te worden.

Antwoord 7:

(a) ETF’s zijn op de beurs verhandelde fondsen. Dit zijn mandjes met beleggingen – aandelen, obligaties of grondstoffen – die beleggers gedurende de handelsdag kunnen kopen of verkopen.

Antwoord 8:

(b) Een aandeel is een aandeel in het eigendom van een bedrijf, terwijl een obligatie wordt uitgegeven door een bedrijf om een ​​lening te financieren.

Antwoord 9:

(c) De volledige pensioengerechtigde leeftijd in de VS is 67 jaar voor degenen die in 1960 en daarna zijn geboren. Terwijl jij kan begin met het verzamelen van uw pensioenuitkeringen voor de sociale zekerheid al op 62-jarige leeftijd, uw uitkeringen worden permanent verlaagd. Uw socialezekerheidsuitkeringen zijn maximaal op 70-jarige leeftijd. Door uit te stellen tot 70 jaar, is uw uitkering 76% hoger dan wanneer u op de vroegst mogelijke leeftijd (62) had geclaimd.

Antwoord 10:

(een) 2%

Antwoord op bonusvraag!

(b) 680. Hoewel kredietscores variëren afhankelijk van het model, worden volgens Experian kredietscores tussen 580 en 669 als “redelijk” beschouwd, terwijl scores tussen 670 en 739 als “goed” worden beschouwd; 740 tot 799 worden als “zeer goed” beschouwd; en scores van 800 en hoger worden als “uitstekend” beschouwd.

Plaats een reactie