Disney haalt Bob Iger terug als CEO om de groei te stimuleren Door Reuters

laatste update: 12-2022©Reuters. FILE FOTO: Een scherm toont het logo en een ticker-symbool voor The Walt Disney Company op de vloer van de New York Stock Exchange (NYSE) in New York, VS, 14 december 2017. REUTERS/Brendan McDermid

Door Lisa Richwine en Dawn Chmielewski

LOS ANGELES (Reuters) -Bob Iger keert terug naar Walt Disney (NYSE:) Co als chief executive minder dan een jaar nadat hij met pensioen ging, een verrassende comeback die samenvalt met de poging van het entertainmentbedrijf om het vertrouwen van investeerders en de winst bij zijn streaming media-eenheid te vergroten.

Iger, 71, die 15 jaar CEO was en vorig jaar met pensioen ging als voorzitter, heeft ermee ingestemd om met onmiddellijke ingang nog twee jaar CEO te zijn, zei Disney in een verklaring laat op zondag. Hij zal Bob Chapek vervangen, die in februari 2020 het roer overnam als CEO van Disney, net toen de COVID-19-pandemie toesloeg, wat leidde tot parksluitingen en beperkingen voor bezoekers wereldwijd.

Disney-aandelen stegen met meer dan 9% in premarket-handel in de VS, waardoor het bedrijf werd gewaardeerd op ongeveer $ 182 miljard. Het in Frankfurt genoteerde aandeel steeg maandag maar liefst 10% in de Europese handel, op weg naar zijn beste dag in bijna twee jaar.

“Misschien is de oude rot aan het roer wat nodig is”, zei Markets.com-analist Neil Wilson terwijl het bedrijf miljarden dollars uitgeeft om te concurreren met rivaal Netflix en probeert zijn aandelenkoers nieuw leven in te blazen.

Het aandeel is dit jaar tot nu toe meer dan 40% gezakt, wat achterblijft bij de daling van bijna 7% year-to-date in de bredere . Het verloor bijna een derde van zijn waarde terwijl Chapek aan het roer stond.

“De raad van bestuur heeft geconcludeerd dat terwijl Disney aan een steeds complexere periode van transformatie van de industrie begint, Bob Iger zich in een unieke positie bevindt om het bedrijf door deze cruciale periode te leiden”, zei voorzitter Susan Arnold in de verklaring.

Disney stelde investeerders deze maand teleur met een winstrapport dat toenemende verliezen liet zien bij zijn streaming media-eenheid, waaronder Disney+. De aandelen bereikten een dag na de winst over het vierde kwartaal een dieptepunt in 20 jaar.

De streamingactiviteiten verloren in het kwartaal bijna $ 1,5 miljard, meer dan twee keer zoveel als het voorgaande jaar, en overschaduwden de abonneewinsten. Het apparaat, dat onder meer concurreert met Netflix Inc (NASDAQ:), heeft sinds de lancering in 2019 nog geen winst gemaakt. Disney heeft gezegd dat het verwacht dat Disney+ in het fiscale jaar 2024 winstgevend zal worden.

“Ik ben een optimist, en als ik één ding heb geleerd van mijn jaren bij Disney, dan is het dat zelfs in het licht van onzekerheid – misschien vooral in het licht van onzekerheid – onze medewerkers en Cast Members het onmogelijke bereiken”, zei Iger in een memo aan medewerkers gezien door Reuters.

AANDEELHOUDERSDRUK

Sommige activistische investeerders hebben dit jaar druk uitgeoefend op Disney, waaronder Third Point, geleid door miljardair Daniel Loeb.

In augustus begon Loeb aan te dringen op veranderingen, waaronder het afsplitsen van het sporttelevisienetwerk ESPN en het versnellen van de geplande overname van Hulu van de minderheidseigenaar Comcast Corp (NASDAQ:). De investeerder tweette later dat hij de waarde van ESPN voor Disney beter begreep.

In de dagen na het magere winstrapport kocht Trian Fund Management LP, mede-oprichter van Nelson Peltz, eerder deze maand voor meer dan $ 800 miljoen aan Disney-aandelen, volgens een WSJ-rapport op maandag, onder vermelding van mensen die bekend zijn met de zaak.

Trian is van mening dat Iger niet weer de controle over het bedrijf moet krijgen, zei het.

Het belang, dat onder de openbaarmakingsdrempel van 5% ligt, is niet zo groot als Trian zou willen en zal waarschijnlijk groeien afhankelijk van de marktomstandigheden.

Het fonds zoekt ook een zetel in het bestuur van Disney, omdat het de entertainmentgigant ertoe aanzet om operationele verbeteringen aan te brengen en kosten te besparen, aldus het rapport.

Disney reageerde niet op een verzoek om commentaar op Trian.

IGER’S TERUGKEER

Iger verliet Disney op een hoog niveau toen het bedrijf de strijd tegen Netflix leidde in de streamingoorlogen. Tijdens zijn ambtsperiode deed Disney verschillende belangrijke overnames, waaronder Pixar Animation Studios, Marvel Entertainment en 21st Century Fox, en vervijfvoudigde zijn marktkapitalisatie.

Tijdens zijn eerste ambtstermijn bedroeg het aandeelhoudersrendement van Disney op jaarbasis meer dan 14%, ruim boven dat van rivaal Comcast en de bredere aandelenmarkt.

Tijdens deze tweede tour is Iger belast met “het op weg zetten van Disney naar hernieuwde groei” en het werken met het bestuur om een ​​opvolger te identificeren, aldus het bedrijf.

De verandering in het leiderschap verraste de werknemers, aldus twee bronnen bij het bedrijf.

Kort nadat de terugkeer van Iger was aangekondigd, tweette mede-oprichter van Netflix, Reed Hastings: “Ugh. Ik had gehoopt dat Iger president zou worden. Hij is geweldig.”

Plaats een reactie