De redding van SVB betekent dat de Fed in maart de rente niet zal verhogen, zegt Goldman Sachs

laatste update: 03-2023


Na een hectisch weekend van regelgevers om te redden, dat op zondagavond leidde tot een rally voor Amerikaanse aandelenfutures, is de sfeer voorzichtiger geworden, met uitzondering van de nog altijd feestende techfutures. Dat komt omdat veel banken in het rood staan ​​voor de opening van maandag.

Nerveuze beleggers zijn misschien op hun hoede voor meer uitval van schoenen als gevolg van de gevolgen van de Silicon Valley Bank, die voor sommige langgetande handelaren weer mooie herinneringen aan de financiële crisis bovenhaalt. En geen rust voor de goddelozen, want de volgende update over consumentenprijzen komt dinsdag.

Lezen: SVB-instorting betekent uitkijken naar meer volatiliteit op de aandelenmarkt, zeggen analisten.

Hier is Jim Reid en een team van strategen bij Deutsche Bank, die een paar wervelende dagen netjes samenvatten: “De ellende van SVB is een combinatie van een van de grootste wandelcycli in de geschiedenis, een van de meest omgekeerde bochten in de geschiedenis, een van de grootste in technologie in barstende geschiedenis en de explosieve groei van privékapitaal. Het enige ontbrekende ingrediënt dat hier niet bij betrokken is, is een Amerikaanse recessie.”

Het is gewoon meer van de boom-bust-cyclus waarin we vastzitten, zegt Reid. “Dat is … te veel stimuleringsmaatregelen -> zeer hoge inflatie en een activazeepbel -> agressieve stijgingen van de centrale bank -> omgekeerde curves -> strengere kredietnormen / ongelukken -> recessie.”

Op onze oproep van de dag van Goldman Sachs, waar economen zeggen dat de redding van SVB en andere spaarders volgende week de handen van de Fed zal binden.

“In het licht van de recente stress in het banksysteem verwachten we niet langer dat het FOMC tijdens zijn vergadering van 22 maart een renteverhoging zal doorvoeren met aanzienlijke onzekerheid over het pad na maart”, zei een team onder leiding van hoofdeconoom Jan Hatzius in een notitie aan klanten late zondag.

Hatzius en Co. hadden volgende week een stijging van 25 basispunten verwacht. “We hebben onze verwachting ongewijzigd gelaten dat het FOMC in mei, juni en juli 25bp-verhogingen zal opleveren en verwachten nu een eindtarief van 5,25-5,5%, hoewel we aanzienlijke onzekerheid zien over het pad”, zeiden ze.

Ze zijn duidelijk niet de enige, aangezien de Fed-fondsfutures aangeven dat de kans dat de Fed de rente volgende week met 50 basispunten verhoogt, de afgelopen dagen is gedaald van 70% naar nul.

@OleSHansen


Maar sommigen zeggen dat de bankreus van Wall Street op de zaken vooruit loopt:

@INArteCarloDoss


Capital Economics schaart zich hierbij achter Goldman: “Zelfs als de autoriteiten erin slagen een firewall rond de problemen bij SVB en Signature Bank te zetten, zijn de vertragingen waarmee het beleid opereert een reden om vanaf hier”, zegt Neil Shearing, hoofdeconoom van de groep.

Let op, Goldman zei ook dat hoewel de Fed de paniek over SVB en Signature Bank heeft gestopt, het nog te bezien is of de FDIC andere dergelijke geldschieters op dezelfde manier zou aanspreken als ze kleiner waren dan de twee banken in kwestie.

Het laatste woord en misschien een bewijs van nervositeit rond banken, gaat naar Mark Haefele, chief investment officer bij UBS Global Wealth Management, die zijn klanten dit vertelde: wereldwijde financiële instellingen (15% van de MSCI ACWI) om hun blootstelling opnieuw te bekijken.”

De markten

Na een stijging op zondag laat in de nasleep van maatregelen om SVB-paniek te beteugelen, Nasdaq-100 futures NQ00,
+0,82%
en S&P 500-futures ES00,
+0,32%
hoger blijven, maar Dow-futures YM00,
-0,04%
staan ​​in het rood. De tweejaars schatkistopbrengst TMUBMUSD02Y,
4,347%
is 31 basispunten gedaald tot 4,284%, de dollar DXY,
-0,35%
is off 0,4% en goud GC00,
+1,04%
is $ 28,30 gestegen tot $ 1.895,80 per ounce. Abonneer u voor meer marktupdates en bruikbare handelsideeën voor aandelen, opties en cryptovaluta op MarketDiem van Investor’s Business Daily.

Het geroezemoes

Aan het einde van een hectisch weekend van onderhandelingen, zeggen Amerikaanse toezichthouders Silicon Valley Bank SIVB,
-60,41%
spaarders zullen toegang hebben tot hun geld, zonder nadelige gevolgen voor de Amerikaanse belastingbetaler, hoewel aandeelhouders en obligatiehouders pech lijken te hebben. Deposanten van crypto-vriendelijke, in New York gevestigde Signature Bank SBNY,
-22,87%,
zondag gesloten door de staatsregulator, hebben soortgelijke garanties gekregen. De Fed kondigde ook een nieuw programma voor noodleningen aan voor banken in moeilijkheden om het besmettingsrisico te verminderen.

Maar er is wat chaos voor de oevers aan beide zijden van de Atlantische Oceaan. Bezoedeld door gelijkenissen met SVB, First Republic Bank FRC,
-14,84%
is met 60% gedaald, ondanks een financieringsboost van de Fed en JPMorgan en geruststellingen van de oprichter en CEO op zondag.

Lezen: Stablecoin-emittent Circle draagt ​​3,3 miljard dollar aan contanten bij Silicon Valley Bank over aan BNY Mellon

De Britse tak van SVB is voor £ 1 gekocht door HSBC HSBC,
-3,84%

HSBA,
-4,03%
in een deal bemiddeld door de schatkist van het land en de Bank of England. De in de VS genoteerde HSBC-aandelen zijn met 2% gedaald, terwijl Credit Suisse CS,
-3,97%

CSGN,
-10,54%
zijn 9% lager, waarmee ze een nieuw laagterecord hebben bereikt.

Aandelen farmagroep Provention Bio PRVB,
-7,59%
zijn 259% gestegen na de Franse medicijnfabrikant Sanofi SAN,
-1,34%
zei dat het de collega-farmaceutische groep zou kopen in een deal ter waarde van $ 2,9 miljard.

Afgezien van de CPI op dinsdag, zal de week ook andere belangrijke gegevens opleveren, waaronder detailhandelsverkopen, producentenprijzen, huisvestingsupdates en de Empire State-productie-enquête.

Het beste van internet

Enkele van de ergste slachtoffers van de ineenstorting van de SVB waren bedrijven die oplossingen ontwikkelden voor de klimaatcrisis.

Gewapend met mensenhaar en gebruikte kleding proberen de bewoners van een Filipijns eiland te voorkomen dat een olielekkage de ongerepte stranden aantast.

“Everything Everywhere All at Once” domineerde de Oscars en sleepte de beste film en andere prijzen in de wacht. Bekijk de grootste toespraken, snubs en andere virale momenten.

De grafiek

@SethCL


De tikkers

Dit waren de meest gezochte tickers op MarketWatch vanaf 06.00 uur:

Tikker

Beveiliging naam

TSLA,
+0,30%

Tesla

BBBY,
+8,94%

Bedbad & daarbuiten

FRC,
-14,84%

Bank van de Eerste Republiek

SIVB,
-60,41%

SVB Financiële Groep

AMC,
-4,78%

AMC-entertainment

GME,
-1,54%

GameStop

TRKA,
-24,78%

Trojka Media

AAPL,
-1,39%

Appel

NVDA,
-2,01%

Nvidia

AAP,
-10,67%

Preferente aandelen AMC Entertainment Holdings

Willekeurig leest

Vasectomieën: een schuldvrij pad naar het bekijken van March Madness.

Met £ 250.000 kunt u het ‘eenzaamste huis’ van Groot-Brittannië kopen, waarvoor een wandeling van 20 minuten vanaf uw auto en een complete renovatie nodig zijn.

Need to Know begint vroeg en wordt geüpdatet tot de openingsbel, maar meld je hier aan om het een keer in je e-mailbox te laten bezorgen. De per e-mail verzonden versie wordt rond 07.30 uur Eastern Time verzonden.

Wil je meer voor de komende dag? Meld u aan voor The Barron’s Daily, een ochtendbriefing voor investeerders, inclusief exclusief commentaar van Barron’s en MarketWatch
schrijvers.

Plaats een reactie