Disney, activistische investeerder Peltz omgordt voor gevecht om bestuurszetel Door Reuters

laatste update: 02-2023


2/2

©Reuters. FILE FOTO: Nike CEO Mark Parker spreekt tijdens een lanceringsevenement in New York op 16 maart 2016. REUTERS/Brendan McDermid

2/2

Door Uday Sampath Kumar en Yuvraj Malik

(Reuters) – De activistische investeerder Nelson Peltz maakte zich woensdag op voor een proxy-gevecht met Walt Disney (NYSE:) Co nadat de entertainmentgigant zijn bod op een bestuurszetel had afgewezen.

Het is de tweede keer in zes maanden tijd dat een activistische aandeelhouder druk uitoefent op Disney. Vorig jaar drong miljardair Daniel Loeb aan op veranderingen. In november haalde het bedrijf de oude baas Bob Iger terug als CEO.

Woensdag heeft Disney ook benoemd tot onafhankelijk regisseur en Nike Inc (NYSE:) uitvoerend voorzitter Mark Parker als volgende voorzitter, ter vervanging van Susan Arnold, die zich niet herkiesbaar stelt. Parker zal ook voorzitter zijn van een nieuw opgerichte commissie voor opvolgingsplanning die de raad van bestuur zal adviseren over de opvolgingsplanning van CEO’s.

Disney-aandelen stegen 1,4% in uitgebreide handel. De aandelen daalden vorig jaar toen de verliezen in de streamingactiviteiten groter werden, en de prijs is nu minder dan de helft van het hoogste punt in 2021.

Trian Fund Management LP van Peltz, dat een belang van minder dan 5% in Disney bezit, is van mening dat Iger niet weer de controle over het bedrijf moet krijgen en drong aan op operationele veranderingen en kostenbesparingen, vertelde een bron die bekend is met de kwestie in november aan Reuters.

Het fonds kocht die maand een belang nadat Disney volgens een bericht in de media tegenvallende inkomsten had gepost. Peltz had belangstelling getoond voor een bestuurszetel.

Trian is van mening dat Disney buitensporige compensatiepraktijken hanteert en geen kostendiscipline heeft, zei de Wall Street Journal woensdag, daarbij verwijzend naar mensen die bekend zijn met de zaak.

Trian is ook kritisch over het feit dat het management te veel betaalt voor de activa van 21st Century Fox en agressief biedt op betaaltelevisiegigant Sky PLC, zei WSJ.

Peltz, die zich vaak presenteert als een partner met constructief advies voor bedrijven, vocht een paar jaar geleden een bittere proxy-strijd uit met Procter & Gamble (NYSE:) Co en won een bestuurszetel. Vorig jaar bouwde Trian een belang op in het Britse Unilever (NYSE:) Plc en hamburgerketen Wendy’s (NASDAQ:).

Investeringen door Trian zijn doorgaans positief geweest voor de aandelen van bedrijven.

“Trian gelooft dat de recente prestaties van Disney de harde waarheid weerspiegelen dat het een bedrijf in crisis is met veel uitdagingen die wegen op het beleggerssentiment”, aldus het hedgefonds in een verklaring. Trian bezit ongeveer 9,4 miljoen Disney-aandelen ter waarde van $ 900 miljoen.

“Voor aandeelhouders, ongeacht of Peltz zijn strijd wint of niet, lijkt zijn zet het management van Disney agressiever te hebben gemaakt bij het doorvoeren van verbeteringen en het verfijnen van hun strategie”, zegt Michael Ashley Schulman, chief investment officer bij Running Point Capital Advisors.

“Ik pak een doos popcorn om naar deze show te kijken!” zei Schulman.

Disney zei dat Trian Peltz had genomineerd voor een bestuurszetel in tegenstelling tot de genomineerden van het bedrijf.

Disney zei dat hoewel het senior leiderschap en bestuur “de afgelopen maanden talloze keren contact hebben gehad met dhr. Peltz, het bestuur de kandidaat van de Trian Group niet onderschrijft”.

Iger, die in november terugkwam van zijn pensioen, heeft gezworen zich te concentreren op kostenbesparingen en winstgevendheid nadat de jonge Disney+ streaming-operatie een wereldwijde gigant werd, maar veel geld verloor. Disney had gezegd dat het verwacht dat het bedrijf in 2024 break-even zal draaien.

Loeb van Third Point had Disney ertoe aangezet om het ESPN-sporttelevisienetwerk af te splitsen en de geplande overname van Hulu van Comcast Corp, een minderheidseigenaar, te versnellen (NASDAQ:).

Loeb tweette later dat hij de waarde van ESPN voor Disney beter begreep. Third Point drong er ook bij Disney op aan om het bestuur te vernieuwen en bereikte in september een schikking die een zetel overhandigde aan voormalig Meta-directeur Carolyn Everson.

Plaats een reactie