Dividendbelasting

laatste update: 05-2023


http://www.beleggen.com/training
Dividendbelasting (Nederland), opbrengstbelasting genoemd in Caribisch Nederland of roerende voorheffing genoemd in België is een internationaal veel voorkomende vorm van belasting, die door een staat wordt geheven op inkomen in de vorm van dividend.

DIVIDENDBELASTING VEELAL VOORHEFFING
De belasting wordt geïnd door inhouding op de dividenduitkering. De dividendbelasting is veelal, maar niet onder alle omstandigheden, een voorheffing. Dit houdt in dat de vennootschap die het dividend uitkeert, de belasting op de dividendbetaling inhoudt en vervolgens de dividendbelasting aan de fiscus afdraagt.

De afgedragen dividendbelasting, mag vervolgens door de aandeelhouder op de door hem (of haar) over het dividend verschuldigde inkomstenbelasting of vennootschapsbelasting in mindering worden gebracht.

DIVIDENDBELASTING GEREGELD IN WET OP DE DIVIDENDBELASTING 1965
In Nederland is de dividendbelasting geregeld in De Wet op de dividendbelasting 1965. Het tarief bedraagt momenteel 15% van de opbrengst. De Wet op de dividendbelasting 1965 (kortweg Wet DB 1965) regelt de dividendbelasting die de Nederlandse rijksoverheid heft met betrekking tot “opbrengsten” uit aandelen (en daarmee gelijkgestelde rechten) in vennootschappen die in Nederland gevestigd zijn.

Het tarief voor de dividendbelasting is proportioneel en bedraagt dus 15% van de opbrengst, ongeacht de hoogte van het dividend.

Succesvol beleggen in nog geen 10 minuten per week
Meld je aan voor de gratis LIVE online training
g

2 gedachten over “Dividendbelasting”

  1. Dit geld alleen voor Nederlands dividend belasting wat terug kan gevraagd worden. Buitenlands dividend belasting kan alleen terug gevraagd worden in box 3 op je vermogen. Zeg ik dat goed? Bedankt voor de mooie video.

  2. Bedankt voor de info, goed om te weten. Via welke platforms raad u aan om te beleggen?

Reacties zijn gesloten.