De toekomstige verkoop van AT1-obligaties van UBS kan hoge kosten met zich meebrengen. Door Reuters

laatste update: 05-2023©Reuters. FILE PHOTO: Een logo van de Zwitserse bank UBS is te zien in Zürich, Zwitserland op 29 maart 2023. REUTERS/Denis Balibouse/File Photo

Door Chiara Elisei

LONDON Reuters) – UBS zou investeerders moeten lokken met aanzienlijk hogere opbrengsten wanneer het de volgende keer aanvullende Tier 1-obligaties verkoopt, waarbij het betalen van wat volgens analisten een straf zou kunnen zijn voor een Zwitsers besluit om Credit Suisse AT1’s weg te vagen in het kader van hun shotgun-fusie.

Om nieuwe AT1’s te verkopen, zou UBS een rendement van 12% moeten bieden, wat onbetaalbaar zou zijn, aldus de analisten, erop wijzend dat factoren zoals bredere marktomstandigheden en voortgang met de integratie de kosten van toekomstige financieringen zouden kunnen verlagen.

De prijs van een UBS Amerikaanse dollar AT1, voor het eerst terugbetaalbaar in 2027, daalde tot 68 cent op 20 maart, de dag nadat de fusie de AT1-markt op zijn kop zette, van 88 daarvoor en is sindsdien hersteld tot 78 cent. Het rendement wordt verhandeld rond de 12% na een sprong van ongeveer 8% eerder die maand naar meer dan 16% in maart.

Rendement op UBS $ AT1, https://www.reuters.com/graphics/UBS-BONDS/AT1/egvbyegnopq/chart.png

Het risico dat de integratie van Credit Suisse langer duurt dan verwacht, kostbaar wordt en een mogelijke ratingverlaging waren andere redenen waarom UBS naar verwachting een hogere premie zou betalen dan vroeger als een van Europa’s grootste AT1-emittenten.

UBS weigerde commentaar te geven.

AT1-obligaties, geïntroduceerd na de financiële crisis van 2008, werken als schokdempers als het kapitaalniveau van een bank onder een bepaalde drempel zakt, omdat ze kunnen worden omgezet in eigen vermogen.

Een verkoop van UBS AT1-obligaties zou het sentiment op de proef stellen na een fusie waardoor het de enige echte wereldbank van Zwitserland blijft, een riskante gok die de Zwitserse economie afhankelijker maakt van één enkele geldschieter.

“Als UBS vandaag op de markt zou komen, zou het moeten betalen in vergelijking met het verleden”, zegt Simon Adamson, hoofd van wereldwijd financieel onderzoek bij CreditSights.

Er zijn enkele tekenen dat de bredere AT1-markt van $ 275 miljard zich herstelt.

AT1-kapitaal van banken als % van risicogewogen activa, https://www.reuters.com/graphics/UBS-BONDS/AT1/zdvxdggrqvx/chart.png

Vorige maand was de Japanse Sumitomo Mitsui (NYSE:) Financial Group de eerste grote wereldbank die AT1’s verkocht sinds de koersdaling in maart.

Analisten verwachten dat UBS na verloop van tijd voldoende AT1’s zal verkopen om aan zijn kapitaalvereisten te voldoen. Het heeft een AT1-obligatie van 700 miljoen Singaporese dollar ($ 755 miljoen) die in november moet worden terugbetaald, gevolgd door een forse obligatie van $ 2,5 miljard in januari.

Volgens een ongeschreven marktpraktijk betalen banken AT1-obligaties – die eeuwigdurend zijn – zo snel mogelijk terug en geven ze vervolgens opnieuw uit.

Maar beleggers vreesden dat banken zouden besluiten dit niet te doen, omdat een gebrek aan liquiditeit en stijgende rendementen het moeilijk zouden maken om vervolgens nieuwe obligaties te verkopen.

Het Britse Lloyds (LON:) is van plan om komende AT1’s in te wisselen. Het Italiaanse UniCredit heeft ook gezegd dat het AT1’s zou terugbetalen, maar voegde eraan toe dat het niet van plan is om binnenkort soortgelijke obligaties te verkopen.

“Op dit moment is AT1-prijsstelling niet aantrekkelijk, dus verwachten we lage emissies terwijl de opbrengsten zo hoog zijn”, zegt Mark Holman, Managing Partner bij TwentyFour Asset Management.

“Bovendien is en blijft er een Zwitserse premie op rendementen, terwijl beleggers het risico dat dat met zich meebrengt proberen te verteren [Swiss regulator] FINMA doorgegeven aan de markt,” zei hij.

BEOORDELINGEN SPEL

De belangstelling van beleggers voor een UBS AT1 kan ook afhangen van het toekomstige kredietprofiel.

Jefferies-analisten zeiden dat de gefuseerde bank, die meer dan $ 5 biljoen aan totale belegde activa zal hebben, aantrekkelijk was op driejarige basis, maar aanzienlijke risico’s met zich meebracht over 12 maanden.

De toegevoegde ratings van CreditSights’ Adamson van de twee banken zullen moeten worden gelijkgetrokken en UBS zou als gevolg daarvan kunnen worden verlaagd.

UBS heeft een A-rating van S&P, terwijl Credit Suisse in november werd verlaagd tot één stap boven de junkstatus.

“Hoe je het ook wendt of keert, het zal de kredietwaardigheid van de overnemende bank verminderen”, aldus Adamson.

Voor anderen zouden duidelijkheid zodra de fusie is voltooid en tijd helpen.

“Er zullen onderweg een paar hobbels zijn, maar over vijf tot zes maanden zal waarschijnlijk niemand zich meer specifiek zorgen maken over de AT1-markt en zal er vraag zijn naar AT1’s van UBS”, zegt Elisabeth Rudman, hoofd van de wereldwijde financiële instellingen. bij DBRS Morningstar.

Plaats een reactie