Disney: De Bob Iger Return Rally is een verkoopkans (NYSE:DIS)

laatste update: 12-2022


Disneyland Parijs

aurelifrance

Overzicht

De terugkeer van Bob Iger als CEO van Disney (NYSE: DIS) heeft veel positieve ondertonen. Zijn staat van dienst als CEO gedurende 15 jaar is over het algemeen goed geweest, vooral wat betreft de vroege acquisitie van Pixar, Marvel en Lucasfilm (Star Wars-franchise). Het lijkt er echter op dat hij te veel heeft betaald voor amusementsmiddelen van Twentieth Century Fox. Rupert Murdoch, om een ​​woordspeling te maken, was hem te slim af en zag vooruitziend in dat Fox niet voldoende schaal kon krijgen in streaming of films en de kans kreeg om een ​​grootaandeelhouder te worden van een beter groeimiddel in Disney-aandelen.

Iger is ook compatibel gebleken met de creatieve gemeenschap, die zijn terugkeer duidelijk toejuicht.

Disney is nu echter anders dan vijf jaar geleden, toen het enige dat nodig was om de aandelenkoers hoger te krijgen, was om groei in streaming-abonnees te laten zien – verdomd met het tonen van enige winst voor de komende paar jaar. De streamingstrategie was vroeg en slim in vergelijking met tal van concurrenten. Maar achteraf gezien zou de nog slimmere strategie zijn geweest om de overname van Fox te vergeten en in plaats daarvan Netflix (NFLX) te kopen. De grootste fout was natuurlijk om zijn opvolger te zalven, zelfs na jaren van zoeken naar iemand die doordrenkt was van de tradities en culturen en de aantrekkelijkheid van de producten en diensten van het bedrijf voor gezinnen met een gemiddeld inkomen.

De tijd van Bob Chapek als CEO werd gekenmerkt door vele uitdagingen die begonnen met de pandemie die de meeste wereldwijde bedrijven van Disney, waaronder themaparken, bioscopen en cruiseschepen, stopzette. Destijds schatte ik dat het bedrijf $ 30 miljoen per dag verloor.

Maar kort daarna, eind 2020, begon het bedrijf naar mijn mening te wankelen. Het werd een door wakker worden gedreven bedrijf dat leek te vergeten dat zijn geschiedenis, tradities, onderliggende cultuur en bedrijfsstructuur bedoeld waren om een ​​beroep te doen op de basis van middeninkomens.

Op andere gebieden, zoals de distributie van inhoud, keurde Chapek een ingrijpende reorganisatie goed die de relatie met creatief talent verstoorde. Het wordt een enorme uitdaging voor Iger om dit ongedaan te maken/op te lossen. Daarbij zal veel creatieve energie worden verspild als managers worden overgeplaatst en/of vertrekken. Dit is dezelfde situatie waarmee de AT&T/Warner (T) en vervolgens Warner Bros. Discovery (WBD) deals te maken hebben. De stabiliteit van de organisatie zal waarschijnlijk niet snel worden hersteld.

Veranderingen aan de lucratieve kant van het kabelnetwerk zullen ook de winstgroei onder druk zetten. De gedeeltelijke overname van Hulu kan als een goede deal worden beschouwd, maar er zullen in 2024 intensieve onderhandelingen plaatsvinden om de resterende aandelen van Comcast (CMCSA) te kopen. Ondertussen zal het doorknippen van kabels de hoge margewinsten van de kabelnetwerken blijven ondermijnen, aangezien de overgang naar streaming nog steeds grotendeels een aanslag op de cashflow is. ESPN kan uiteindelijk worden afgesplitst en het lineaire ABC kan hetzelfde lot tegemoet gaan. Private equity-bedrijven zijn waarschijnlijk de kopers.

Wat de parken betreft, het bedrijf heeft klanten van zich vervreemd door de toegangsprijzen tot recordhoogten te verhogen. Misschien werkt dit om de winstgevendheid te verhogen in een economische hoogconjunctuur, maar dit werd onlangs geïmplementeerd in het licht van een recessie en grote inflatiezorgen voor de meeste gezinnen met een gemiddeld inkomen, die de hoge prijzen van reizen en aanwezigheid onbetaalbaar zouden vinden.

Bovendien zijn de parken van het bedrijf in Hong Kong en Shanghai, hoewel zorgvuldig ontworpen en doorgelicht, zodanig dat Disney verplicht is aan en afhankelijk is van de goede wil van de Chinese communistische dictatuur. Met andere woorden, Disney heeft niet alle vrijheid om daar te doen wat er moet gebeuren in films, tv-shows, parken en zelfs merchandise.

Conclusie

Uit dit alles is het moeilijk in te zien hoe de heer Iger in twee jaar door deze uitdagingen heen kan navigeren en ook om eindelijk een waardige opvolger aan te wijzen, die het bestuur heeft gemandateerd.

Tot op zekere hoogte werd de vorige periode van de heer Iger als CEO geholpen en gestimuleerd door bijna nul rentetarieven en veel lagere schulden: hij had de wind in zijn rug bij het doen van fusies, het verhogen van kabelnetwerktarieven en parkprijzen, en groeiende streaming-abonnementen.

Deze gunstige omgeving bestaat niet meer.

Meneer Iger heeft het vermogen en de macht om enkele van de huidige aandoeningen op te lossen, maar hij kan geen wonderen verrichten. Het schuldniveau is relatief hoog ($ 45 miljard aan leningen en $ 13 miljard aan andere langlopende verplichtingen). Toezeggingen voor toekomstige streamingproductie en betalingen voor sportrechten kunnen meer bijdragen aan de totale schuld en zullen waarschijnlijk zorgen voor een lagere K/W-multiple op de inkomsten. In dit verband moet worden opgemerkt dat de vrije kasstroom voor FY2022 viel naar $ 1,059 miljard van $ 1,988 miljard het jaar ervoor.

Een ander punt dat niet vaak wordt herinnerd, is dat bij de start van de streaming-business in 2018 de bullmarkt de Disney-aandelen naar een recordhoogte van bijna $ 200 stuwde. Maar als u terugkijkt, zoals weergegeven in de onderstaande grafiek, staan ​​Disney-aandelen nu voor dezelfde prijs als in 2015! Optimisten zouden zeggen dat dit de aandelen een koopje maakt. Toch zal het nu veel moeilijker zijn om te groeien, en de K/W-multiple zal waarschijnlijk niet snel groeien gezien de waarschijnlijk verslechterende economische achtergrond in de komende twee jaar.

De vooruitzichten voor Disney-aandelen en voor de markt (zie The Market Has No Business Hanging Around S&P 4000) zijn van dien aard dat het aandeel naar mijn mening op zijn best zijwaarts zal gaan, maar waarschijnlijker zal blijven dalen.

Ik zou het enthousiasme van de beleggers over de terugkeer van de heer Iger zien als een kans om te verkopen.

Grafiek
Gegevens door YCharts

Plaats een reactie