De protesten in Frankrijk worden hervat uit woede over de hervorming van de pensioenleeftijd door Macron. Door Reuters

laatste update: 03-2023


5/5

©Reuters. Er ontstaat brand als mensen een demonstratie bijwonen op Place de la Concorde om te protesteren tegen het gebruik door de Franse regering van artikel 49.3, een speciale clausule in de Franse grondwet, om de wet op de hervorming van de pensioenen zonder stemming door de Nationale Vergadering te duwen.

2/5

Door Dominique Vidalon

PARIJS (Reuters) – De stakingen in raffinaderijen hielden zaterdag aan in Frankrijk en er vonden meer demonstraties plaats in het hele land te midden van woede tegen de regering die een verhoging van de AOW-leeftijd doorvoerde zonder parlementaire stemming.

De groeiende onrust, in combinatie met het afval dat zich opstapelt in de straten van Parijs nadat vuilnismannen zich bij de actie hadden aangesloten, heeft president Emmanuel Macron voor de grootste uitdaging gesteld aan zijn autoriteit sinds de zogenaamde “Gilets Jaunes” (gele hesjes) protesten van december 2018.

Ongeveer 37% van het operationele personeel van de raffinaderijen en depots van TotalEnergies – op locaties zoals Feyzin in het zuidoosten van Frankrijk en Normandië in het noorden – was zaterdag in staking, zei een woordvoerder van het bedrijf.

Ondertussen gingen de stakingen op de spoorwegen door.

De oproerpolitie kwam vrijdagavond in Parijs in botsing met demonstranten toen er een demonstratie plaatsvond op de Place de la Concorde in de hoofdstad, vlakbij het parlementsgebouw Assemblee Nationale, wat resulteerde in 61 arrestaties.

Dit bracht de Parijse prefectuur er zaterdag toe rally’s op Place de la Concorde en de nabijgelegen Champs-Elysees te verbieden.

Later op zaterdag was er echter nog een rally gepland op Place d’Italie in het zuiden van Parijs.

Elders in de Franse hoofdstad viel een groep studenten en activisten van het collectief “Revolution Permanente” kort het winkelcentrum Forum des Halles binnen, zwaaiend met spandoeken waarin werd opgeroepen tot een algemene staking en “Paris sta op, sta op”, video’s op sociale media toonde.

BFM-televisie toonde ook beelden van lopende demonstraties in steden als Compiègne in het noorden, Nantes in het westen en Marseille in het zuiden.

“Er is geen plaats voor geweld. Men moet de parlementaire democratie respecteren”, zei Jean-Noel Barrot, minister van Digitale Transitie en Telecommunicatie, tegen Sud radio.

Een brede alliantie van de belangrijkste vakbonden van Frankrijk heeft gezegd dat het zal blijven mobiliseren om te proberen de veranderingen te forceren. Donderdag staat een landelijke actiedag op het programma.

Hoewel acht dagen van landelijke protesten sinds half januari en veel lokale vakbondsacties tot nu toe grotendeels vreedzaam zijn verlopen, doet de onrust van de afgelopen drie dagen denken aan de gele hesjesprotesten die eind 2018 uitbraken vanwege de hoge brandstofprijzen en die dwong Macron tot een gedeeltelijke ommezwaai op het gebied van een CO2-belasting.

De herziening van Macron verhoogt de pensioenleeftijd met twee jaar tot 64 jaar, wat volgens de regering essentieel is om ervoor te zorgen dat het systeem niet failliet gaat.

Plaats een reactie