De premie van Occidental Petroleum is misschien te optimistisch (NYSE:OXY) in 2023

laatste update: 02-2023


Davidovici

Beleggingsthesis

OXY YTD-aandelenkoers

OXY YTD-aandelenkoers

Alfa zoeken

De Buffett-premie is nog steeds enorm zichtbaar voor de Occidental Petroleum Corporation (NYSE: OXY) aandeel, gezien de indrukwekkende YTD rally van 105,89%, tegen Exxon Mobil Corporation (XOM) op 63,13%, Chevron Bedrijf (CVX) op 44,66% en de S&P 500-index op -17,98%. Desondanks blijven de consensusschattingen optimistisch over de vooruitzichten van OXY, vanwege hun koersdoel van $ 77,36 en een stijging van 20,61% ten opzichte van de huidige prijzen.

WTI-spotprijzen na het bloedbad op 5 december

WTI-spotprijzen na het bloedbad op 5 december

Macrotrends

We geven er echter de voorkeur aan voorlopig voorzichtig te zijn vanwege de enorme onzekerheden in de olie-/gasindustrie van de afgelopen week. De recente OPEC+-geruchten over een productiestijging van 0,5 Mb/d op 5 december hebben op het moment van schrijven de catastrofale impact gehad dat de WTI-spotprijzen voor ruwe olie met -12,07% zijn gedaald. Veel olieaandelen leden op dezelfde manier, met een daling van het OXY-aandeel met -8,7% sinds 05 december, XOM met -6,43% en CVX met -4,65% op hetzelfde moment.

Ook de S&P 500-index bleef niet gespaard, met een daling van -3,38%, aangezien het arbeidsrapport van november en de activiteit in de dienstensector ook voor marktanalisten al te optimistisch bleken. Daarmee veroorzaakte het een plotselinge omkering van het sentiment van Powells recente versoepelingscommentaar, aangezien het CPI-rapport van november mogelijk heter zou kunnen zijn dan verwacht, toegeschreven aan de Thanksgiving- en Black Friday-festiviteiten. Dientengevolge, speculatief duwen de Feds voor de vijfde opeenvolgende verhoging van 75 basispunten tegen 14 december. We zullen zien, aangezien 78,2% van de marktanalisten nog steeds optimistisch een stijging van 50 basispunten voorspelt.

OXY blijft lasergericht op agressieve schuldafbouw, in plaats van aandeelhoudersrendement

OXY-omzet, nettowinst (in miljard $) %, EBIT % en winst per aandeel

OXY-omzet, nettowinst (in miljard $) %, EBIT % en winst per aandeel

S&P Kapitaal IQ

De heer Market blijft erop vertrouwen dat OXY uitstekende resultaten zal blijven leveren in FQ4’22, dankzij de verwachte omzetgroei van 10,5% op jaarbasis en een groei van de winst per aandeel van 46,2%, ondanks de moeilijkere vergelijking op jaarbasis en gematigde prijzen voor ruwe olie. Bovendien wordt verwacht dat het bedrijf tegen het volgende kwartaal een verdere groei op jaarbasis van 3,9 procentpunten in zijn EBIT-marges en 5,7 procentpunten in zijn nettowinstmarges zal rapporteren, wat wijst op de uitstekende operationele efficiëntie van het management tot nu toe. Tegen FQ3’22 rapporteerde het bedrijf aanhoudende kosten op kwartaalbasis en op jaarbasis, ondanks de toenemende inflatiedruk.

OXY Cash/equivalenten, FCF (in miljard $) %, schuld en dividend

OXY Cash/equivalenten, FCF (in miljard $) %, schuld en dividend

S&P Kapitaal IQ

Bovendien verwachten marktanalisten de vrije kasstroom van OXY [FCF] generatie om verder uit te breiden tot $ 3,14 miljard en marges tot 35,5% voor FQ4’22, ondanks de sequentiële groei van de kapitaaluitgaven in de afgelopen twaalf maanden met 54,36% tot $ 3,89 miljard in FQ3’22. Indrukwekkend inderdaad, aangezien het bedrijf ook agressief zijn langetermijnschulden heeft verlaagd met -58,83% en $ 28,47 miljard sinds FQ3’19 tot $ 19,93 miljard in het laatste kwartaal. Daarbij natuurlijk zijn balans versterkend door de verslechterende macro-economie en volatiele energiemarkten, dankzij zijn geweldige contanten en equivalenten van $ 1,28 miljard en debiteuren van $ 4,04 miljard.

De aandeelhoudersrendementen van OXY blijven ook behoorlijk, met $ 2,45 miljard aan teruggekochte aandelen en $ 0,54 aan uitgekeerde dividenden in de afgelopen twaalf maanden. Desalniettemin moeten beleggers ook rekening houden met het enorme verschil met zijn concurrenten, zoals XOM op respectievelijk $ 10,63 miljard / $ 3,52 en CVX op $ 1,75 miljard / $ 5,60. O, putten.

OXY Verwachte omzet, nettowinst (in miljard $) %, EBIT %, winst per aandeel, FCF (in miljard $) % en dividenden

OXY Verwachte omzet, netto-inkomen (in miljard $) %, EBIT %, EPS, FCF (in miljard $) % en dividenden

S&P Kapitaal IQ

Ondertussen is het duidelijk dat er helemaal geen vraagvernietiging is, aangezien marktanalisten ook de omzet- en winstgroei van OXY met 12,30% en 30,64% hebben verhoogd tot en met FY2024. Bovendien wordt verwacht dat het bedrijf zijn uitstekende winstmarges in de toekomst zal behouden, met EBIT/nettowinst/FCF-marges van 31,8%/ 18,2%/ 23,1% tegen FY2024, tegen 19,8%/5,6%/4% in FY2019 en 57,1%/ 9,3%/28,1% in boekjaar 2021. Met name zien deze termijnmarges er ook indrukwekkend uit ten opzichte van zijn concurrenten, zoals XOM met 21,8%/10,7%/11% en CVX met 19%/13%/15,2% in FY2024. Gecombineerd met de verwachte winst per aandeel van $ 6,09 tegen FY2024, kunnen we natuurlijk de huidige ingebakken premie van OXY begrijpen ten opzichte van de winst per aandeel van $ 1,45 in FY2019.

Bovendien verwachten marktanalisten dat het OXY-management de schuldafbouw de komende jaren zal voortzetten, waarbij de nettoschuld verder zal dalen tot $ 6,1 miljard in FY2024, tegen $ 38,43 miljard in FY2019 en $ 28,37 miljard in FY2021. Dit verklaart ook de minimale groei van de uitgekeerde dividenden van $ 0,69 in FY2024, tegenover F2019-niveaus van $ 3,14. De recente meevaller in combinatie met de hoge renteomgeving hebben dit tot een uitzonderlijk strategische beslissing gemaakt.

In de tussentijd raden we u aan om ons vorige artikel over OXY te lezen, dat u zou helpen zijn positie en marktkansen beter te begrijpen.

  • Occidental Petroleum: misschien hadden we ongelijk en had Buffett gelijk
  • Occidental Petroleum: niet langer goedkoop – Koop Buffett’s Pick bij de volgende duik

Dus, is OXY Stock een koopverkopen of vasthouden?

OXY YTD EV/omzet en P/E waarderingen

OXY YTD EV/omzet en P/E waarderingen

S&P Kapitaal IQ

OXY handelt momenteel tegen een EV/NTM-omzet van 2,61x en een NTM P/E van 8,00x, lager dan het gemiddelde over 5 jaar van respectievelijk 3,27x en 10,03x. Anders relatief in lijn met het YTD-gemiddelde van respectievelijk 2,78x en 7,78x. Daarmee wijzend op de veronderstelde eerlijke waardering van het aandeel.

De Amerikaanse beëindiging van voorraden ruwe olie in SPR

De Amerikaanse beëindiging van voorraden ruwe olie in SPR

ONS HIER

De olie-/gasindustrie zal de komende maanden echter opmerkelijk volatiel blijven, aangezien de G7 onlangs een prijsplafond op Russische olie heeft opgelegd en het verbod op geraffineerde aardolieproducten in februari 2023 ingaat. Het lijdt geen twijfel dat het aanbod blijft bestaan extreem krap, waarbij marktanalisten deze week nog een daling van 1,4 miljoen vaten voorspellen nu de SPR-voorraad naar het dieptepunt van 1983 zakt. Gecombineerd met het feit dat Rusland de productie mogelijk met een drastische -1,7 Mb/d vanaf december 2022 verlaagt en de OPEC+’s 2 Mb/d verlagingen tot eind 2023, zal er geen genie voor nodig zijn om erachter te komen dat de prijs van ruwe olie hoog zal blijven in de korte termijn.

Het is echter duidelijk dat regeringen dit fenomeen proberen te beteugelen door meevallers in de EU en mogelijk ook in de VS in te voeren. Er wordt echter voorspeld dat deze top-downbenaderingen de toekomstige olie-/gasinvesteringen en -productie zullen vertragen en tegelijkertijd het rendement van investeerders zullen versnellen. Kortom, het aanbod blijft krap terwijl het overheidsbeleid de prijzen blijft drukken, wat wijst op meer onzekerheid op de korte termijn.

Vanwege de gemengde signalen die voor ons liggen, geven we er daarom de voorkeur aan om het OXY-aandeel voorlopig te blijven beoordelen als houden. Bovendien willen sommige beleggers misschien eerst wat winst binnenhalen, aangezien de minimale dividenden niet voldoende zouden zijn om eventuele toekomstige volatiliteit op te vangen.

Plaats een reactie