De ontslagen werknemers van Twitter hebben gevraagd om de rechtszaak over ontslag te laten vallen, oordeelt Reuters

laatste update: 02-2023©Reuters. FILE PHOTO: Het Twitter-logo is te zien buiten de kantoren in New York City, VS, 9 november 2022. REUTERS/Brendan McDermid//File Photo

(Reuters) – Twitter Inc (NYSE:) heeft een uitspraak verkregen waardoor het socialemediabedrijf verschillende ontslagen werknemers die hun ontslag aanklagen, kan dwingen hun vorderingen via individuele arbitrage in plaats van een class action-rechtszaak in te dienen.

De Amerikaanse districtsrechter James Donato oordeelde vrijdag dat vijf voormalige Twitter-werknemers die een voorgestelde groepsvordering nastreven en het bedrijf ervan beschuldigen dat ze na de overname door Elon Musk niet voldoende op de hoogte zijn gesteld alvorens ze te ontslaan, hun claims moeten indienen in privé-arbitrage.

Donato willigde het verzoek van Twitter in om de vijf ex-werknemers te dwingen hun claims individueel in te dienen, daarbij verwijzend naar overeenkomsten die ze met het bedrijf hadden ondertekend.

Twitter reageerde niet direct op een verzoek om commentaar.

De rechter in San Francisco vertrok voor een andere dag “zoals gerechtvaardigd door de ontwikkelingen in de zaak” of de hele class action-rechtszaak moet worden afgewezen, hoewel hij opmerkte dat drie andere voormalige Twitter-medewerkers die beweerden dat ze zich hadden teruggetrokken uit de arbitrageovereenkomst van het bedrijf, zich hebben aangesloten de rechtszaak nadat deze voor het eerst was ingediend.

Vorig jaar had Donato geoordeeld dat Twitter de duizenden werknemers moet informeren die zijn ontslagen na de overname door Musk na een voorgestelde class action waarin het bedrijf werd beschuldigd van het niet tijdig opzeggen alvorens ze te beëindigen.

De rechter zei dat Twitter, alvorens werknemers te vragen om ontslagovereenkomsten te ondertekenen waarin ze afstand doen van hun mogelijkheid om het bedrijf aan te klagen, “een beknopte en duidelijk geformuleerde kennisgeving” moet geven.

Twitter ontsloeg begin november ongeveer 3.700 werknemers als kostenbesparende maatregel van Musk, en honderden anderen namen vervolgens ontslag.

In december vorig jaar werd Twitter ook door tientallen voormalige werknemers beschuldigd van verschillende juridische overtredingen als gevolg van de overname van het bedrijf door Musk, waaronder het richten op vrouwen voor ontslagen en het niet betalen van beloofde ontslagvergoedingen.

Twitter wordt ook geconfronteerd met ten minste drie klachten die zijn ingediend bij een Amerikaanse arbeidsraad waarin wordt beweerd dat werknemers zijn ontslagen wegens kritiek op het bedrijf, pogingen om een ​​staking te organiseren en ander gedrag dat wordt beschermd door de federale arbeidswetgeving.

Plaats een reactie