De opvolging van de CEO van Morgan Stanley onderstreept de diversiteitskloof van Wall Street Door Reuters

laatste update: 06-2023©Reuters. BESTANDSFOTO: Een bestandsfoto met het logo van Morgan Stanley is te zien in New York op 9 januari 2013. REUTERS/Shannon Stapleton

Door Ross Kerber en Simon Jessop

(Reuters) – De afwezigheid van vrouwen op de lei van potentieel Morgan Stanley (NYSE:) CEO-opvolgers onderstrepen het belang van het cultiveren en behouden van divers talent, zeggen experts op het gebied van corporate governance.

Ted Pick en Andy Saperstein, co-presidenten van Morgan Stanley, en Dan Simkowitz, hoofd vermogensbeheer, zijn de koplopers om James Gorman op te volgen, die vrijdag zei dat hij van plan is om binnen een jaar af te treden als CEO.

Uit de meest recente gegevens over de diversiteit van het Amerikaanse personeelsbestand, uitgebreid gerapporteerd door de Wall Street-banken, blijkt dat vrouwen vanaf 2021 minder vertegenwoordigd waren in leidinggevende posities bij Morgan Stanley dan bij andere Amerikaanse topbanken.

Morgan Stanley zei dat 25% van degenen die “executive/senior officials/manager”-functies in de VS bekleden vrouwen zijn, tegenover 29% voor JPMorgan Chase & Co (NYSE:), 36% voor Bank of America Corp (NYSE:) en 38% voor Citigroep Inc. (NYSE:). Onder grote collega’s, alleen de aartsrivaal van Morgan Stanley Goldman Sachs-groep Inc (NYSE:) had minder vrouwelijke vertegenwoordiging, namelijk 23%.

Bovendien was 80% van de topleiders van Morgan Stanley in de VS blank, meer dan de anderen, die een dergelijke vertegenwoordiging rapporteerden tussen 67% en 78%.

Een vertegenwoordiger van Morgan Stanley weigerde commentaar te geven.

Mary Beth Gallagher, director of engagement voor Domini Impact Investments LLC, dat investeert met overwegingen op het gebied van milieu, maatschappij en governance (ESG), zei dat bedrijven een pijplijn van divers talent moeten hebben als ze diverse leiders willen vinden, wat werving en carrière met zich meebrengt. -inspanningen opbouwen.

“De logica is om ervoor te zorgen dat je de juiste mensen hebt met de vaardigheden en beslissingsbevoegdheid. Je moet die leiders hebben gecultiveerd”, zei Gallagher.

Zeker, Morgan Stanley heeft verschillende vrouwen in topfuncties, waaronder Chief Financial Officer Sharon Yeshaya. Ze is een van de drie vrouwen in de 14 leden tellende exploitatiecommissie. Er zijn vier vrouwen in de 14-koppige raad van bestuur en vier bestuurders die zichzelf identificeren als etnisch divers.

Volgens een vorig jaar gepubliceerd onderzoek van Deloitte bekleedden vrouwen in de financiële sector in 2021 slechts 21% van de zetels in de dienstenraad, 19% van de C-suite-functies en 5% van de CEO-functies.

Wall Street heeft moeite om zijn imago van “old boys club” van zich af te schudden. De afgelopen jaren hebben banken echter vooruitgang geboekt op het gebied van diversiteit door millennial-werknemers aan te spreken, onder druk van sociale bewegingen zoals #MeToo en Black Lives Matter.

Een belangrijke mijlpaal kwam in 2021, toen Citigroup Jane Fraser, voorheen haar president, tot CEO benoemde.

Doug Chia, president van adviesbureau Soundboard Governance, noemde het gebrek aan diverse senior leiders bij Morgan Stanley en andere firma’s “een klassiek pijplijnprobleem”, omdat het de pool van kandidaten beperkt die bedrijven zouden kunnen promoveren naar hogere functies.

“Als er een tekort aan kandidaten is, dan moet je harder je best doen” om ze aan te trekken, zei hij.

Plaats een reactie