De rente op staatsobligaties kan lager uitvallen doordat de tech-inkomsten tegenvallen, wat leidt tot risicoaversie

laatste update: 02-2023


De rente op staatsobligaties daalde woensdag scherp, doordat de zorgen over een vertragende Amerikaanse economie de risicobereidheid en de vraag naar staatsobligaties aanwakkerden.

Wat is er gaande
 • Het rendement op de 2-jaars Treasury TMUBMUSD02Y,
  4,141%
  daalde met 4 basispunten tot 4,14%. Opbrengsten bewegen in de tegenovergestelde richting van de prijzen.

 • Het rendement op de 10-jaars Treasury TMUBMUSD10Y,
  3,461%
  teruggetrokken basispunten tot 3,45%.

 • Het rendement op de 30-jaars Treasury TMUBMUSD30Y,
  3,622%
  daalde met 1 basispunt naar 3,61%.

Wat drijft markten

Een risicomijdende toon op de markten moedigde beleggers woensdag aan om staatsobligaties te kopen, waardoor de rente daalde.

Beleggers waren in het begin van de handel gefocust op de inzinking van de aandelenmarkt na slecht ontvangen prognoses van Microsoft Corp. MSFT,
-0,22%
risicobereidheid raken. Terwijl de dalingen van de Amerikaanse aandelen in de middaghandel werden afgezwakt, blijven de aanhoudende zorgen over een potentieel voor een economische inkrimping scherp na de “zorgwekkende” waarschuwing van de softwaregigant dat de vraag naar zijn clouddiensten afnam.

Veel voorspellers hebben gewaarschuwd voor het potentieel voor de Amerikaanse economie om in 2023 in een recessie terecht te komen, nadat de Federal Reserve vorig jaar de rente drastisch verhoogde. Centrale bankiers blijven ook benadrukken dat het nodig is om de rente enige tijd hoog te houden om de inflatiestrijd te winnen.

Met het volgende rentebesluit van de Fed volgende week, blijft de focus gericht op de publicatie van het bbp over het vierde kwartaal op donderdagochtend.

Lezen: Amerikaanse economie eindigde 2022 op solide basis, het bbp om te laten zien. Maar er dreigt een recessie.

Markten rekenen een kans van 99,8% in dat de Fed de rentetarieven na de vergadering van 1 februari met nog eens 25 basispunten zal verhogen tot een bereik van 4,50% tot 4,75%, volgens de CME FedWatch-tool. Volgens de 30-daagse Fed Funds-futures zal de centrale bank naar verwachting haar Fed Funds-rentedoel tegen juni 2023 verhogen tot 4,9%.

Wat zeggen analisten

“De markt prijst bijna 200 bp [basis points] van renteverlagingen in de VS tussen juni 2023 en juni 2025. Is het te veel? Is het te vroeg?”, vroeg Francis Yared, vastrentende strateeg bij Deutsche Bank.

“Zolang de Fed de inflatie weer op peil brengt, is het antwoord op de eerste vraag nee. In dat scenario zou de Fed ~350 basispunten kunnen verlagen. Het antwoord op de tweede vraag hangt af van het schuldplafondproces. Als dit resulteert in een aanzienlijke budgettaire verkrapping, kunnen de timing en het tempo van de renteverlagingen worden versneld. Anders kunnen de bezuinigingen vertraging oplopen ten opzichte van de huidige marktprijzen.”

Plaats een reactie