Diversificatie en spreiding bij beleggen

laatste update: 12-2022


Diversificatie en spreiding bij beleggen
Spreiding en diversificatie zijn een must om veilig te beleggen. Het houdt in dat je je beleggingen niet concentreert rondom één beleggingsproduct of aandeel. In plaats daarvan kies je voor een grotere verscheidenheid aan beleggingen.

Waarom is spreiden zo belangrijk bij beleggen?
Spreiden kan het beleggingsrisico aanzienlijk verkleinen. Het heeft met name invloed op het concentratierisico, het kredietrisico en het koersrisico.
Het spreiden over verschillende beleggingen zorgt ervoor, dat je niet gelijk al je vermogen kwijtraakt wanneer één bedrijf of één sector in moeilijkheden komt.

Je kunt op verschillende manieren diversificatie aanbrengen in je beleggingsportefeuille. Als eerste is het belangrijk om je niet op één bedrijf of één sector te focussen. Door goed te spreiden wordt het risico dat je al je vermogen in één keer verliest kleiner.
Daarnaast is het ook verstandig om te kiezen voor verschillende soorten beleggingen. Beleg bijvoorbeeld niet alleen maar in aandelen, maar ook in obligaties.
Ook beleggen in een beleggingsfonds kan een uitkomst zijn. Door in een fonds te beleggen, beleg je automatisch in een pakket van veel verschillende producten.
Als laatste kan het ook lonen om een index te volgen. Een index bevat vaak veel verschillende aandelen, zodat je op een makkelijke manier spreiding aanbrengt. Dit kan bijvoorbeeld met behulp van een indexfonds of ETF.

De waarde van je beleggingen kan fluctueren.
In het verleden behaalde resultaten bieden geen garantie voor de toekomst.
Meer weten? Ga naar www.axento.nl

Deze video is gemaakt door Axento vermogensbeheer en is een marketingcommunicatie-uitgave. De in deze publicatie aangeboden informatie is bedoeld als informatie in algemene zin en mag nadrukkelijk niet worden beschouwd als een beleggingsaanbeveling, beleggingsadvies, aanbieding of uitnodiging tot het aankopen of verkopen van financiële instrumenten of het afnemen van een beleggingsdienst. Voor de juistheid en de volledigheid van de informatie in deze publicatie kunnen wij niet instaan.

Elke belegging in financiële instrumenten brengt risico’s met zich mee. De waarde van uw belegging kan fluctueren. In het verleden behaalde resultaten bieden geen garantie voor de toekomst. U kunt uw inleg verliezen.