De storing van een FAA-waarschuwingssysteem heeft vluchten doen snauwen – wat is het waarschuwingssysteem dat de kern van het probleem vormt?

laatste update: 01-2023


De nachtelijke uitval van een waarschuwingssysteem van de Federal Aviation Administration zorgde woensdagochtend voor veel luchtverkeer, wat leidde tot de eerste landelijke gronding sinds de terroristische aanslagen van 11 september 2001.

De luchtverkeersoperaties werden “geleidelijk hervat”, zei de luchtvaarttoezichthouder in zijn meest recente update. Alle vluchten die al in de lucht zijn, kunnen veilig landen, benadrukte de toezichthouder in een tweet.

Luchtvaartmaatschappijen hebben nu te maken met vertragingen en annuleringen, terwijl passagiers na hun vakantie een nieuwe kopzorgen krijgen. Volgens gegevens van FlightAware waren er tegen het einde van woensdagochtend meer dan 6.700 vertragingen voor vluchten binnen de VS of die het land binnenkomen of verlaten. Er waren iets meer dan 1.000 annuleringen, zo bleek uit de gegevens.

De kern van dit alles is het “Notice to Air Missions-systeem”, dat piloten waarschuwt voor problemen zoals gesloten weglopers, uitval van apparatuur en andere mogelijke gevaren langs een vliegroute of een bestemming.

Een waarschuwing van het systeem bevat “informatie die essentieel is voor personeel dat betrokken is bij vluchtoperaties, maar niet lang genoeg van tevoren bekend is om op een andere manier te worden gepubliceerd”, merkte de FAA op.

* “Iemand die op het punt staat met zijn auto naar een bestemming te rijden, zou het weer buiten willen weten, het weer waar ze heen gaan en de beste manier om daar te komen”, vertelde Michael McCormick, een assistent-professor aan de Embry-Riddle Aeronautical University, aan verslaggevers Woensdag

“In de luchtvaart gebeurt het allemaal via NOTAMS,” zei McCormick, terwijl hij uitlegde dat luchtvaartmaatschappijen en luchthavens de berichten kunnen genereren die op de hoogte zijn van de omstandigheden.

Het systeem zelf “is de afgelopen jaren stapsgewijs geüpgraded”, gaande van bedrade telecommunicatie tussen computers naar een webgebaseerd systeem dat “in wezen een serverfarm is die vervolgens alle informatie over alles deelt”, zegt McCormick, beheerd luchtruim beveiliging voor de FAA eerder in zijn carrière.

“Het luchtvaartsysteem is een complex netwerk van netwerken. Dus naarmate de complexiteit in de loop van de tijd is toegenomen, naarmate de technologie is overgegaan van die bedrade naar die draadloze systemen, is de kans groter dat er iets mis kan gaan in die connectiviteit, “zei McCormick.

Wat er precies met deze storing is gebeurd, valt nog te bezien, merkte hij op.

Transportsecretaris Pete Buttigieg zei dat de storing volledig is hersteld, maar hij heeft opdracht gegeven om het systeem en de onderliggende oorzaken van de storing te herzien. “Er is op dit moment geen bewijs van een cyberaanval”, aldus de perssecretaris van het Witte Huis Karine Jean-Pierre.

McCormick zei dat hij nog steeds comfortabel vliegt en dat het publiek zich ook op zijn gemak zou moeten voelen. Hij benadrukte, “waarschijnlijker wel dan niet”, dat dit geen aanhoudend probleem zal zijn.Plaats een reactie