De makers van videogames in China komen uit de kou terwijl het harde optreden afneemt. Door Reuters

laatste update: 02-2023


2/2

©Reuters. Het Tencent Games-logo is te zien op de game op een mobiele telefoon op deze illustratiefoto, gemaakt op 3 augustus 2021. REUTERS/Florence Lo/Illustration

2/2

Door Josh Ye

HONG KONG (Reuters) – Het einde van China aan het ingrijpende optreden op zijn videogamesmarkt zal naar verwachting dit jaar de gehavende industrie nieuw leven inblazen, maar de blijvende beperkingen op bepaalde inhoud en economische tegenwind zullen de omvang van het herstel beperken.

De moeilijke beteugeling van Beijing in 2021 verwoestte de eens zo bloeiende industrie, waarbij meer dan de helft van de marktwaarde van sectorleiders zoals Tencent Holdings (OTC:) en NetEase (NASDAQ:) Inc werd geschrapt en ’s werelds grootste gamingmarkt voor het eerst werd gekrompen.

De aandelen van Tencent, ’s werelds grootste gamingbedrijf, en NetEase stegen deze week nadat de Chinese toezichthouder voor videogames in 2023 de eerste gaminglicenties had verleend, het laatste teken dat de onderdrukking ten einde loopt.

Analisten verwachten dat China dit jaar tussen de 800 en 900 games zal goedkeuren, mogelijk meer, bovenop de 512 titels die in 2022 en 755 in 2022 zijn uitgebracht. Tussen augustus 2021 en maart 2022 zijn er geen titels goedgekeurd.

“Wij geloven dat de goedkeuringen duiden op een gunstiger regelgevingsklimaat voor de Chinese gaming-industrie”, schreven analisten van JP Morgan woensdag in een notitie. “Met een rijk spelaanbod zijn we positiever over de algehele groei van de online gamemarkt tijdens Chinees Nieuwjaar, een traditioneel sterk seizoen voor de Chinese online gamemarkt.”

Het harde optreden was gericht op het terugdringen van gameverslaving onder jongeren en het verwijderen van inhoud die de regering niet goedkeurde, waarbij bedrijven werd gevraagd inhoud te verwijderen die gewelddadig was, bedoeld was om rijkdom te vieren of de aanbidding van beroemdheden te bevorderen.

Dat zorgde ervoor dat de verkoop van games in China met meer dan 10% daalde tot 269,5 miljard yuan ($ 40,1 miljard) in 2022, de eerste daling sinds de cijfers in 2003 beschikbaar kwamen, volgens een rapport van CNG, een door de overheid gesteund databedrijf.

In november vorig jaar meldde Tencent, ’s werelds grootste gamingbedrijf, dat de binnenlandse gamingomzet in het derde kwartaal met 7% was gedaald. De totale gaming-inkomsten daalden met 4,45%.

De aandelen van Tencent, het meest waardevolle bedrijf van China, daalden met 24,7% in 2022, maar zijn dit jaar tot nu toe met 21% gestegen, waarmee bijna alle verliezen van vorig jaar goed zijn gemaakt. Het aandeel van NetEase in Hong Kong, dat in 2022 met 27,3% daalde, is dit jaar met 21,4% gestegen.

Tencent en NetEase hebben niet gereageerd op het verzoek om commentaar.

REGELGEVING DOOI

De grotere budgetten van de games die nu worden goedgekeurd, geven investeerders ook enige reden tot hoop, een teken dat uitgevers bereid zijn meer te investeren in de verbeterende regelgeving.

Sinds december hebben titels als Tencent’s Valorant, NetEase’s Justice Mobile en miHoYo’s Honkai: Star Rail licenties gekregen, de grootste ticketitems sinds augustus 2021.

In december keurden Chinese toezichthouders 44 buitenlandse spellen goed, de eerste die groen licht kreeg in 18 maanden en algemeen wordt gezien als de laatste regelgevende hindernis die moet worden weggenomen, waardoor buitenlandse ontwikkelaars hoop krijgen om opnieuw China binnen te komen.

Citi-analisten zeiden dat als de goedkeuringsaankondigingen verder normaliseren, er mogelijk meer games zullen worden goedgekeurd dan hun huidige prognose van tussen de 800 en 900 licenties. “Bij de gamestudio’s zien we hogere opwaartse risico’s voor het herstel van game-inkomsten voor Tencent”, voegde ze eraan toe.

Dat gezegd hebbende, sommige door Peking opgelegde wettelijke beperkingen blijven bestaan. Met name verbood China in september 2021 kinderen onder de 18 jaar om meer dan drie uur per week games te spelen, een regel die Tencent en zijn collega’s heeft gedwongen om zich niet langer op jeugdige gamers te richten.

Tencent zei in november dat de totale tijd die jongeren onder de 18 aan hun games besteedden met 92% was gedaald.

Voor de aanstaande nieuwe maanjaarvakantie hebben Tencent en NetEase regels geïmplementeerd om te voorkomen dat jongeren onder de 18 uren langer games spelen dan wettelijk is toegestaan, in overeenstemming met de recente praktijk voor andere grote feestdagen.

Strikte controle op game-inhoud blijft ook behouden, waardoor populaire maar gewelddadige games zoals Grand Theft Auto China niet binnenkomen.

Of de kansspelmarkt weer in vorm kan komen, hangt ook af van het herstel van de Chinese economie, die werd geteisterd door een golf van COVID-infecties.

Citi-analisten zeiden dat de ongekende daling van de verkoop van games vorig jaar waarschijnlijk ook te wijten was aan het feit dat mobiele gamers “prijsgevoeliger bleven voor discretionaire entertainmentuitgaven in een zwak” macro-economisch klimaat.

Uit gegevens blijkt echter dat de totale gamerpopulatie in China stabiel blijft en in 2022 met slechts 0,33% afneemt van 2021 tot 664 miljoen.

“In 2023 zal het online gamen in China weer groeien, maar (het zal helemaal niet) enorm zijn”, zei Chenyu Cui, een analist bij onderzoeksbureau Omdia. “De groei zal langzaam en geleidelijk zijn.”

Plaats een reactie