De Fed heeft de ‘oorlog’ tegen de inflatie gewonnen, zegt de analist van JPMorgan. En nu moet het stoppen met het verhogen van de rentetarieven.

laatste update: 02-2023


‘Dit is een oorlog die [the Federal Reserve has] gewonnen, en nu dreigen ze de economie in een recessie te doen storten en het fiscale probleem erger te maken, dus ik zou willen dat ze klaar waren.’


— David Kelly, JPMorgan Chase & Co.

Een vooraanstaande wereldwijde marktstrateeg voor de vermogensbeheeractiviteiten van JPMorgan Chase & Co. zei dat de Federal Reserve moet stoppen met het verhogen van de rentetarieven voordat het de Amerikaanse economie breekt.

De Fed heeft de ‘oorlog’ tegen de inflatie gewonnen, zei JPMorgan Asset Management Chief Global Strategist David Kelly donderdag in een interview met Bloomberg News. Als gevolg hiervan, zei Kelly, zou het plannen voor verdere renteverhogingen moeten heroverwegen.

Kelly gaf toe dat hij niet verwacht dat de centrale bank binnenkort van koers zal veranderen.

Hij merkte op dat de markt in februari en daarna renteverhogingen verwacht. De termijnmarkten verwachten dat de Fed haar beleidsrente tijdens haar volgende vergadering in februari met 25 basispunten zal verhogen, terwijl ze ook rekening houden met een hoge waarschijnlijkheid van nog eens een verhoging met 25 basispunten in maart.

Zie je wel: De aandelenmarkt steeg toen handelaren gokten op een verlaging van de omvang van de renteverhogingen door de Fed

De Amerikaanse inflatie vertraagde in december voor de zesde achtereenvolgende maand op jaarbasis, zo bleek uit de CPI-gegevens. De index toonde ook de eerste maandelijkse maandelijkse daling van de kosten van levensonderhoud in tweeënhalf jaar.

Kelly is niet de enige die hoopt dat de Fed haar beleid zal veranderen. Miljardairs, waaronder Elon Musk en Barry Sternlicht, hebben er bij de Fed op aangedrongen om meer renteverhogingen te heroverwegen. Wharton-professor Jeremy Siegel heeft gezegd dat de centrale bank een fout maakt.

JPMorgan maakte vrijdag zijn resultaten over het vierde kwartaal bekend, en zijn aandelen JPM,
+2,52%
daalde in premarket-handel, zelfs toen de resultaten de verwachtingen van Wall Street overtroffen.

Premarket-gegevens: JPMorgan is de scherpste premarket-daler van de 30 componenten van de Dow

CEO Jamie Dimon draaide zijn waarschuwingen over een dreigende recessie terug in een verklaring die werd vrijgegeven met de inkomsten van de bank, maar de vooruitzichten voor de economie lijken nog steeds onzeker, zei hij.

“De Amerikaanse economie blijft momenteel sterk, met consumenten die nog steeds overtollig geld uitgeven en bedrijven gezond zijn”, zei Dimon in een verklaring die samen met de inkomsten van de bank werd vrijgegeven. “We kennen echter nog steeds niet het uiteindelijke effect van de tegenwind die voortkomt uit geopolitieke spanningen, waaronder de oorlog in Oekraïne, de kwetsbare toestand van de energie- en voedselvoorziening, de aanhoudende inflatie die de koopkracht aantast en de rentetarieven heeft opgedreven, en de ongekende kwantitatieve aanscherping.”

De bank onthulde ook dat ze haar reserves voor verliezen op leningen heeft verhoogd in afwachting van meer wanbetalingen op leningen naarmate de rente stijgt.

Plaats een reactie