De olieprijzen in de VS eindigen op het laagste punt in 3 weken, aangezien EIA een 6e opeenvolgende wekelijkse stijging van de voorraden ruwe olie in de VS meldt in 2023

laatste update: 03-2023


Oliefutures eindigden woensdag lager, met Amerikaanse benchmarkprijzen op hun laagste niveau in ongeveer drie weken, nadat de Energy Information Administration voor de zesde week op rij een stijging van de Amerikaanse ruwe olievoorraad meldde.

Ondertussen hielden oliehandelaren rekening met de aanbeveling van de OPEC+-commissie aan de Organisatie van olie-exporterende landen en hun bondgenoten om hun huidige productiebeleid te handhaven.

De olieprijzen bleven dalen nadat de Federal Reserve, zoals verwacht, een kwart procentpunt verhoging van een belangrijk Amerikaans rentetarief aankondigde.

Prijs actie
 • West Texas Intermediate ruwe olie voor maart levering CL00,
  -2,41%

  KL.1,
  -2,41%

  kl23,
  -2,41%
  daalde $ 2,46, of 3,1%, om zich te vestigen op $ 76,41 per vat op de New York Mercantile Exchange, de laagste contractafsluiting in de eerste maand sinds 10 januari, volgens Dow Jones Market Data.

 • April Brent ruwe BRN00,
  +0,54%

  brnj23,
  +0,54%,
  de wereldwijde benchmark, verloor $ 2,62, of 3,1%, op $ 82,84 per vat op ICE Futures Europe.

 • Maart benzine RBH23,
  -4,02%
  daalde met 4,4% tot $ 2,4538 per gallon, terwijl maart stookolie HOH23,
  -5,86%
  daalde met 6,2% tot $ 2,9511 per gallon.

 • Maart aardgas NGH23,
  -7,30%
  daalde met bijna 8,1% tot $ 2,468 per miljoen Britse thermische eenheden, een dag na de grootste maandelijkse daling in 22 jaar.

Gegevens aanleveren

“Cijfers van de EIA toonden over de hele linie verrassende builds”, vertelde Tariq Zahir, managing member bij Tyche Capital Advisors, aan MarketWatch, ook in de Cushing, Okla. Nymex-leveringshub.

Het energiecomplex is zwak en zou zelfs nog zwakker kunnen worden, waarbij elke extra zwakte waarschijnlijk een “kans biedt om toe te voegen aan longposities”, zei hij. “Met de heropening van China en de recente kracht in verschillende andere grondstoffen, denken we dat het risico hoger ligt in het energiecomplex.”

De Energy Information Administration meldde woensdag dat de voorraden ruwe olie in de VS met 4,1 miljoen vaten zijn gestegen in de week die eindigde op 27 januari. Dat volgde op vijf opeenvolgende weken van stijgingen gerapporteerd door de EIA.

Volgens een peiling van S&P Global Commodity Insights voorspelden analisten gemiddeld een stijging van 300.000 vaten. Het American Petroleum Institute, een industriële handelsgroep, meldde eind dinsdag een stijging van 6,3 miljoen vaten in de voorraden ruwe olie in de VS vorige week, volgens een bron die de gegevens citeert.

De binnenlandse voorraden ruwe olie zijn voor het eerst sinds juni 2021 boven de 450 miljoen vaten gestegen, “aangedreven door aanhoudende gematigde raffinageactiviteiten en hogere importen”, zegt Matt Smith, hoofdolie-analist Amerika bij Kpler.

“De raffinage-activiteit blijft beperkt vanwege zowel de aanhoudende gevolgen van de winterstorm in december als het begin van seizoensonderhoud”, zei hij in een commentaar per e-mail.

Het EIA-rapport toonde ook wekelijkse voorraadstijgingen van 2,6 miljoen vaten voor benzine en 2,3 miljoen vaten voor destillaten. Het analistenonderzoek had voorspeld dat de benzinevoorraden grotendeels onveranderd zouden blijven, en voorspelde een afname van het aanbod van 1,3 miljoen vaten voor distillaten.

De voorraden ruwe olie bij de leveringshub Cushing, Okla., Nymex stegen deze week met 2,3 miljoen vaten, aldus de EIA, terwijl de voorraden in de Strategic Petroleum Reserve onveranderd bleven op 371,6 miljoen vaten.

Markt drijfveren

Een OPEC+-commissievergadering woensdag in Wenen bevestigde opnieuw hun inzet voor de overeenkomst die in oktober tot stand is gekomen. Tijdens de OPEC+-bijeenkomst in oktober kwamen de leden van de alliantie overeen om de totale productie tot eind 2023 met 2 miljoen vaten per dag te verminderen. Verwacht werd dat de bijeenkomst niet zou leiden tot veranderingen in de olieproductieniveaus.

Zie ook: Het laatste embargo van de EU tegen Rusland zal de dieselprijzen hoog houden

Ondertussen verhoogde de Fed, zoals algemeen was verwacht, de Fed Funds-rente woensdagmiddag met 25 basispunten tijdens haar eerste beleidsvergadering van het jaar.

In de verklaring van de Fed staat dat het Federal Open Market Committee “anticipeert dat aanhoudende verhogingen van het streefbereik geschikt zullen zijn om een ​​monetairbeleidskoers te bereiken” die voldoende restrictief is om de inflatie na verloop van tijd terug te brengen tot 2%. “De verklaring klinkt behoorlijk agressief”, zei Zahir van Tyche Capital.

In een persconferentie na de aankondiging waarschuwde Fed-voorzitter Jerome Powell tegen “voortijdig versoepelen van het beleid”.

Handelaren waren bezorgd dat de inspanningen van de Fed om de inflatie te verminderen zouden kunnen leiden tot een recessie, waardoor de vraag naar energie afneemt.

Plaats een reactie