De odyssee van een ontslagen techwerker: 5 maanden, 25 sollicitatiegesprekken, 100 sollicitaties

laatste update: 03-2023


Soms voelde de zoektocht van Todd Erickson naar een technische baan meer als een odyssee.

Maar na vijf maanden, ongeveer 100 sollicitaties en meer dan twee dozijn interviews met recruiters en bedrijven – inclusief een laatste reeks van acht interviews die in december begonnen – accepteerde Erickson op 22 februari een nieuwe baan als technisch schrijver bij Vantage Data Centers. Hij begint op 28 februari.

“Het is een totale emotionele achtbaan geweest. Valse starts en beloften. Banen die niet zijn uitgekomen. Veel wachten en angst”, zegt Erickson, die in september werd ontslagen na zes jaar bij zijn vorige werkgever, Phase Change Software., een startup voor softwareontwikkeling in Golden, Colo.

Erickson, 56, is een voormalige advocaat die in 1997 in de technologiesector begon te werken. “Het was wild”, zei hij over zijn zoektocht naar werk. “Ik ging meer dan twee maanden met heel weinig contact van potentiële werkgevers en recruiters, en toen [had] meerdere interviews in één week.”

Wat zijn uitdagingen nog groter maakte, was dat Erickson bij zijn laatste baan, wat hij noemt, een rol had van “doen wat er gedaan moet worden” en geen expertisegebied ontwikkelde dat bijzonder “nuttig was op deze arbeidsmarkt”, zei hij.

Nadat hij was ontslagen, bracht Erickson zijn dagen door met online solliciteren, formulieren zorgvuldig invullen en cv’s op maat maken voor elke baan. Hij runde ook het huishouden – hij zorgde voor zijn 13-jarige dochter, Grace, samen met de twee honden, twee katten, hamster en heremietkreeft van het gezin – terwijl zijn vrouw, een gepensioneerde lerares, een nieuwe carrière nastreefde.

Het voelde als “veel zitten en wachten” op zijn volgende baan, zei hij.

“Ik zou de hele dag bezig zijn met het invullen van aanvragen – een paar uur voor elke aanvraag voor het management [or] werk op directeursniveau – en match trefwoorden op mijn cv, ‘voegde hij eraan toe.

Wat de zaken nog ingewikkelder maakte, zei hij, was dat een aantal vacatures op LinkedIn oplichting bleken te zijn. Een algemeen schema moedigde werkzoekenden aan om $ 50 te sturen om het sollicitatieproces te versnellen.

Bovenop de stress van het zoeken naar werk, kreeg Erickson te maken met krappe financiën en een gezondheidsprobleem. Hij was werkloos en moest een persoonlijke lening afsluiten om de rekeningen te betalen, terwijl zijn vrouw Wendy, die in juni met pensioen ging als lerares op een openbare school en een bescheiden pensioen heeft, een opleiding tot haarstylist volgde.

En nadat in november een gescheurde meniscus werd vastgesteld, moest Erickson een operatie uitstellen, ondanks een rechterknie die tot twee keer zo groot is als zijn linkerknie. De medische voordelen bij zijn nieuwe baan gaan op 1 maart in.

“Gezondheidszorg was net zo belangrijk als een nieuwe baan. We zijn onze verzekering kwijtgeraakt toen ik werd ontslagen en we moesten deze kopen via het Colorado Affordable Care-programma, ‘zei hij, eraan toevoegend:’ Het is niet vergelijkbaar met wat we eerder hadden.

Erickson overwoog gig-werk voor Lyft Inc. LYFT,
-3,50%
en DoorDash Inc. DASH,
-2,62%
evenals contractwerk voordat hij eindelijk een pauze nam in zijn zoektocht naar een baan: een veelbelovend derde interview met Vantage in januari overtuigde hem ervan dat er een baanaanbieding op komst was.

De vele obstakels waarmee Erickson te maken kreeg, waren ontmoedigend, maar hij had het al eerder meegemaakt. Tijdens de dotcom-implosie meer dan twintig jaar geleden werd hij ontslagen en haastte hij zich om werk te vinden. Hij ging terug naar het beoefenen van de wet, maar hij genoot er niet van.

Deze keer profiteerde Erickson van een beetje goede timing, nadat hij zijn baan was kwijtgeraakt vóór de golf van ontslagen waardoor tienduizenden werklozen bij Amazon.com Inc. AMZN,
-2,42%,
GOOGL van Alphabet Inc.,
-1,94%

GOOG,
-1,89%
Google, Facebook-moederbedrijf Meta Platforms Inc. META,
-0,96%,
Salesforce Inc CRM,
-1,17%,
HP Inc. HPQ,
-1,12%,
Intel Corp INTC,
-1,84%,
MSFT van Microsoft Corp.,
-2,18%
en een aantal andere technologiebedrijven.

Vóór de golf van banenverlies die eind 2022 begon, vonden ontslagen techwerkers binnen enkele maanden een baan, zegt Julia Pollak, hoofdeconoom bij ZipRecruiter Inc. ZIP,
-1,59%.
Tot oktober, zei Pollak, vond 79% van de ontslagen techwerkers binnen drie maanden een nieuwe baan, en 40% vond werk minder dan een maand nadat ze waren begonnen met zoeken.

Maar eind januari was het slagingspercentage gedaald tot 55%, vertelde Pollak aan MarketWatch. “Als je in december en januari wordt ontslagen, is dat de moeilijkste tijd om werk te vinden”, zei ze.

Die statistieken zijn wisselend vanwege de lengte van ontslagvergoedingen in de technologiesector – gemiddeld 16 weken, vergeleken met een landelijk gemiddelde van negen weken – en de overvloed aan advies- en freelancewerk dat beschikbaar is voor werknemers met technische vaardigheden.

“De werkloosheidscijfers zijn in zekere zin bedrieglijk. Zolang techwerkers maar maandenlang genieten van hun ontslagvergoeding [packages]ze hebben geen haast om werk te vinden”, vertelde Tim McCarthy, co-CEO van marketGOATS, een platform dat individuele investeerders helpt bekwame geldmanagers te vinden en erin te investeren, aan MarketWatch.

Maar er is nog een andere factor die voor veel werkzoekenden een rol speelt. Ondanks het feit dat mensen van 55 jaar en ouder een steeds groter deel uitmaken van alle werknemers – 24% in 2019, vergeleken met 13% in 2000, volgens gegevens van de Current Population Survey van het Bureau of Labor Statistics – hebben velen van hen te maken met leeftijdsdiscriminatie in de werkplaats. Dit komt met name veel voor in de technologie-industrie, ook al verbiedt de federale wet discriminatie van mensen van 40 jaar en ouder bij het aannemen of enig ander aspect van het werk.

Op de historisch sterke arbeidsmarkt van 2019 meldde een op de vier werkzoekenden ouder dan 55 jaar moeilijkheden bij het vinden van een baan en gaf 53% aan leeftijdsdiscriminatie op de werkplek te hebben ervaren, volgens een bedrijfsenquête van ZipRecruiter dat jaar. Ondertussen gaven werkgevers botweg de voorkeur aan jongere kandidaten, zelfs wanneer oudere kandidaten dezelfde capaciteiten hadden. Ze baseerden die voorkeur op gepercipieerde zorgen over de fysieke gezondheid van oudere kandidaten, technische vaardigheden, salarisvereisten en bereidheid om te rapporteren aan een jongere.

Erickson besloot zijn leeftijd te verbergen tijdens zijn zoektocht naar een baan, de datum van zijn afstuderen weg te laten uit zijn cv en alleen zijn meest recente drie banen op te sommen. “De concurrentie is zwaar in de toekomst”, zei hij.

Plaats een reactie