De inflatie neemt af, maar de prijzen van deze voedingsmiddelen zullen in 2023 waarschijnlijk stijgen

laatste update: 02-2023


De algemene inflatie neemt af, maar de prijzen van sommige voedingsmiddelen zullen niet snel dalen. En het is niet aan de Fed in deze.

In het afgelopen jaar heeft de inflatie van bijna 40 jaar de Amerikaanse portemonnee onder druk gezet. Door middel van een reeks jumbo-verhogingen verhoogde de Federal Reserve eind vorig jaar de rentetarieven tot een bereik van 4,25% tot 4,50% in een poging de inflatie te vertragen.

Het leek tot op zekere hoogte te werken: de inflatie verbeterde in november en daalde van 8,9% in juni tot 7,1% op jaarbasis, volgens overheidsgegevens. Toch schommelde de voedselinflatie op 12%.

Maar een paar factoren die de voedselprijzen beïnvloeden, verdwijnen niet: er is nog steeds oorlog tussen Rusland en Oekraïne, die de prijzen van meststoffen en diervoeders beïnvloedde; de vogelgriep blijft de eiervoorraad beïnvloeden; en extreme weersomstandigheden voegen ook meer complexiteit toe aan de voedselproductie.

Hier is hoe een paar populaire voedingsmiddelen worden beïnvloed:

Eieren

Volgens de meest recente overheidsgegevens is de prijs van eieren in november met 49% gestegen ten opzichte van het voorgaande jaar. Dat betekent dat een doos grote eieren van klasse A gemiddeld meer dan verdubbeld is in prijs, met prijzen van $ 3,59 in november 2022, vergeleken met $ 1,72 een jaar eerder. In sommige delen van het land konden consumenten tot $ 8 betalen voor een doos biologische eieren.

De vogelgriep, die ertoe heeft geleid dat miljoenen kippen zijn geruimd en een tekort aan eieren heeft veroorzaakt, is de belangrijkste reden voor de prijsstijging. In tegenstelling tot eerdere uitbraken die vervaagden naarmate de zomer eindigde, bleef de vogelgriep deze keer in de winter hangen.

De feestdagen zijn meestal het hoogtepunt van de vraag naar eieren, wat betekent dat de eierprijzen in het nieuwe jaar iets kunnen dalen, aldus experts.

Maar gezien de aanhoudende griep en de hoge voerkosten zal het geen noemenswaardige daling zijn. Als de inputkosten blijven stijgen en de vogelgriep grote hoeveelheden kippen blijft doden, zullen de kosten hoogstwaarschijnlijk worden doorberekend aan de consumenten, zei Curt Covington, senior director partnerrelaties bij AgAmerica Lending, een financiële dienstverlener die landbouwleningen verstrekt.

Deskundigen, waaronder de grootste eierproducent van het land, Cal-Maine, zeiden dat de vogelgriep de eiervoorraden op de lange termijn zal treffen. “Meer dan 43 miljoen van de 58 miljoen vogels die het afgelopen jaar zijn geslacht om het virus onder controle te krijgen, waren eierleggende kippen, waaronder enkele boerderijen met meer dan een miljoen vogels per stuk in grote eierproducerende staten zoals Iowa”, meldde de Associated Press. deze week.

Lees verder: Cal-Maine zegt dat de vogelgriep na dit jaar de eiervoorraden kan blijven treffen

“Ik vermoed dat het deze keer veel extra inspanning zal vergen om HPAI uit te roeien en het zou heel goed kunnen dat we te maken hebben met de realiteit dat dit het hele jaar door een probleem zal zijn”, zegt Brian Earnest, hoofdeconoom voor dierlijke eiwitten bij CoBank, een nationale coöperatieve bank die industrieën op het platteland van Amerika bedient, in een e-mail aan MarketWatch.

De wekelijkse voorraad eieren heeft ook een historisch dieptepunt bereikt, vertelde hij aan MarketWatch. Voor de week die eindigde op 19 december, waren er in totaal 1,176 miljoen gevallen gerapporteerd door de USDA. Dat is een daling van 20% op jaarbasis en het laagste niveau voor dezelfde week sinds 2014, zei hij.

Zie ook: Waarom de eierprijzen sissen – 38% hoger dan vorig jaar

Boter

Boterprijzen bereikten vorig jaar ook een hoogtepunt en stegen in november met 27% in vergelijking met het voorgaande jaar, waardoor de gemiddelde prijs voor een pond boter op nationaal niveau $ 4,63 bedroeg. Het was $ 3,48 een jaar eerder.

Extreme hitte en kleinere kuddes koeien zijn de belangrijkste redenen daarvoor, vertelden experts aan MarketWatch. Koeien eten minder en produceren minder melk in de hitte, en de kosten om de melkproductie op peil te houden schoten vorig jaar omhoog, waardoor boeren niet bereid waren hun veestapel uit te breiden.

In 2023 zou de prijs van boter kunnen dalen, maar de prijsstijgingen op jaarbasis kunnen nog steeds hoog blijven, zegt Tanner Ehmke, hoofdeconoom van zuivel en speciale gewassen bij CoBank.

Koeien bevinden zich midden in hun belangrijkste melkproductieseizoen, dat meestal loopt van september tot februari, en de vraag van klanten piekt gewoonlijk tijdens de onlangs afgelopen vakantieperiode, zei hij.

Maar de toename van het aanbod zal niet veel zijn, zei Ehmke, omdat de kosten voor boeren op recordhoogte blijven om hun veestapel te behouden en uit te breiden. Droogte in het westen van het land en de oorlog in Oekraïne blijven de aanvoer en kosten van voer beïnvloeden.

“Zijn [going to be] een zeer bescheiden stijging”, aldus Ehmke.

Ongeveer 58% van de VS is op zijn minst “abnormaal droog”, volgens het National Integrated Drought Information System. Volgens het Climate Prediction Center van de National Weather Service zullen er dit jaar waarschijnlijk meer droogte-inducerende La Niña-weersomstandigheden zijn.

“Als dat zo is, zou het derde droge jaar op rij de ergste droogte sinds ten minste 2011-2013 betekenen”, zei Rob Fox, directeur van de kennisuitwisselingsdivisie van CoBank in een vooruitblik op 2023 die in december werd uitgebracht. “Maar deze keer is het meer geconcentreerd in de westerse staten, en het zou nog verwoestender zijn voor hun toch al precaire watervoorziening en verdroogde weiden,” voegde hij eraan toe.

Lees verder: Boterprijzen bereikten een recordhoogte, deels omdat extreme hitte zijn tol eist van melkkoeien

Plantaardige olie en margarine

Ook margarine, grotendeels gemaakt van plantaardige olie, kent een enorme prijsstijging. De prijs van margarine, vroeger de vervanger van boter, steeg in november met 47,4% ten opzichte van een jaar eerder.

Terwijl sojabonen, maïs en zonnebloemolie tot de voedingsmiddelen behoren die enorm zijn beïnvloed door de oorlog in Oekraïne, speelt hier een andere dynamiek, suggereerden analisten: een grote hoeveelheid plantaardige olie wordt gebruikt voor de productie van hernieuwbare diesel.

In 2021/2022 werd 38,4% van de voorraden sojaolie gebruikt voor de productie van biobrandstof – biobrandstof is een bredere categorie dan hernieuwbare diesel – een stijging ten opzichte van 35,6% het jaar ervoor, volgens USDA-gegevens bijgewerkt in oktober 2022.

Voor de overgang naar een groene economie, zoals vastgelegd in de Inflation Reduction Act, is meer sojabonen nodig. De verwachte groei van hernieuwbare diesel op basis van sojaolie zal aanzienlijk meer sojabonen nodig hebben voor de binnenlandse productie, schreef Kenneth Scott Zuckerberg, CoBank’s hoofdeconoom voor graan en boerderijvoorziening, in een rapport in september.

Op dit moment zijn de wereldwijde voorraden graan en oliezaden krap en de gecombineerde wereldwijde voorraden maïs, tarwe en sojabonen zullen naar verwachting in 2023 voor het vijfde achtereenvolgende jaar afnemen, volgens het CoBank-rapport.

Plaats een reactie