De rentedruk van de ECB groeit sneller dan de inflatiecijfers van de eurozone

laatste update: 03-2023


Markten denken nu dat de Europese Centrale Bank de rentetarieven zal moeten verhogen tot een recordhoogte van 4% als ze vooruitgang wil boeken bij het verpletteren van de inflatie, die al meer dan vier keer de doelstelling van 2% heeft bereikt.

Het is een verraderlijk pad dat ook andere belangrijke centrale banken zoals de Federal Reserve volgen, terwijl ze ernaar streven de meest intense prijsdruk in decennia te bestrijden door hun economieën te vertragen maar niet te laten crashen.

De moeilijkheid van de taak waar de ECB voor staat, kan op donderdag duidelijker worden, wanneer om 11.00 uur CET (5.00 uur Eastern Time) de eerste lezing, of ‘flash”, van het rapport over consumentenprijzen in de eurozone voor februari wordt vrijgegeven.

De jaarlijkse consumentenprijsinflatie zal volgens economen dalen van 8,6% op jaarbasis in januari tot 8,2% in februari. De inflatie bereikte in oktober een recordhoogte in de eurozone van 10,6%, te midden van stijgende energieprijzen.

Bron: ECB


Die terugval van de inflatie in de afgelopen maanden is voornamelijk gebaseerd op dalende aardgasprijzen, geholpen door Europa’s beslissing om zich te ontdoen van Russische energie, en een relatief zachte winter.

Maar er is een kans op teleurstelling voor degenen die hopen op dalingen, volgens Nomura. “We verwachten dat de nominale rente ongewijzigd blijft op 8,6%, maar we zien de core stijgen naar 5,6%, wat het hoogste zou zijn sinds 1993”, aldus analisten van de Japanse bank in een notitie die aan het begin van de week werd gepubliceerd.

En het zou verkeerd zijn om te veel hoop te vestigen op recente dalingen van de producentenprijzen die vergelijkbare dalingen van de consumentenprijzen met zich meebrengen, zegt Michael Hewson, hoofdmarktanalist bij CMC Markets.

“Deze scherpe dalingen worden niet weerspiegeld in de kernprijzen en de lonen stijgen nog steeds. Toen de CPI-gegevens van januari werden vrijgegeven, stond de kern-CPI op een recordhoogte van 5,2%. Het is sindsdien herzien tot 5,3%. Dit zal waarschijnlijk een grote zorg zijn voor de Europese Centrale Bank, en een gebrek aan vooruitgang op dit gebied zal waarschijnlijk de drijvende kracht zijn voor de toekomst, in plaats van de aanhoudende zwakte van de algemene inflatie’, zegt Hewson.

Een van de redenen voor een hardnekkige headline rate zijn de stijgende voedselprijzen. Het VK bevindt zich niet in de eurozone, maar de inflatoire druk die van invloed is op de bredere regio werd dinsdag geïllustreerd door het nieuws dat de Britse kruideniersprijzen in het jaar tot februari met een record van 17,1% zijn gestegen.

Voedselprijzen in het eurogebied: % op jaarbasis. Bron: Citi


Handelaren kunnen niet zeggen dat ze niet zijn gewaarschuwd. Dinsdag vrijgegeven gegevens toonden aan dat de Franse inflatie, berekend volgens de geharmoniseerde normen van de Europese Unie, verrassend steeg van 7% in januari tot 7,2% op jaarbasis in februari.

Op dezelfde dag zei Spanje dat de consumentenprijzen in januari met 5,8% op jaarbasis waren gestegen, na een stijging van 5,5% in december. Duitse CPI-gegevens worden woensdag om 14.00 uur CET vrijgegeven.

Bovendien lijkt het waarschijnlijk dat het gedrag van bedrijven ervoor zal zorgen dat de inflatiedruk aanhoudt. De index voor het economische sentiment in de eurozone die aan het begin van de week werd gepubliceerd, toonde aan dat de prijsverwachtingen van bedrijven voor de komende 12 maanden “in historisch perspectief hoog bleven”, aldus strategen van Citi.

Alles bij elkaar suggereert het dat ECB-president Christine Lagarde gelijk had toen ze een agressieve houding aannam en er de laatste tijd op aandrong dat de centrale bank de omvang van de renteverhogingen voorlopig niet zou inperken. De volgende rentebepalende vergadering van de ECB is op 16 maart en Lagarde zal naar verwachting de depositorente verhogen van 2,5% naar 3%. Afgelopen juli was de rente min 50 basispunten.

“Recente opmerkingen van leden van de raad van bestuur hebben zich gericht op de behoefte aan ‘robuuste’ signalen dat de kerninflatie vertraagt ​​alvorens terug te schakelen. Als de ECB een enge benadering hanteert en het momentum van de kerninflatie als enige basis gebruikt voor de beslissing om terug te schakelen, dan zouden de risico’s worden gewogen ten gunste van een nieuwe verhoging met 50 bp in mei’, zegt Mark Wall, hoofdeconoom Europa bij Deutsche Bank.

“Hierdoor zou de rente op de depositofaciliteit stijgen naar 3,50%. Een grotere verhoging in mei zou ook de kans op een laatste verhoging en terugschakeling naar 25 basispunten in juni verhogen15. Er is dus een reëel risico op een eindtarief van 3,75%!” Wall schreef in een briefje aan klanten.

Echter, nadat de Franse en Spaanse gegevens op dinsdag waren vrijgegeven, toonden waarschijnlijkheden afgeleid van swapmarkten aan dat de ECB de depositorente tegen februari 2024 naar 4% had verhoogd, een recordhoogte.
3,212%,
die bijzonder gevoelig is voor monetair beleid, klom naar het hoogste niveau sinds 2008.

Het goede nieuws voor aandelenbeleggers is dat de angst voor aanhoudende inflatie, naast de stijging van de impliciete financieringskosten, de Europese aandelenmarkt nog niet zal doen ontsporen. De Europa-brede Stoxx 600 SXXP,
+0,24%
is al met 7,5% gestegen in 2023, waarbij investeerders blij zijn met de scherpe daling van de energiekosten en de heropleving van de Chinese economie nadat de COVID-beperkingen waren opgeheven.

Het vooruitzicht van hogere rentetarieven wordt inderdaad als goed nieuws beschouwd voor de bankinkomsten. De Eurostoxx bankenindex SX7E,
-0,59%
is tot nu toe met 22% gestegen in 2023 en bevindt zich op het hoogste niveau sinds mei 2018.

Ondertussen is de euro EURUSD,
+0,62%
is dit jaar ongeveer 1,5% gedaald ten opzichte van de Amerikaanse dollar. Vooralsnog helpen de vooruitzichten op hogere rentetarieven de eenheidsmunt niet. Dat komt omdat de dollar ook profiteert van hardnekkige inflatie en een relatief agressieve Federal Reserve.

Plaats een reactie