De Federal Reserve verhoogt waarschijnlijk de rente met een kwartpunt in 2023

laatste update: 03-2023


De Federal Reserve zal naar verwachting de rente met slechts een kwartpunt verhogen, maar geeft waarschijnlijk ook aan dat ze waakzaam zal blijven in haar strijd tegen de inflatie, ook al vermindert ze de omvang van de renteverhogingen.

De Fed publiceert haar laatste rentebesluit woensdag om 14.00 uur ET, en Fed-voorzitter Jerome Powell licht de media om 14.30 uur in. fondsen doelrentebereik sinds de eerste verhoging van de cyclus afgelopen maart.

Hoewel de bijeenkomst naar verwachting relatief rustig zal verlopen, zeggen strategen dat het een uitdaging kan zijn voor de Fed-chef om de reactie op de financiële markten te temperen. De markten zijn gestegen omdat beleggers verwachten dat de centrale bank erin zal slagen de economie zacht te laten landen en tegelijkertijd de inflatie voldoende zal uitdoven om terug te gaan naar een versoepelend beleid.

“Hoe gaat hij mensen vertellen om te kalmeren, te relaxen en niet zo opgewonden te raken als we het einde van de renteverhogingen naderen?” zei Peter Boockvar, chief investment officer bij Bleakley Financial Group. “Hij gaat dat doen door nog steeds te zeggen dat de Fed nog een tijdje krap zal blijven. Dat hij klaar is, wil nog niet zeggen dat het een snelle brug naar gemak is.”

Jerome Powell, voorzitter van de Federal Reserve Board, houdt een persconferentie na de aankondiging dat de Federal Reserve de rentetarieven met een half procentpunt heeft verhoogd, in het Federal Reserve Building in Washington, VS, op 14 december 2022.

Evelien Hockstein | Reuters

De renteverhoging van de Fed woensdag zou de achtste zijn sinds afgelopen maart. Het zou het streefpercentage van de Fed Funds op 4,50% tot 4,75% brengen. Dat is slechts een half procentpunt verwijderd van het geschatte eindpunt van de Fed, of een eindtariefbereik van 5% tot 5,25%.

“Ik denk dat hij de financiële omstandigheden zal terugdringen. Ik denk dat de markten dat verwachten. Ik denk dat mensen zich realiseren hoeveel creditspreads zijn veranderd, hoeveel de aandelenmarkt is veranderd, hoeveel technologieaandelen zijn veranderd. Deze maand was buitengewoon , “zei Rick Rieder, Chief Investment Officer van BlackRock voor wereldwijde vastrentende waarden.

Een rally die de inspanningen van de Fed zou kunnen temperen

Makkelijk krediet en een aandelenmarkt die te snel stijgt, zouden de pogingen van de Fed om de economie af te koelen en de inflatie de kop in te drukken, teniet kunnen doen.

Aandelen stegen dinsdag toen de Fed aan haar tweedaagse vergadering begon, waarmee de winst van januari van bijna 6,2% voor de S&P 500. De technologiesector steeg deze maand met 9,2%. De tarieven zijn gedaald sinds het einde van het jaar, met de benchmark 10 jaar schatkist rendement op ongeveer 3,5%, nadat het in december eindigde op ongeveer 3,9%.

Rieder verwacht dat Powell zijn opmerkingen op een agressieve toon zal uiten. “Ik denk dat als hij havikachtig is, ik denk dat de markten dat hebben ingebouwd. Ik denk dat als hij dat niet is, de markt nog een stap kan maken,” zei hij.

Op de termijnmarkt bleef de prijs van Fed Funds-futures een eindtarief van minder dan 5%. De futures laten ook zien dat beleggers verwachten dat de Fed het beleid daadwerkelijk terugdraait en de rente tegen het einde van 2023 met ten minste 25 basispunten verlaagt. Een basispunt is gelijk aan 0,01 procentpunt.

“Ik denk dat hij agressief zal zijn ten opzichte van marktprijzen”, zegt Jim Caron, hoofd macrostrategieën voor wereldwijde vastrentende waarden bij Morgan Stanley Investment Management.

Caron zei dat de inkrimping van de renteverhogingen door de Fed op zichzelf als mild zal worden beschouwd. Voorafgaand aan de verhoging van 50 basispunten in december verhoogde de centrale bank de rente vier keer op rij met 75 basispunten.

“Hij wil de geldigheid van het eindtarief van 5% tot 5,25% verdedigen [forecast], “zei Caron. “Tegelijkertijd ziet hij dat de recordprijzen voor huizen dalen. De looninflatie daalt. De autosector doet het niet goed. Retail doet het niet zo goed. De banenmarkt doet het goed. De looninflatie daalt, maar ligt nog steeds boven het comfortniveau.”

Luister goed naar de berichten van de Fed

Caron zei dat Powell ook wil oppassen dat hij niet te agressief klinkt. “Het is heel gemakkelijk om een ​​fout te maken in de communicatie van de Fed of er kan ook een fout zijn in de manier waarop de markt de dingen in eerste instantie interpreteert”, zei hij. “Dat zegt me dat er veel volatiliteit zal zijn.”

Beleggers zullen alert zijn op alle opmerkingen die Powell maakt over de economie en of hij verwacht dat deze in een recessie terechtkomt, zoals veel economen voorspellen. De centrale bank heeft in haar prognose geen recessie voorspeld, maar verwacht een zeer trage, vlakke groei en ziet het werkloosheidspercentage later dit jaar sterk stijgen tot 4,6%, vanaf het niveau in december van 3,5%.

De Fed zal naar verwachting geen grote wijzigingen aanbrengen in haar beleidsverklaring wanneer zij de renteverhoging aankondigt. In haar laatste verklaring stond dat “voortdurende verhogingen” van het streefpercentage passend zullen zijn om een ​​beleidsstandpunt te bereiken dat de inflatie terug kan sturen naar 2%.

De Fed boekt vooruitgang tegen de inflatie. De kerninflatie van de persoonlijke consumptieve bestedingen steeg in december met 0,3% en bedroeg 4,4% op jaarbasis, tegen 4,7% in november, de langzaamste stijging sinds oktober 2021

Strategen zeggen dat de Fed meer gegevens nodig heeft en waarschijnlijk zal wachten tot ten minste maart om aan te geven hoe lang het kan doorgaan met het verhogen van de rentetarieven. Als het in hetzelfde tempo blijft, kunnen er nog twee kwartpuntstijgingen zijn.

De Fed zal woensdag geen nieuwe prognoses of economische projecties vrijgeven. De volgende voorspelling is de driemaandelijkse publicatie van economische projecties tijdens de bijeenkomst in maart, en dat is een manier waarop markten meer aanwijzingen zullen krijgen over het beoogde rentepad.

“Ze willen niet dat de financiële voorwaarden zoveel versoepelen, en ze hebben geen nieuwe reeks prognoses om te geven, dus ik denk dat dat betekent dat er minder wijzigingen zijn in de verklaring en die regel over ‘voortdurende verhogingen’. zal hetzelfde blijven’, zegt Michael Gapen, hoofdeconoom van de Bank of America.

Gapen zei dat het voor Powell moeilijk zal zijn om al te agressief te klinken. “Daden zeggen meer dan woorden. Als ze vertragen [the size of rate hikes] voor de tweede achtereenvolgende bijeenkomst op rij is het moeilijk om dat te ondersteunen met openlijk agressieve taal”, zei hij.

Boockvar zei dat Powell zou moeten benadrukken hoe de Fed de rente op een hoger niveau zal houden, ondanks de marktvisie dat ze binnenkort de rente zal verlagen. “Powell is meer gefocust op het dalen en blijven van de inflatie dan op het helpen van de S&P 500”, aldus Boockvar. “Zijn nalatenschap zal niet worden bepaald door waar de kredietspreads zijn of waar de S&P naartoe gaat. Het zal worden bepaald door of hij de inflatie heeft verslagen en deze laag is gebleven.”

Plaats een reactie