dividendrendement bij beleggen

laatste update: 08-2022


Dividendrendement is het rendement op aandelen op basis van het uitgekeerde dividend

De waarde van het totale jaarlijkse uitgekeerde dividend (per aandeel) wordt gedeeld door de (huidige) koers van het aandeel. Let wel, dit is slechts een indicatie van het dividendrendement. De toekomstige dividenden worden geschat op basis van het afgelopen jaar. Een onderneming kan ervoor kiezen om dividend aan te passen of zelfs te passeren.

DIVIDENDRENDEMENT = (JAARLIJKS) DIVIDEND/AANDELENKOERS
Het dividendrendement is met name interessant bij de beoordeling van aandelen die weinig koerswinst laten zien. Door een hoge payout ratio kan met het dividend jaarlijks dan toch een mooi rendement gemaakt worden. Dit in tegenstelling tot aandelen die het juist van koersstijgingen moeten hebben, omdat zij weinig of geen dividend uitkeren.

Het dividendrendement is in het geval van fondsen die weinig koerswinst laten zien, verantwoordelijk voor een groot deel van de totale winst (koerswinst + dividend) op aandelen. We zien dit vaak bij aandelen die een groot deel van de winst (moeten) uitkeren aan de aandeelhouders, zoals enkele vastgoedfondsen.

DIVIDEND NIET ALTIJD ZEKER
Het toekomstige dividend is natuurlijk onzeker, maar de meeste bedrijven streven ernaar om een stabiel of licht stijgend dividend uit te keren. In crisissituaties kan echter het dividend ter discussie worden gesteld. Een sprekend voorbeeld is Fortis, dat in 2008 het dividend schrapte (ondanks eerdere stellige ontkenningen van het bestuur) en vervolgens ten onder ging.

Succesvol beleggen in nog geen 10 minuten per week
Meld je aan voor de gratis LIVE online training

1 gedachte over “dividendrendement bij beleggen”

Reacties zijn gesloten.