De VS beweert dat Rite Aid ‘de sluisdeuren heeft geopend’ voor de illegale opioïdenmarkt

laatste update: 03-2023


Drogisterijketen Rite Aid Corp. voedde jarenlang de opioïdencrisis in het land door willens en wetens honderdduizenden illegale recepten voor medicijnen zoals oxycodon en fentanyl in te vullen, beweerden de VS in een klacht die maandag door het ministerie van Justitie werd aangekondigd.

Rite Hulp RAD,

reageerde niet onmiddellijk op een verzoek om commentaar. Het aandeel daalde na uren met 1,2%.

De klacht van de regering, die Rite-Aid en verschillende van haar staatsafdelingen in het noordoosten en middenwesten opsomt, beweerde dat Rite Aid van mei 2014 tot juni 2019 aan die voorschriften voldeed zonder enig legitiem doel. En het zei dat de recepten afkomstig waren van voorschrijvers die door de apothekers van Rite Aid “herhaaldelijk intern werden geïdentificeerd als het schrijven van onwettige recepten.”

De regering, wiens zaak werd bijgestaan ​​door klokkenluiders, beweert ook dat de drogisterijketen “zijn nalatigheid nog verergerde door opzettelijk interne notities over verdachte voorschrijvers geschreven door Rite Aid-apothekers te verwijderen en districtsmanagers opdracht te geven apothekers te vertellen dat ze zich bewust moeten zijn van alles wat is op schrift stellen.’”

Door dit naar verluidt te doen, zei de klacht, schond Rite Aid de Controlled Substances Act. De regering zei ook dat Rite Aid de False Claims Act schond in gevallen waarin het om vergoeding van federale gezondheidszorgprogramma’s vroeg.

“Deze praktijken openden de sluisdeuren voor miljoenen opioïde pillen en andere gereguleerde stoffen om illegaal uit de Rite Aid-winkels te stromen”, zei Associate Attorney General Vanita Gupta maandag in een verklaring.

De zaak wordt behandeld door het US Attorney’s Office voor het Northern District van Ohio en de Commercial Litigation Branch van de Civil Division van het ministerie van Justitie.

Het ministerie van Justitie zei dat drie klokkenluiders die allemaal bij Rite Aid Pharmacies werkten, in 2019 een actie hebben aangespannen waardoor private partijen namens de VS een rechtszaak kunnen aanspannen wegens valse claims en de regering de rechtszaak kan overnemen. Het bureau zei dat de VS het pak “gedeeltelijk” hadden overgenomen.

Plaats een reactie