De Spaanse Caixabank overtreft de nettowinstprognose voor het eerste kwartaal door hogere kredietinkomsten. Door Reuters in 2023

laatste update: 06-2023©Reuters. BESTANDSFOTO: Het logo van CaixaBank is te zien bovenop het hoofdkantoor van het bedrijf in Barcelona, ​​Spanje, 29 januari 2022. REUTERS/Nacho Doce

Door Jesus Aguado

MADRID (Reuters) – De Spaanse Caixabank overtrof vrijdag de prognose voor de nettowinst voor het eerste kwartaal, geholpen door hogere kredietinkomsten en solide prestaties bij haar verzekeringsactiviteiten, zelfs toen de particuliere deposito’s daalden in vergelijking met december.

De geldschieter rapporteerde een stijging van de nettowinst met 21% tot 855 miljoen euro ($ 944,1 miljoen) in de periode januari tot maart, ondanks een impact van 373 miljoen euro van een nieuwe bankheffing. Door Reuters gepolste analisten rekenden op een winst van 643 miljoen euro.

De inkomsten van de grootste kredietverstrekker van het land uit binnenlandse activa werden ook ondersteund door de dividendinkomsten van 61 miljoen euro uit het belang van 3,5% in telecombedrijf Telefonica (NYSE:) SA, ondanks een stijging van 12% in de voorzieningen voor kredietverliezen.

Banken in heel Europa profiteren van hogere rentetarieven en de nettorente-inkomsten (NII) van Caixabank stegen jaar-op-jaar met 49% tot 2,16 miljard euro, beter dan de 2,02 miljard euro die analisten hadden verwacht.

Na de invoering van nieuwe boekhoudnormen heeft het zijn vooruitzichten voor kredietinkomsten voor 2023 bijgewerkt tot 8,75 miljard euro, wat een stijging van 34% impliceert tegenover 6,53 miljard in 2022.

De vorige NII-richtlijn voor dit jaar was ongeveer 9 miljard euro zonder de nieuwe boekhouding, of ongeveer 8,5 miljard euro met herwerkte cijfers.

De resultaten van de verzekeringsdiensten, die goed waren voor ongeveer 12% van de kredietinkomsten, stegen met 23,6%.

Eind maart daalden de deposito’s van particuliere klanten bij Caixabank met 1,4% ten opzichte van december.

Deposito’s bij banken zijn scherper in beeld gekomen nadat de ineenstorting van de Amerikaanse kredietverstrekker Silicon Valley Bank (SVB) in maart tot onrust leidde in de wereldwijde bankensector.

Eind maart eindigde Caixabank met een liquiditeitsdekkingsratio van 192%, vergeleken met 194% eind december. Een ratio van meer dan 100% betekent dat ze niet op korte termijn de markten hoeven aan te boren om mogelijke uitstroom van middelen te dekken.

($ 1 = 0,9056 euro)

Plaats een reactie