De jaren tachtig waren de blauwdruk voor de aanstaande desinflatiecyclus en dit zijn de standen ervoor, zeggen strategen

laatste update: 02-2023


Aandelen registreerden donderdag een derde opeenvolgende verliezende sessie, terwijl beleggers nog steeds te maken hebben met een allegaartje aan economische gegevens.

Dat volgde op de sessie van woensdag en de extreem zwakke industriële productie die de angst deed oplaaien dat de economie aan kracht verliest nu de Fed doorgaat met renteverhogingen. Of zoals CNBC-commentator Ron Insana het verwoordde:

Ons oproep van de dag van Jefferies pakt dat idee aan. “Desinflatie is een belangrijke aanname voor onze routekaart voor 2023”, zegt Desh Peramunetilleke, wereldwijd hoofd microstrategie, en analist Mahesh Kedia, in een notitie aan klanten op donderdag.

“De desinflatiecyclus van de jaren tachtig, veroorzaakt door hogere tarieven en versoepelingen
drukken aan de aanbodzijde bieden een goed model voor de huidige cyclus. Over het algemeen deden kwaliteitsgroeiaandelen/-sectoren het beter dan waarde, en small-caps minder goed”, aldus het paar.

Lezen: JPMorgan CEO Jamie Dimon ziet ‘veel onderliggende inflatie’, tarieven op 6% in een recessie

Wat het goed deed van april 1980 tot februari 1983 was de consument, met zakelijke dienstverlening, basisproducten en consumentendiensten die het beter deden, terwijl grondstoffen en industriële goederen het minder goed deden. Kwaliteit kopen en waarde vermijden was ook een slimme zet, voegen ze eraan toe.

Wat het hier en nu betreft, zegt het paar dat extreme inflatie meestal niet goed is voor aandelen, maar dat gematigde inflatie een betere opzet kan zijn. Ze constateren een positieve correlatie over de afgelopen 20 jaar tussen maandelijkse S&P 500-rendementen en de procentuele verandering in de Amerikaanse 10-jaars inflatieverwachtingen.

Jefferies, FactSet, multpl.com


Jefferies, FactSet


“Op basis van de sectorcorrelatie met de [10-year inflation expectations,] basismaterialen, energie, infotech en industrie zijn sectoren die moeten worden vermeden wanneer de inflatie daalt, terwijl basisgoederen, nutsbedrijven, communicatiediensten en gezondheidszorg de focus zijn”, aldus Peramunetilleke en Kedia. “Stijlgewijs moeten beleggers GARP (groei tegen een redelijke prijs), waarde en omkering vermijden en zich concentreren op aandelen met een laag risico en kwaliteit tijdens dalende inflatie.”

Reversion verwijst naar de opvatting dat elk activum in de loop van de tijd zal terugkeren naar zijn gemiddelde prijs.

Wat aandelenideeën betreft, heeft Jefferies een aantal belangrijke desinflatiespelen om te overwegen. Ten eerste zijn die negatief gecorreleerd aan inflatie – Procter & Gamble PG,
-2,11%,
Dollar Algemeen DG,
-0,78%,
Walmart WMT,
-1,43%,
Kerk & Dwight CHD,
-1,84%,
McDonald’s MCD,
-0,92%,
Afvalbeheer WM,
-0,27%,
Costco KOSTEN,
-2,08%,
PSA voor openbare opslag,
+0,62%,
Afvalaansluitingen WCN,
-0,95%
en Mondelez Intl MDLZ,
-1,13%.

Onder kwaliteitsaandelen tegen een redelijke prijs vermelden ze Visa V,
+0,43%,
Home Depot HD,
-3,96%,
Broadcom AVGO,
-1,93%,
Cisco Systems CSCO,
-0,94%,
Linde LIN,
+0,06%,
TJX TJX,
-0,50%,
Boekingsholding BKNG,
+0,83%,
Altria MO,
+1,20%,
Boston Wetenschappelijke BSX,
+0,82%
en Ulta Schoonheid ULTA,
-2,39%.

Mening: Deze perfecte storm van megabedreigingen is nog gevaarlijker dan de jaren zeventig of dertig, zegt Roubini

Het beste van internet

“Ik heb niet meer genoeg in de tank.” Een geliefde premier, die pas de tweede ter wereld werd die tijdens zijn ambtsperiode beviel, treedt af.

Opgestapeld regenwater is een zeldzaam voordeel van de recente dodelijke en vernietigende stortbuien in Californië.

Een 1000 jaar oud Tunesisch grotdorp sterft langzaam uit

De grafiek

Waar zijn de banen? Florida, blijkbaar.

@JosephPolitano


Willekeurig leest

Sprintlegende Usain Bolt verloor miljoenen door oplichting.

Koning van de pijn? De avond voor de ontslagen organiseerde Microsoft een Sting-concert

Restaurants in New York roepen tijd op voor gekke TikTok-menu-hacks.

Need to Know begint vroeg en wordt geüpdatet tot de openingsbel, maar meld je hier aan om het een keer in je e-mailbox te laten bezorgen. De per e-mail verzonden versie wordt rond 07.30 uur Eastern Time verzonden.

Luister naar de Best New Ideas in Money-podcast met MarketWatch-verslaggever Charles Passy en econoom Stephanie Kelton.Plaats een reactie