Detailhandelaren steunen de aandelenmarkt, maar de steun kan vluchtig zijn: analisten

laatste update: 02-2023


Een eerdere versie van dit artikel bevatte een onjuiste spelling van Vanda Research. Het artikel is gecorrigeerd.

De netto-instroom in Amerikaanse aandelen door particuliere beleggers bleef de afgelopen week stijgen toen de aandelenmarkt het nieuwe jaar in een uitbundige stemming begon, maar data-analisten bij Vanda Research zeiden dat het tempo van de aankopen gemakkelijk zou kunnen dalen als het bullish momentum stagneert.

Marco Iachini, senior vice-president van Vanda Research, schreef de stijging van de detailhandelsaankopen van Amerikaanse aandelen in januari toe aan de gematigde aankopen van op de beurs verhandelde fondsen, wat wijst op een teken van lage overtuiging in de langetermijnvooruitzichten van de financiële markten (zie grafiek hieronder ).

BRON: VANDATRACK

“Wij geloven dat de marktrally van januari opnieuw het gevolg is van een periode van shortcovering door institutionele beleggers en een stijgende vraag naar aandelen van particuliere beleggers. Ondanks het herstel van de aankopen is de totale retailstroom echter nog niet hersteld naar eerdere hoogtepunten, wat betekent dat we ons nog steeds in een neerwaarts traject op langere termijn bevinden als het gaat om retailparticipatie”, schreven analisten onder leiding van Iachini in een donderdag. Opmerking.

De onderstaande tabel laat zien dat ETF’s momenteel de grootste stroomverschillen ervaren sinds 2022. “De drie onderste ETF’s zijn de afgelopen twee jaar de meest populaire voertuigen”, aldus analisten, terwijl de grootste winnaars, zoals Direxion Daily Semiconductor 3X Bear SOXS,
-9,21%,
hebben een defensieve neiging tot hen.

BRON: VANDATRACK

Zie je wel: Grote technische ontslagen bij Alphabet en Microsoft zouden dit jaar winst kunnen opleveren voor sommige aandelenhedgefondsen

Iachini en zijn team verwachten ook dat particuliere beleggers “een hoog participatieniveau handhaven” in afzonderlijke aandelen wanneer bedrijven die meer dan de helft van de S&P 500 SPX vertegenwoordigen,
+1,89%
resultaten van het marktwaarderapport in de komende twee weken. Dat omvat Microsoft Corp. MSFT,
+3,57%,
die zal opvoeren om dinsdag zijn tweede kwartaal van het fiscale rapport voor 2023 af te leveren, gevolgd door Elon Musk’s Tesla Inc. TSLA,
+4,91%
en de International Business Machines Corporation (IBM) IBM,
+0,41%
op woensdag en Intel Corp. INTC,
+2,81%
op donderdag. Apple Inc AAPL,
+1,92%
en Google-moeder Alphabet Inc. GOOGL,
+5,34%
zal de volgende week rapporteren, volgens FactSet.

“[Tesla] voorraad blijft naar onze mening een maatstaf voor het algemene winkelsentiment/de gezondheid”, aldus Iachini. “Retailbeleggers kopen de aandelen van de EV-maker tegen een van de grootste marges ten opzichte van hun geschiedenis en andere effecten.”

Zie je wel: ‘Overbought en te duur’: deze belegger ziet een zeepbel knappen voor een populaire groep aandelen

Met 11% van de S&P 500-bedrijven die op vrijdag daadwerkelijke resultaten over het vierde kwartaal rapporteren, heeft 67% van hen een winst per aandeel (EPS) boven de schattingen gerapporteerd, terwijl 64% van de bedrijven een positieve omzetverrassing heeft gemeld, aldus John Butters, senior winstanalist bij FactSet. EPS verwijst naar het netto-inkomen gedeeld door het aantal uitstaande aandelen en kan aangeven hoeveel geld een bedrijf verdient voor elk aandeel.

De gemengde winstdaling voor de S&P 500 voor het vierde kwartaal is 4,6%, zei Butters in een notitie van vrijdag. Als dat de werkelijke daling voor het kwartaal is, zal het de eerste keer zijn dat de index een jaar-op-jaar daling van de inkomsten rapporteert sinds het derde kwartaal van 2020, toen een daling van 5,7% werd geregistreerd.

Amerikaanse aandelen sloten vrijdag hoger, met hulp van Netflix Inc. NFLX,
+8,46%
en Alphabet, die respectievelijk 8,5% en 5,3% stegen op bedrijfsnieuws. De Nasdaq Composite COMP,
+2,66%
steeg met 2,7% en boekte een wekelijkse winst van 0,6%. De Dow Jones Industrial Average DJIA,
+1,00%
steeg met 330 punten, of 1%, en eindigde op 33.375. Het daalde 2,7% voor de week en boekte zijn slechtste wekelijkse prestatie sinds september 2022. De S&P 500 steeg vrijdag 1,9%, maar boekte een wekelijks verlies van 0,7%, volgens Dow Jones Market Data.

Plaats een reactie